4 pomysły na łatwe i szybkie dania obiadowe
Szukasz inspiracji na łatwe i szybkie dania obiadowe? Zależy Ci na przepisach, które pozwolą zaoszczędzić czas spędzany w kuchni? Przygotowaliśmy dla Ciebie 4 propozycje, które można wykonać w zaledwie pół godziny. Czytaj dalej, a następnie testuj nasze kulinarne pomysły, które w dużej mierze bazują na klasykach polskiej kuchni!
1. Racuchy z jabłkami, truskawkami i serkiem mascarpone
Racuchy z jabłkami to dla wielu osób smak dzieciństwa. Za chwilę przekonasz się, jak prosto można do niego powrócić. Nasz pomysł na łatwe i szybkie danie obiadowe bazuje na racuchach U Jędrusia, które zostały wzbogacone świeżymi truskawkami i serkiem mascarpone. Wykonanie tego dania obiadowego nie zajmie Ci więcej, jak 20 minut. Idealnie nadaje się na letni posiłek.
Przygotowanie
Racuchy podgrzej, według zaleceń z opakowania - w mikrofali, piekarniku lub na patelni. W międzyczasie umyj truskawki i pokrój w cienkie plastry. Przed podaniem każdy placek posmaruj serkiem mascarpone i udekoruj owocami.
Składniki
- 1 opakowanie racuchów z jabłkami U Jędrusia
- 300 g świeżych truskawek
- 100 g serka mascarpone
Przygotowanie
Racuchy podgrzej, według zaleceń z opakowania - w mikrofali, piekarniku lub na patelni. W międzyczasie umyj truskawki i pokrój w cienkie plastry. Przed podaniem każdy placek posmaruj serkiem mascarpone i udekoruj owocami.
2. Kopytka z sosem śmietanowym i brokułami
Nasze gotowe kopytka idealnie nadają się na łatwy i szybki obiad. W połączeniu z sosem śmietanowym i brokułami stanowią propozycję, której nikt się nie oprze.
Kopytka wrzuć do 3 litrów gorącej wody i przetrzymaj w niej 2 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj aż do miękkości w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach dodaj pieczarki i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie wlej śmietanę i dodaj ser. Powstały w ten sposób sos, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kopytka wyłóż na talerz i polej gorącym sosem. Dodatkowo już przed samym podaniem możesz udekorować całość posiekaną natką pietruszki.
Składniki
- 1 opakowanie kopytek U Jędrusia
- 250 g śmietany 18%
- 200 g pieczarek
- 150 g różyczek brokuła
- 100 g żółtego startego sera
- 1 cebula
Przygotowanie
Kopytka wrzuć do 3 litrów gorącej wody i przetrzymaj w niej 2 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj aż do miękkości w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach dodaj pieczarki i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie wlej śmietanę i dodaj ser. Powstały w ten sposób sos, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kopytka wyłóż na talerz i polej gorącym sosem. Dodatkowo już przed samym podaniem możesz udekorować całość posiekaną natką pietruszki.
3. Placki ziemniaczane z gzikiem
Gotowe placki ziemniaczane to doskonała baza do stworzenia wielu łatwych i szybki dań obiadowych. Poniższy pomysł bazuje na podaniu ich z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką. To propozycja, która doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Placki odgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. Szczypiorek i rzodkiewkę posiekaj, a następnie dodaj do twarogu (wcześniej rozgniecionego w misce). Dopraw solą i pieprzem, a potem dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
Teraz już tylko wystarczy przełożyć placki ziemniaczane na talerz i udekorować powstałym gzikiem.
Składniki
- 1 opakowanie placków ziemniaczanych U Jędrusia
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 100 g śmietany 12% lub 18%
- 1 opakowanie twarogu tłustego lub półtłustego
Przygotowanie
Placki odgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. Szczypiorek i rzodkiewkę posiekaj, a następnie dodaj do twarogu (wcześniej rozgniecionego w misce). Dopraw solą i pieprzem, a potem dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
Teraz już tylko wystarczy przełożyć placki ziemniaczane na talerz i udekorować powstałym gzikiem.
4. Kluski śląskie z mięsnym sosem
Kluski śląskie to bezapelacyjna klasyka polskiej kuchni. Tym razem proponujemy zaserwować je z mięsnym sosem.
Kluski śląskie przetrzymaj 7 minut w 3 litrach gorącej wody, nie doprowadzaj do wrzenia.
Mięso pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Całość podsmaż na patelni. Po kilku minutach dolej wodę i gotuj do momentu, aż mięso stanie się miękkie. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek. Następnie wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną już powstałego sosu z patelni. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagęść sos i gotuj go jeszcze przez parę chwil. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kluski śląskie przełóż na talerz i polej sosem. To szybkie i łatwe danie dodatkowo możesz urozmaicić kiszonymi ogórkami albo surówką z kiszonej kapusty lub marchewki i pora.
Składniki
- 1 opakowanie klusek śląskich U Jędrusia
- 200 g mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietany 18%
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
Kluski śląskie przetrzymaj 7 minut w 3 litrach gorącej wody, nie doprowadzaj do wrzenia.
Mięso pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Całość podsmaż na patelni. Po kilku minutach dolej wodę i gotuj do momentu, aż mięso stanie się miękkie. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek. Następnie wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną już powstałego sosu z patelni. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagęść sos i gotuj go jeszcze przez parę chwil. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kluski śląskie przełóż na talerz i polej sosem. To szybkie i łatwe danie dodatkowo możesz urozmaicić kiszonymi ogórkami albo surówką z kiszonej kapusty lub marchewki i pora.
Jak widzisz, smaczne dania obiadowe nie muszą być skomplikowane i zamykać Cię w kuchni na długie godziny. Zachęcamy Cię do wypróbowania wszystkich naszych pomysłów. Szybko przekonasz się, że ich wykonanie jest bajecznie łatwe, a do tego smakują naprawdę wyśmienicie!