5 zaskakujących pomysłów na obiad z piekarnika
Gotowanie to prawdziwa sztuka! Wybór i przygotowywanie poszczególnych składników, kolejność ich wykorzystania oraz sposób przyrządzania to etapy procesu, które przekładają się na ostateczny smak potrawy. Proponujemy aż 5 pomysłów na obłędnie pyszny obiad z piekarnika. Znasz je bowiem w tradycyjnej wersji – z masłem, olejem albo oliwą.
Obiad z piekarnika – co warto wiedzieć o pieczeniu?
Przygotowywanie potraw, w tym dań obiadowych w piekarniku uważa się za jedną z najzdrowszych metod pichcenia – gotowy posiłek nie jest bowiem pozbawiony wartości odżywczych. Poza tym dania pieczone są zdecydowanie bardziej aromatyczne: cały proces gotowania jest bowiem rozciągnięty w czasie i ma na celu maksymalne wydobycie aromatów dania, przy jednoczesnym zachowaniu jego kształtu i konsystencji. Warto wiedzieć, że także smak dań obiadowych z piekarnika jest wyborny.
Ogromną zaletą przygotowywania posiłków w piekarniku jest fakt, że są one gotowe szybko i bez Twojego większego udziału – musisz tylko kontrolować proces, żeby zawartość piekarnika się nie przypaliła.
Ogromną zaletą przygotowywania posiłków w piekarniku jest fakt, że są one gotowe szybko i bez Twojego większego udziału – musisz tylko kontrolować proces, żeby zawartość piekarnika się nie przypaliła.
Jakie dania można piec? 5 zaskakujących pomysłów
Główną zaletą przygotowywania posiłków w piekarniku jest brak konieczności użycia dużej ilości tłuszczu. Pieczenie jest bowiem metodą, która opiera się na uzyskaniu wysokiej temperatury wewnątrz piekarnika i wykorzystaniu ciepła do przyrządzania posiłków lub podgrzania gotowego dania. Co można przygotować w piekarniku? M.in. domową pizzę, soczyste i aromatyczne mięsa, miękkie warzywa oraz słodkie wypieki. To jednak nie koniec! Sprawdziliśmy aż 5 pomysłów na obiad z piekarnika, które Cię zaskoczą! Tym bardziej że wszystkie pochodzą z naszej oferty.
5 gotowych dań obiadowych do przyrządzenia w piekarniku
W poszukiwaniu szybkich i smacznych pomysłów na obiad warto sięgnąć po dania, które z łatwością przyrządzisz w piekarniku. To świetna alternatywa dla klasycznego smażenia – sprawi, że potrawy będą lżejsze, a przy tym pełne aromatu.
Chrupiące krokiety
Krokiety, po brzegi wypełnione pysznym farszem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli dotąd nie przygotowywałeś ich zbyt często, czas to zmienić. Proponujemy krokiety tradycyjne – z mięsem oraz z kapustą z grzybami, ale nie tylko. Pod chrupiącą panierką, w miękkim naleśnikowym cieście możesz znaleźć także nowoczesne kompozycje – mozzarellę i pieczarki albo szpinak i ser.
Gotowe krokiety możesz przygotować na trzy sposoby, w tym także w piekarniku. Pieczenie ich w 200 stopniach Celsjusza przez 8 minut sprawi, że będą obłędnie smaczne!
Gotowe krokiety możesz przygotować na trzy sposoby, w tym także w piekarniku. Pieczenie ich w 200 stopniach Celsjusza przez 8 minut sprawi, że będą obłędnie smaczne!
Pancakes
Pancakes, czyli niewielkie, maksymalnie puszyste mini-naleśniczki w Polsce pojawiły się w wyniku inspiracji kuchnią amerykańską. Przygotowywane na słodko, świetnie łączą się ze słodkimi dodatkami, zwłaszcza syropem klonowym. Pancakes, przygotowane w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (i podgrzewanym 4-6 minut) powinieneś podawać na ciepło. Możesz posypać je owocowymi dodatkami.
Naleśniki
Gotowe naleśniki, solo albo z nadzieniem, to genialny pomysł na szybki obiad. Obawiasz się, że dodatkowa porcja tłuszczu, niezbędnego na patelni spowoduje, że będą ciężkostrawne? Zdecyduj się podgrzać je w piekarniku. Pieczone naleśniki są obłędnie smaczne i mogą być lekko chrupiące. W taki sposób szczególnie warto przygotowywać te w wersji wytrawnej, np. bolognese, spaghetti albo chili con carne.
Racuchy z jabłkami
Tradycyjne domowe racuchy z jabłkami dosłownie pływają w tłuszczu – dzięki temu są chrupiące, puszyste i smaczne. Chcesz wykazać się znajomością kulinarnych trendów? Zdecyduj się przyrządzić placuszki w piekarniku. Gotowe racuchy z jabłkami będą miękkie i aksamitne. Cechą charakterystyczną pieczonego dania gotowego tym razem będzie dobrze wyczuwalny smak jabłek.
Burger warzywny
Gorąca kanapka z dobrze wypieczonym warzywnym kotletem to absolutny kulinarny hit. W piekarniku możesz przygotować burgery z naszej oferty: buraczane, warzywne i z suszonymi pomidorami, a następnie – połączyć je z ulubionymi dodatkami – sałatą masłową, świeżym pomidorem, serem i gęstym, kremowym sosem. Świetnym dodatkiem do burgera są frytki – również pieczone.
Podsumowanie
Piekarnik to świetne rozwiązanie, gdy chcemy przyrządzić obiad bez użycia tłuszczu. Dzięki takiej obróbce termicznej możemy cieszyć się lekkimi, chrupiącymi krokietami czy puszystymi pancakes. Każde z tych dań, przygotowane w ten sposób, staje się nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Jeśli chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe, spróbuj tych propozycji – to doskonały sposób, by jeść zdrowiej, bez kompromisów dla smaku!