4 propozycje na placki z dyni jak ziemniaczane

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, ale co powiesz na ich dyniową wersję? Jeśli nie zagościły w Twojej kuchni, to czas to zmienić! Placki te, choć inspirowane klasyczną wersją z ziemniaków, mają swój unikalny smak. Dynia nadaje im lekkiej słodyczy, która zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy szukają kulinarnych nowości. Oto nasze ulubione odsłony.

Placki z dyni jak ziemniaczane na słono

Najbardziej klasyczną odsłoną placków ziemniaczanych są te na słono, które można podawać np. z sosem pieczarkowym czy gulaszem -z dynią jest podobnie.

Składniki


  • 0,5 kg obranej dyni
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie


Do miski zetrzyj na drobnych oczkach dynię oraz cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie wbij jajka oraz dodaj przyprawy i śmietanę. Wymieszaj całość, a na końcu dołóż do tego mąkę przesianą przez sitko. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią.

W tej wersji placki z dyni podawaj ze śmietaną i surówką z młodej kapusty, z gulaszem wołowym lub sosem pieczarkowym.

Pikantne placki z dyni z serem feta

Świetnym połączeniem lekkiej słodyczy dyni ze słonym smakiem są mało znane, ale niezwykle pyszne placki z dyni w pikantnej odsłonie z fetą oraz suszonymi pomidorami.

Składniki

  • 0,5 kg obranej dyni
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150g sera feta
  • 50 g suszonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • ostra papryka

Przygotowanie


Podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu do miski zetrzyj na drobnych oczkach dynię oraz cebulę. Dołóż do tego pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz rozgnieciony widelcem ser feta, wbij jajka i dodaj przyprawy. Wymieszaj całość dokładnie, a następnie dołóż do mieszaniny przesianą mąkę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią. Podawaj ozdobione kleksem kwaśnej śmietany, bo takie placki świetnie smakują bez żadnych dodatków.

Chrupiące serowe placki z dyni

Kolejna oryginalną odsłoną placków z dyni podobnych do placków ziemniaczanych są te z dodatkiem sera cheddar.

Składniki


  • 0,5 kg obranej dyni
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 70 g tartego sera cheddar
  • sól i pieprz

Przygotowanie



Do miski zetrzyj na dużych oczkach dynię, a cebulę na tych małych. Następnie dołóż tarty ser, przyprawy i wbij jajka. Wymieszaj całość i dodaj przesianą przez sitko mąkę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Smaż na rozgrzanym oleju na małym ogniu, aby ser się lekko roztopił, ale nie przypalił. Podawaj z keczupem lub śmietaną, ponieważ najlepiej smakują właśnie z tymi dodatkami.

Placki z dyni jak ziemniaczane na słodko

Dynia idealnie sprawdza się także do placków w wersji na słodko z uwagi na swój delikatny, lekko słodki smak.

Składniki


  • 0,5 kg obranej dyni
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurty naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu i imbiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie


Dynię zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z jogurtem, przesianą mąką oraz przyprawami. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, a następnie nadal ubijając dodaj żółtka. Połącz obie masy delikatnie mieszając tak, aby piana za bardzo nie opadła. Smaż na oleju na patelni do naleśników formując placki przypominające kształtem pancakes. Będą gotowe, gdy zarumienią się z obu stron.

Podawaj je z polewą do lodów o smaku czekoladowym i sezonowymi owocami, dżemem z wiśni czy syropem klonowym i jogurtem waniliowym. W ten sposób otrzymasz smaczny obiad na słodko będący jednocześnie deserem.