4 proste przepisy na smaczny obiad
Jakie proste przepisy na obiad sprawdzą się w rodzinnym gronie? Okazuje się, że wcale nie musisz ograniczać się do ziemniaków i mięsa. Drugie danie może być o wiele bardziej różnorodne. Poznaj 4 pomysły na smaczny posiłek, które odczarują monotonię w kuchni i zaoszczędzą Twój czas. W czym tkwi ich tajemnica?
1. Kopytka z sosem mięsnym i kiszoną kapustą
Tradycyjne kluski z ugotowanych i rozgniecionych praską ziemniaków, to jeden z bardziej popularnych dodatków do sosów mięsnych i surówek. Dość łatwe do przygotowania kopytka są więc częstym wyborem na smaczny obiad - uwielbiają je dzieci i dorośli. Możesz przygotować je według przepisu:
Ugotowane i rozgniecione praską lub przepuszczone przez maszynkę ziemniaki połącz z mąką pszenną (tortową), jednym jajkiem i szczyptą soli, a następnie - wyrób na gładką, pozbawioną grudek masę. Gotowe ciasto rozwałkuj w sznurek o grubości około 2 cm i ucinaj ostrym nożem zgrabne kopytka o długości 1,5-2 cm. Włóż je do osolonej, gotującej się wody, a kiedy się wynurzą - odczekaj 1,5 minuty.
Uważasz, że samodzielne wykonanie kopytek jest zbyt czasochłonne? To danie obiadowe możesz przygotować w znacznie krótszym czasie - wybierając gotowe kopytka z naszej oferty. Przygotowane według tradycyjnej receptury, urzekają domowym smakiem i idealną konsystencją - będą smaczną bazą dla sosów mięsnych i surówek.
- 1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
- 230 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Ugotowane i rozgniecione praską lub przepuszczone przez maszynkę ziemniaki połącz z mąką pszenną (tortową), jednym jajkiem i szczyptą soli, a następnie - wyrób na gładką, pozbawioną grudek masę. Gotowe ciasto rozwałkuj w sznurek o grubości około 2 cm i ucinaj ostrym nożem zgrabne kopytka o długości 1,5-2 cm. Włóż je do osolonej, gotującej się wody, a kiedy się wynurzą - odczekaj 1,5 minuty.
Uważasz, że samodzielne wykonanie kopytek jest zbyt czasochłonne? To danie obiadowe możesz przygotować w znacznie krótszym czasie - wybierając gotowe kopytka z naszej oferty. Przygotowane według tradycyjnej receptury, urzekają domowym smakiem i idealną konsystencją - będą smaczną bazą dla sosów mięsnych i surówek.
2. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Dużą popularnością w kuchni cieszą się zapiekanki makaronowe. Proste przepisy na obiad wykorzystują zwykle dwa składniki główne i dodatki, które mają za zadanie podkręcić ich smak. W przypadku proponowanej zapiekanki bazą jest makaron i mięso mielone. Jak ją przygotować?
Przygotowaną w ten sposób zapiekankę należy piec bez przykrycia przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni Celsjusza.
Przygotuj potrzebne składniki:
- około 500 g mięsa mielonego (wieprzowego)
- dużą cebulę i trzy ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, ulubione zioła
- około 400 g suchego makaronu (penne lub świderki)
- około 800 g pomidorów lub pomidory krojone w puszce
- 300-400 g tartej mozzarelli
Zrób zapiekankę makaronową z mięsem mielonym krok po kroku:
- Na dużej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Poczekaj aż całość się zeszkli.
- Wyłóż na patelnię mięso mielone - całość dopraw do smaku.
- W osolonej wodzie ugotuj makaron.
- Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na makaron wyłóż całą zawartość patelni, a następnie - ułóż pokrojone pomidory (lub całość zalej pomidorami z puszki).
- Wyłóż tartą mozzarellę, w taki sposób, żeby ser przykrył wszystkie składniki.
Przygotowaną w ten sposób zapiekankę należy piec bez przykrycia przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni Celsjusza.
3. Kluski na parze z sosem jagodowym
Dania mączne, to bez wątpienia smaczne i proste przepisy obiad w gronie najbliższych. Polecane na co dzień, stwarzają mnóstwo możliwości kulinarnych i nigdy się nie nudzą: mogą być serwowane na słodko i słono, najlepiej jednak smakują z sezonowymi owocami.
Jak przygotować kluski na parze z sosem jagodowym? Będziesz potrzebować:
Aby przygotować rozczyn, musisz połączyć w misce rozdrobnione drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, a następnie - zalać składniki 125 ml ciepłego mleka. Całość należy rozcierać łyżeczką, aż powstanie gładka masa, miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. W tym czasie rozczyn powinien wyrosnąć.
Kiedy rozczyn wyrośnie, w dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto (w tym rozczyn), mieszając je dokładnie drewnianą łyżką, następnie wyrabiaj przez około 5 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i jednolite. Uformuj z niego kulę, przełóż ją do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę, a po tym czasie - podziel na równe części (formując równe kulki) i zostaw pod przykryciem jeszcze na kwadrans. Umieść pierwszą porcję drożdżowych kulek w garnku do gotowania na parze, pilnując, aby wkładka nie dotykała wody, przykryj i nie zdejmuj przykrywki przez 15 minut - tyle czasu potrzebują kluski, żeby wyrosnąć.
Masz ochotę na puszyste kluski na parze, ale czas ich przygotowania wydaje Ci się zbyt długi? Dzięki pampuchom z naszej oferty, możesz go skrócić do zaledwie 3 minut! Tyle wystarczy, żeby podgrzać kluski na parze, a następnie delektować się smakiem doskonałego domowego dania.
Jak przygotować kluski na parze z sosem jagodowym? Będziesz potrzebować:
- składników na rozczyn: 35g świeżych drożdży, 2 łyżek mąki, około 125 ml ciepłego mleka i 2 łyżki cukru;
- składników na ciasto: 0,5 kg mąki, około 125 ml ciepłego mleka, 2 jajek, 30 g miękkiego masła i szczypty soli.
Aby przygotować rozczyn, musisz połączyć w misce rozdrobnione drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, a następnie - zalać składniki 125 ml ciepłego mleka. Całość należy rozcierać łyżeczką, aż powstanie gładka masa, miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. W tym czasie rozczyn powinien wyrosnąć.
Kiedy rozczyn wyrośnie, w dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto (w tym rozczyn), mieszając je dokładnie drewnianą łyżką, następnie wyrabiaj przez około 5 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i jednolite. Uformuj z niego kulę, przełóż ją do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę, a po tym czasie - podziel na równe części (formując równe kulki) i zostaw pod przykryciem jeszcze na kwadrans. Umieść pierwszą porcję drożdżowych kulek w garnku do gotowania na parze, pilnując, aby wkładka nie dotykała wody, przykryj i nie zdejmuj przykrywki przez 15 minut - tyle czasu potrzebują kluski, żeby wyrosnąć.
Masz ochotę na puszyste kluski na parze, ale czas ich przygotowania wydaje Ci się zbyt długi? Dzięki pampuchom z naszej oferty, możesz go skrócić do zaledwie 3 minut! Tyle wystarczy, żeby podgrzać kluski na parze, a następnie delektować się smakiem doskonałego domowego dania.
4. Kurczak tikka masala z ryżem jaśminowym
Aromatyczne i rozgrzewające danie to genialny pomysł na późny obiad albo kolację zwłaszcza w pochmurne dni. Mniej znaną, lecz doskonałą w smaku propozycją jest kurczak tikka masala z ryżem jaśminowym. Chociaż przygotowanie starannej kompozycji jest dość trudne, znamy sposób, jak cieszyć się oryginalnym smakiem bez wysiłku!
Będziesz potrzebować:
Filet z kurczaka pokrój w drobną, równą kostkę, połącz ze wszystkimi składnikami marynaty i odstaw na min. 30 minut. Następnie usuń jej nadmiar za pomocą ręcznika papierowego i podsmaż kawałki kurczaka na patelni, zwykłej lub grillowej.
W niewielkim garnku rozpuść masło. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj wszystkie przyprawy na sos. Całość mieszaj na średnim ogniu przez około minutę. Dodaj passatę, cukier, ocet winny oraz pieprz. Całość zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10 minut. Pamiętaj o regularnym mieszaniu składników. Do sosu włóż ostrożnie obsmażone kawałki kurczaka i gotuj je pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie (około 10 minut). Na koniec zdejmij sos z ognia i dodaj śmietankę, całość podawaj z ugotowanym ryżem.
Kurczak tikka masala, chociaż perfekcyjnie smakuje, jest bardzo czasochłonny. Jak skrócić przygotowywanie ulubionego dania i cieszyć się perfekcyjnym smakiem? Sięgnij po chłodzone danie gotowe z naszej oferty. Starannie zapakowany kurczak tikka masala z ryżem jaśminowym jest smaczny i gotowy do spożycia po podgrzaniu w mikrofali - w zaledwie 4 minuty!
Jak przygotować kurczaka tikka masala?
Będziesz potrzebować:
- 500 g filetu z kurczaka,
- 150-200 g jogurtu naturalnego,
- po 1 łyżeczce kurkumy, kminu rzymskiego, startego imbiru, cynamonu i ostrej papryki,
- szczypty pieprzu cayenne,
- ok. 700 ml passaty,
- 1-2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku,
- 2 łyżek masła,
- przypraw (ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego, garam masala),
- 1 łyżeczki cukru,
- 1 łyżki octu winnego,
- około 6 łyżek śmietanki kremówki.
Filet z kurczaka pokrój w drobną, równą kostkę, połącz ze wszystkimi składnikami marynaty i odstaw na min. 30 minut. Następnie usuń jej nadmiar za pomocą ręcznika papierowego i podsmaż kawałki kurczaka na patelni, zwykłej lub grillowej.
W niewielkim garnku rozpuść masło. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj wszystkie przyprawy na sos. Całość mieszaj na średnim ogniu przez około minutę. Dodaj passatę, cukier, ocet winny oraz pieprz. Całość zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10 minut. Pamiętaj o regularnym mieszaniu składników. Do sosu włóż ostrożnie obsmażone kawałki kurczaka i gotuj je pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie (około 10 minut). Na koniec zdejmij sos z ognia i dodaj śmietankę, całość podawaj z ugotowanym ryżem.
Kurczak tikka masala, chociaż perfekcyjnie smakuje, jest bardzo czasochłonny. Jak skrócić przygotowywanie ulubionego dania i cieszyć się perfekcyjnym smakiem? Sięgnij po chłodzone danie gotowe z naszej oferty. Starannie zapakowany kurczak tikka masala z ryżem jaśminowym jest smaczny i gotowy do spożycia po podgrzaniu w mikrofali - w zaledwie 4 minuty!
Podsumowanie
Cztery proste przepisy na smaczny obiad to doskonała propozycja na szybki, a jednocześnie pełen smaku posiłek w rodzinnym gronie. Niezależnie od tego, czy wolisz klasyczne kopytka, aromatycznego kurczaka tikka masala, puszyste kluski na parze, czy też zapiekankę makaronową, każdy z tych pomysłów odczaruje kulinarną rutynę. Dodatkowo, dzięki gotowym produktom z naszej oferty, możesz zaoszczędzić czas, nie rezygnując z wyjątkowego smaku tych dań. Smacznego!