3 pomysły na szybkie dania z mięsa mielonego
Szukasz inspiracji na szybki obiad lub kolację? Mięso mielone to składnik, który jest świetną bazą do wielu dań w zasadzie w każdej kuchni świata, ponieważ w ciągu kilku minut wyczarujesz z niego sycące i smaczne posiłki. Przedstawiamy trzy pomysły na szybkie potrawy, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.
Kotlety mielone z kluskami
Jednym z najprostszych dań z mięsa mielonego są kotlety. Zrobisz je zarówno z wieprzowiny, wołowiny, jak i kurczaka. Różnica będzie tkwić w smaku, więc wybierz swój ulubiony rodzaj mięsa. Idealnie sprawdzą się do nich nasze kluski śląskie czy kopytka, które znacznie skrócą czas przygotowania posiłku.
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj wraz z pozostałymi składnikami do wybranego mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Uformuj kotlety wieprzowe i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju na małym ogniu aż zarumienią się z każdej strony. Wybrane kluski odgrzej zgodnie z opisem na opakowaniu. I gotowe!
Latem do takiego zestawu możesz zrobić mizerię, surówkę z marchewki jak z restauracji lub sałatkę z młodej kapusty. Zimą świetnie sprawdzi się zasmażana kapusta, domowej roboty sałatki ze słoika lub buraczki z chrzanem.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 50 g bułki tartej do obtoczenia
Przygotowanie
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj wraz z pozostałymi składnikami do wybranego mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Uformuj kotlety wieprzowe i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju na małym ogniu aż zarumienią się z każdej strony. Wybrane kluski odgrzej zgodnie z opisem na opakowaniu. I gotowe!
Latem do takiego zestawu możesz zrobić mizerię, surówkę z marchewki jak z restauracji lub sałatkę z młodej kapusty. Zimą świetnie sprawdzi się zasmażana kapusta, domowej roboty sałatki ze słoika lub buraczki z chrzanem.
Mięso mielone z sosem pieczarkowym i plackami ziemniaczanymi
Inne szybkie danie z mięsa mielonego otrzymasz, gdy zrobisz je w sosie z pieczarkami i dopełnisz danie naszymi plackami ziemniaczanymi. W tym wypadku wybierz wieprzowinę lub wołowinę.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na maśle. Dodaj do tego mięso mielone i smaż ok. 5 minut, a potem dorzuć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut. Następnie dolej do tego śmietanę 30%, dopraw do smaku przyprawami i pozostaw na ogniu jeszcze przez ok. 7 minut cały czas mieszając. Gotowym sosem z mięsem polej podgrzane placki ziemniaczane i udekoruj natką pietruszki.
W tym wypadku również możesz dodać ulubioną surówką ze świeżych, sezonowych warzyw lub z tych marynowanych.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 300 ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, granulowany czosnek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na maśle. Dodaj do tego mięso mielone i smaż ok. 5 minut, a potem dorzuć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut. Następnie dolej do tego śmietanę 30%, dopraw do smaku przyprawami i pozostaw na ogniu jeszcze przez ok. 7 minut cały czas mieszając. Gotowym sosem z mięsem polej podgrzane placki ziemniaczane i udekoruj natką pietruszki.
W tym wypadku również możesz dodać ulubioną surówką ze świeżych, sezonowych warzyw lub z tych marynowanych.
Zapiekane naleśniki
Nietypową opcją na szybkie danie z mięsa mielonego będzie zapieczenie go z naszymi naleśnikami z farszem ze szpinaku pod pierzynką z pomidorów i sera żółtego. W tym wypadku wybierz mięso z kurczaka, indyka lub wieprzowe.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na jednej łyżce masła. Następnie dodaj do niej mięso mielone oraz pomidory i smaż jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Drugą łyżką masła wysmaruj naczynie żaroodporne i rozłóż w nim spinaci w naleśniku, a następnie przykryj podsmażonym mięsem mielonym z pomidorami. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp równomiernie zawartość naczynia. Piecz w piekarniku w 180 stopniach aż ser na górze się zarumieni.
Składniki
- opakowanie spinaci w naleśniku
- 200 g mięsa mielonego
- 200 g sera żółtego
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżka masła
Przygotowanie
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na jednej łyżce masła. Następnie dodaj do niej mięso mielone oraz pomidory i smaż jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Drugą łyżką masła wysmaruj naczynie żaroodporne i rozłóż w nim spinaci w naleśniku, a następnie przykryj podsmażonym mięsem mielonym z pomidorami. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp równomiernie zawartość naczynia. Piecz w piekarniku w 180 stopniach aż ser na górze się zarumieni.