Co można zrobić na obiad dla gości? Sprawdź 4 propozycje!
Obiad dla gości zazwyczaj budzi niepokój - chcemy, żeby gotowe danie (zwłaszcza drugie) było doskonałe w smaku i pięknie prezentowało się na talerzu. Przypadkowa kompozycja składników nie wchodzi w tym przypadku w grę. Co można przygotować, żeby zaskoczyć zaproszonych gości? Sprawdź 4 najlepsze propozycje i czerp radość ze spotkań z bliskimi.

1. Pieczony łosoś z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami, to doskonały wybór dla wszystkich, którzy lubią oryginalne dania, jednak tradycyjne połączenia nie są im obce. Decydując się na rybę, zyskujesz nowe możliwości kulinarne i takie, które już znasz - pasuje ona do ziemniaków, ryżu i makaronu (zwłaszcza jeśli łososia zechcesz podać w formie zapiekanki), ale można serwować ją także w towarzystwie czosnkowej bagietki i frytek. To danie z dużą ilością warzyw (duszonych, gotowanych na parze albo świeżych), zachwyci Twoich gości i da im wybór - a to niemal pewny sukces!
Chcesz urozmaicić danie z łososiem? Zadbaj o smaczne sosy (dipy) - to dodatek, który uwielbiają wszyscy. Starannie dopasowane, urozmaicą smak obiadu. Zadbają także o oryginalny charakter dania.
Chcesz urozmaicić danie z łososiem? Zadbaj o smaczne sosy (dipy) - to dodatek, który uwielbiają wszyscy. Starannie dopasowane, urozmaicą smak obiadu. Zadbają także o oryginalny charakter dania.

2. Krokiety z kapustą i grzybami plus barszcz czerwony do picia
Zastanawiasz się, co na obiad dla gości będzie idealnym wyborem, jeśli nie umiesz gotować? Z kłopotliwej sytuacji wybrniesz, dzięki gotowym daniom z naszej oferty i odrobinie zaangażowania. Zamiast zaskakiwać gości nietypowym daniem (i narażać się na kulinarną katastrofę), zaufaj tradycji. Po pierwsze - domowe smaki uwielbiają wszyscy, po drugie - zepsucie dań z gotowych produktów jest niemal niemożliwe. Krokiety z kapustą i grzybami należy przyrządzić zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a barszcz przygotować według wybranego przepisu. Prościej być nie może!

3. Risotto z krewetkami
Bardzo ciekawym, smacznym i wyszukanym, pomysłem na obiad dla gości jest risotto z krewetkami. Połączenie ryżu (najlepiej arborio), krewetek i białego wina wraz ze starannie dopasowanymi dodatkami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie takiego dania jest czasochłonne, efekt jednak zaskakująco smaczny.
Kiedy warto przygotować risotto z krewetkami na obiad dla gości? Najlepiej wówczas, gdy masz pewność, że wszyscy lubią owoce morza. To dość specyficzna propozycja, dlatego lepiej, jeśli preferencje zaproszonych osób poznasz odpowiednio wcześniej.
Kiedy warto przygotować risotto z krewetkami na obiad dla gości? Najlepiej wówczas, gdy masz pewność, że wszyscy lubią owoce morza. To dość specyficzna propozycja, dlatego lepiej, jeśli preferencje zaproszonych osób poznasz odpowiednio wcześniej.
4. Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Placki ziemniaczane, to pomysł na danie proste, tradycyjne, a zarazem - smaczne i bardzo popularne. Stanowią one ciekawą bazę dla posiłków słodkich (bywają serwowane ze śmietaną i cukrem), jak również wytrawnych - z sosem mięsnym lub czosnkowym. Placki ziemniaczane idealnie komponują się z surówkami, jednak wiele osób zarzuca im, że nieatrakcyjnie prezentują się na talerzu. Nie jest to prawda - placki ziemniaczane można naprawdę ładnie zaserwować.
Warto wiedzieć, że placki ziemniaczane, to świetny pomysł na obiad dla niespodziewanych gości. Jeśli zaopatrzysz się w gotowe danie, dostępne w naszej ofercie, przygotowanie domowego obiadu zajmie Ci zaledwie kilka minut - razem z sosem czosnkowym!
Warto wiedzieć, że placki ziemniaczane, to świetny pomysł na obiad dla niespodziewanych gości. Jeśli zaopatrzysz się w gotowe danie, dostępne w naszej ofercie, przygotowanie domowego obiadu zajmie Ci zaledwie kilka minut - razem z sosem czosnkowym!
Co podać na obiad, aby zadowolić wszystkich gości?
Co podać na obiad, aby mieć pewność, że każdy z zaproszonych gości skomponuje posiłek odpowiedni dla siebie? Najwięcej możliwości zapewniają dania mączne, np. kopytka, kluski śląskie oraz kluski na parze. Ciekawym pomysłem są także naleśniki - możesz je przyrządzić na wiele sposobów. Jak podawać takie przysmaki?
Jeśli zdecydujesz się na kopytka, wyłóż je na półmisek, pozwalając gościom samodzielnie zdecydować o wielkości porcji. Sosy, owoce i musy owocowe oraz surówki i przyprawy (np. cynamon) serwuj w specjalnych miseczkach, dbając o estetykę stołu. Podobnie postępuj w przypadku klusek śląskich i pampuchów.
W przypadku naleśników możesz postąpić nieco inaczej - przełóż je różnymi farszami (słonymi i słodkimi) i ułóż na półmiskach. Zadbaj o odpowiednią ich dekorację - dzięki temu będzie wiadomo, z czym są.
Jeśli zdecydujesz się na kopytka, wyłóż je na półmisek, pozwalając gościom samodzielnie zdecydować o wielkości porcji. Sosy, owoce i musy owocowe oraz surówki i przyprawy (np. cynamon) serwuj w specjalnych miseczkach, dbając o estetykę stołu. Podobnie postępuj w przypadku klusek śląskich i pampuchów.
W przypadku naleśników możesz postąpić nieco inaczej - przełóż je różnymi farszami (słonymi i słodkimi) i ułóż na półmiskach. Zadbaj o odpowiednią ich dekorację - dzięki temu będzie wiadomo, z czym są.