Co można zrobić z kapusty?
Kapusta to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Na jej bazie można przygotować mnóstwo ciekawych dań. Co więcej, sama kapusta jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Jeśli należysz do grona fanów tego warzywa, koniecznie sprawdź, co można zrobić z kapusty.
Kapusta to prawdziwa bomba witaminowa
Choć kapusta to dla wielu osób jedno z najbardziej "pospolitych" warzyw, warto wiedzieć, że jest ona doskonałym źródłem witamin i minerałów. Kapusta zawiera mnóstwo witaminy C, a także witamin A, E, K i witamin z grupy B. Zawiera ona również dużo kwasu foliowego, rutyny, wapnia, potasu, magnezu czy żelaza.
Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie kapusty może być dobrym sposobem na wspieranie swojego organizmu – przede wszystkim układu nerwowego i odpornościowego. Kapusta zawiera również siarkę, która znana jest z dobroczynnego wpływu na włosy, skórę i paznokcie. Co więcej, ma ona niewiele kalorii – zaledwie 40 w 100 gramach!
Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie kapusty może być dobrym sposobem na wspieranie swojego organizmu – przede wszystkim układu nerwowego i odpornościowego. Kapusta zawiera również siarkę, która znana jest z dobroczynnego wpływu na włosy, skórę i paznokcie. Co więcej, ma ona niewiele kalorii – zaledwie 40 w 100 gramach!
Istnieje wiele różnorodnych odmian kapusty
Z pewnością niektórzy uważają kapustę za typowo polskie warzywo. Owszem, w Polsce niezwykle popularna jest kapusta biała, czerwona czy kapusta pekińska. Warto jednak pamiętać, że kapusta jest warzywem znanym na całym świecie. Doskonałym przykładem może być chińska kapusta pak choi, która stanowi ważny element wielu azjatyckich dań.
Oczywiście każda odmiana kapusty ma nieco inną zawartość minerałów i witamin, a przede wszystkim – inny smak. Warto więc wprowadzać do swojej diety różne rodzaje kapusty. Może to być kapusta biała, podana w formie zasmażanej lub w surówce czy kapusta modra, która znakomicie komponuje się z kotletem pożarskim i puree koperkowym.
Oczywiście każda odmiana kapusty ma nieco inną zawartość minerałów i witamin, a przede wszystkim – inny smak. Warto więc wprowadzać do swojej diety różne rodzaje kapusty. Może to być kapusta biała, podana w formie zasmażanej lub w surówce czy kapusta modra, która znakomicie komponuje się z kotletem pożarskim i puree koperkowym.
Co można zrobić z kapusty?
Lista dań, które można przygotować z kapusty, jest bardzo długa. Kapustę można spożywać na surowo, w formie różnego rodzaju świeżych surówek. Jest ona także podstawowym składnikiem tradycyjnych, polskich dań, takich jak bigos, łazanki z kapustą czy świąteczna kapusta z grzybami. Kapustę wykorzystuje się jako składnik gołąbków, kapuśniaczka czy góralskiej kwaśnicy.
Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z kapusty, dzisiaj mamy dla Ciebie dwie ciekawe propozycje. Pierwsza z nich to świeża surówka, a druga to sycąca i pełna smaku kapusta zasmażana.
Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z kapusty, dzisiaj mamy dla Ciebie dwie ciekawe propozycje. Pierwsza z nich to świeża surówka, a druga to sycąca i pełna smaku kapusta zasmażana.
Kapusta zasmażana – popularny dodatek warzywny do tradycyjnych dań obiadowych
Nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że kapusta zasmażana jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków warzywnych, w szczególności w przypadku tradycyjnych polskich obiadów, takich jak kotlety schabowe czy mielone. Okazuje się, że przygotowanie zasmażanej kapusty nie jest trudne. Poszatkowaną kapustę należy dodać do pokrojonej i zeszklonej cebuli. Następnie dodaj startą marchewkę, odrobinę bulionu, a także ulubione przyprawy, jak sól, pieprz, majeranek czy liść laurowy. Po kilkunastu minutach kapusta będzie gotowa.
A może nie przepadasz za szatkowaniem, krojeniem i przygotowywaniem kapusty? Jeśli mimo to chcesz cieszyć się jej smakiem, sięgnij po kapustę zasmażaną, którą znajdziesz w daniach gotowych firmy U Jędrusia. W ten sposób zyskasz pewność, że wszystkie smaki będą idealnie zbilansowane, a sama kapusta stanie się doskonałym uzupełnieniem całej potrawy.
A może nie przepadasz za szatkowaniem, krojeniem i przygotowywaniem kapusty? Jeśli mimo to chcesz cieszyć się jej smakiem, sięgnij po kapustę zasmażaną, którą znajdziesz w daniach gotowych firmy U Jędrusia. W ten sposób zyskasz pewność, że wszystkie smaki będą idealnie zbilansowane, a sama kapusta stanie się doskonałym uzupełnieniem całej potrawy.
Pełna smaku surówka ze świeżej kapusty – dodaj do dania porcję witamin i minerałów
Zastanawiasz się, co możesz zrobić, aby wybrane przez Ciebie danie obiadowe było jeszcze bardziej urozmaicone? Ciekawym pomysłem może być przygotowanie surówki ze świeżej kapusty. Oczywiście warto zrobić to przede wszystkim wiosną, kiedy na każdy targowisku znajdziesz dorodną, młodą kapustę. Surówka będzie idealnym dodatkiem do dań mącznych, takich jak kopytka.
Wystarczy ją poszatkować, dodać do niej startą marchewkę, koperek, cytrynę oraz odrobinę cukru, soli i oleju, aby pyszna surówka była gotowa. Możliwości jest tutaj naprawdę sporo, a samo przygotowanie takiej surówki zajmuje zaledwie kilka minut. Możesz również zdecydować się na to, aby nieco poeksperymentować. Zamiast tradycyjnych dodatków, wzbogać smak surówki, sięgając po chilli, czosnek, cebulę i listki mięty. W ten prosty sposób wyczarujesz surówkę w azjatyckim stylu.
Wystarczy ją poszatkować, dodać do niej startą marchewkę, koperek, cytrynę oraz odrobinę cukru, soli i oleju, aby pyszna surówka była gotowa. Możliwości jest tutaj naprawdę sporo, a samo przygotowanie takiej surówki zajmuje zaledwie kilka minut. Możesz również zdecydować się na to, aby nieco poeksperymentować. Zamiast tradycyjnych dodatków, wzbogać smak surówki, sięgając po chilli, czosnek, cebulę i listki mięty. W ten prosty sposób wyczarujesz surówkę w azjatyckim stylu.
Warto regularnie sięgać po kapustę
Kapusta to jedno z tych warzyw, które nigdy się nie nudzą. Pomysłów na to, co można zrobić z kapusty, jest całe mnóstwo. Co więcej, możesz również wybierać spośród różnych odmian tego warzywa, wprowadzając do swojej kuchni różnego typu potrawy. A jeśli jesteś prawdziwym fanem kapusty, koniecznie poznaj dania firmy U Jędrusia, w których właśnie to warzywo jest jednym z najważniejszych elementów.