Co na obiad z mięsem? Pomysły na proste dania

Kiedy przygotować danie mięsne? Otóż okazji na tego rodzaju obiad jest mnóstwo - podobnie, jak preferencji żywieniowych. Chętnie wybierasz konkretne drugie dania? Zobacz, co przygotować na obiad z mięsem - na co dzień i od święta. Przygotowane propozycje zaskoczą Cię doskonałym domowym smakiem i nie pozwolą Ci spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. Dodatkowo - zapewnią spore oszczędności czasu i pieniędzy.

1. Krokiety z mięsem

Obiad z mięsem wydaje Ci się zbyt skomplikowany, dlatego na co dzień przygotowujesz raczej dania mączne i warzywne? Jeśli smażysz naleśniki, kilka sztuk zostaw na później (pod warunkiem, że nie słodzisz ciasta). Dzięki temu od pysznego dania mięsnego będzie dzielił Cię zaledwie krok - na bazie naleśników przygotujesz smaczne, domowe krokiety z farszem mięsnym. Jak je przyrządzić?


Przesmażone mięso wieprzowe lub gotowane - drobiowe należy połączyć z dodatkami i przyprawami, aby powstała zwarta masa. Farsz trzeba wyłożyć na środek naleśników, a następnie - złożyć je w trójkąty lub zwinąć w rulon (brzegi naleśnika należy złożyć do środka w taki sposób, żeby się ze sobą stykały, a placek zwinąć, zaczynając od nie podwiniętych brzegów). Tak przygotowane naleśniki trzeba obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. 


Obawiasz się, że nie potrafisz estetycznie zwinąć naleśników? Postaw na gotowe rozwiązanie i wybierz krokiety z naszej oferty. Złocista panierka nabierze chrupkości po przygotowaniu.

2. Pulpety w sosie koperkowym

Mięso mielone (wieprzowe, wołowe lub drobiowe) w kuchni stwarza wiele możliwości kulinarnych. Sięgając po nie, możesz przyrządzić m.in. pulpety. Takie drugie danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale przede wszystkim - nigdy się nie nudzi. Pulpety mogą być panierowane lub smażone bez panierki, podawane z sosem, np. koperkowym lub pomidorowym oraz ziemniakami, ryżem albo makaronem. Do dań z pulpetami w roli głównej świetnie pasują surówki, kiszonki i mizeria. Można także pokusić się o duszone warzywa. W takiej postaci doskonale smakuje np. marchewka. 


Pulpety w sosie koperkowym, to smaczny wybór dla osób, które cenią sobie domowe smaki i krótki czas przygotowywania posiłku. Co ważne, można podać je zarówno na co dzień, jak i od święta. Ładnie prezentują się na talerzach i smakują niemal wszystkim.

3. Łazanki z kapustą i kiełbasą

Tradycyjne polskie łazanki, to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie - również odświętny. Chociaż zwykle przygotowywane są z kapustą, my proponujemy wersję wzbogaconą o kiełbasę. Dlaczego obecność tych składników w duecie zawsze gwarantuje sukces? Otóż kapusta nadaje temu daniu łagodności, a kiełbasa - charakteru. Podsmażone łazanki należy podawać wyłącznie na ciepło - wówczas smakują najlepiej. 


Czy przygotowanie łazanek z kapustą i kiełbasą jest czasochłonne? Niestety - jest. Przyrządzenie tego dania wymaga nie tylko ugotowania makaronu. Trzeba także posiekać i przesmażyć kapustę i podsmażyć kiełbasę. Jeżeli szukasz alternatywy, która będzie gotowa w mniej niż kwadrans - wybierz gotową kapustę z grzybami z naszej oferty i podkreśl smak dania, dodając pokrojoną i podsmażoną kiełbaskę.

4. Pieczone udka z warzywami

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad z mięsem, żeby dosłownie robiło się samo? Mamy na to sposób! W woreczku do pieczenia zamknij udka z kurczaka z ulubionymi warzywami, a całość dopraw do smaku. Danie będzie gotowe po około 1 godzinie i zachwyci Cię feerią aromatów i doskonałym smakiem, zarówno warzyw, jak i mięsa.

Jak skrócić czas przygotowywania obiadu z mięsem do minimum?

Sięgnij po gotowe drugie dania z naszej oferty. Proponujemy duży wybór mięs, m.in. kotletów schabowych, mielonych i devollaille oraz dań mącznych, odpowiednich do serwowania z mięsami lub sosami mięsnymi, np. placków ziemniaczanych i klusek śląskich. Będą gotowe w mniej niż kwadrans i zachwycą Cię domowym smakiem. Korzystanie z takiego rozwiązania pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze oraz kształtować dobre nawyki - m.in. niemarnowania jedzenia.