Co zrobić z jarmużu – 3 propozycje
Jarmuż jest pełen antyoksydantów, błonnika i witamin, co czyni go idealnym dodatkiem do każdego posiłku. Warto, aby ta niepozorna roślina zagościła w Twojej kuchni - dodaje potrawom nie tylko niezbędnych składników odżywczych, ale także wyjątkowego smaku. W poniższym artykule przedstawiamy nasze pomysły, co zrobić z jarmużu, oprócz popularnych smoothie i chipsów.
Jarmużowe pesto
wersję podstawową, możesz ją jednak dowolnie modyfikować. Dodaj suszone pomidory, paprykę lub zamień orzechy na pestki dyni, aby danie zawierało twoje ulubione dodatki.
Składniki
Opłucz i osusz liście jarmużu, a następnie oderwij miękkie części od twardej łodyżki. Powinieneś uzyskać 30 gramów, czyli ok. 2 szklanek. Włóż liście do rozdrabniacza (jeżeli go nie masz, możesz wykorzystać blender ręczny) i dodaj do nich obrany ząbek czosnku, wybrane orzechy, pokrojony w kostkę parmezan oraz oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt zbita, dodaj trochę zimnej, przegotowanej wody . Pesto zalane od góry oliwą z oliwek, przechowywane w szczelnie zamkniętym słoiku, możesz trzymać je w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Taki sos możesz dodać do makaronu, jajek w koszulkach czy szakszuki. Naszą ulubioną propozycją jest drobno pokrojony kurczak wraz z kopytkami.
Składniki
- 30 g liści jarmużu (ok. 2 szklanek)
- 1 ząbek czosnku
- 40 g blanszowanych migdałów lub orzechów nerkowca
- 20 g parmezanu
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
Opłucz i osusz liście jarmużu, a następnie oderwij miękkie części od twardej łodyżki. Powinieneś uzyskać 30 gramów, czyli ok. 2 szklanek. Włóż liście do rozdrabniacza (jeżeli go nie masz, możesz wykorzystać blender ręczny) i dodaj do nich obrany ząbek czosnku, wybrane orzechy, pokrojony w kostkę parmezan oraz oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt zbita, dodaj trochę zimnej, przegotowanej wody . Pesto zalane od góry oliwą z oliwek, przechowywane w szczelnie zamkniętym słoiku, możesz trzymać je w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Taki sos możesz dodać do makaronu, jajek w koszulkach czy szakszuki. Naszą ulubioną propozycją jest drobno pokrojony kurczak wraz z kopytkami.
Kurczak w sosie z jarmużowego pesto
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- pesto z jarmużu
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka masła
Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Następnie dodaj pesto z jarmużu oraz śmietanę kremówkę i gotuj przez 5 minut. Do mięsa dorzuć podgrzane wcześniej kopytka od U Jędrusia i posyp startym parmezanem oraz prażonym słonecznikiem. Ten oryginalny i smaczny posiłek idealnie sprawdzi się na wyjątkowy obiad czy kolację dla dwojga.
Sałatka z jarmużu do obiadu
Jeśli poprzednie propozycje cię nie zachwyciły i wciąż zastanawiasz się, co zrobić z jarmużu, odpowiedzią jest sałatka do obiadu. Warzywo to świetnie zastąpi sałatę, dlatego można je wykorzystać jako alternatywę w wielu klasycznych mieszankach. W tym wypadku przedstawimy przepis, który ma podkreślić chrupkość i aromat pysznych, zielonych liści.
Składniki
Na początku umyj i osusz wszystkie warzywa. Pomidory pokrój w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekaj. Oderwij liście jarmużu od twardej łodygi i porwij w palcach na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z jogurtem i przyprawami.
Taką sałatkę podawaj jako zamiennik mizerii czy innych obiadowych surówek. Bardzo dobrze pasuje do naszych placków ziemniaczanych czy pierogów z mięsem U Jędrusia. Odgrzejesz je w kilka chwil, przygotowując pyszny posiłek dla całej rodziny.
Składniki
- 20 gram jarmużu
- 2 pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- ½ papryki słodkiej podłużnej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Na początku umyj i osusz wszystkie warzywa. Pomidory pokrój w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekaj. Oderwij liście jarmużu od twardej łodygi i porwij w palcach na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z jogurtem i przyprawami.
Taką sałatkę podawaj jako zamiennik mizerii czy innych obiadowych surówek. Bardzo dobrze pasuje do naszych placków ziemniaczanych czy pierogów z mięsem U Jędrusia. Odgrzejesz je w kilka chwil, przygotowując pyszny posiłek dla całej rodziny.
Gulasz z jarmużem
Z jarmużu możesz przygotować także pyszny gulasz, zarówno w wersji z mięsem, jaki i warzywnej. Wystarczy, że wieprzowinę zamienisz na tofu lub ciecierzycę.
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na maśle w garnku lub na patelni z wysokimi brzegami. Potem dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową i smaż przez ok. 5 minut. Paprykę pokrój w piórka, oddzielone od twardej łodygi liście jarmużu posiekaj, a umyte i obrane pieczarki pokrój na plasterki i dodaj na patelnię do mięsa. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dorzuć pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz przyprawy i gotuj jeszcze przez pięć minut.
Taki gulasz z mięsem możesz podać samodzielnie, ale polecamy dopełnić go o nasze kluski śląskie lub placki ziemniaczane. W obu przypadkach uzyskasz pyszny i sycący posiłek.
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 50 g obranych liści jarmużu
- 200 g pieczarek
- 1 papryka
- 2 ogórki kiszone
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 ml wody
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na maśle w garnku lub na patelni z wysokimi brzegami. Potem dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową i smaż przez ok. 5 minut. Paprykę pokrój w piórka, oddzielone od twardej łodygi liście jarmużu posiekaj, a umyte i obrane pieczarki pokrój na plasterki i dodaj na patelnię do mięsa. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dorzuć pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz przyprawy i gotuj jeszcze przez pięć minut.
Taki gulasz z mięsem możesz podać samodzielnie, ale polecamy dopełnić go o nasze kluski śląskie lub placki ziemniaczane. W obu przypadkach uzyskasz pyszny i sycący posiłek.
Podsumowanie
Podsumowując, jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z jarmużu, to już wiesz, że masz więcej opcji niż tylko popularne smoothies czy chipsy. Wykorzystaj to warzywo do przygotowania pysznego pesto, czy też jako dodatek do smacznych sałatek. Możesz także wykorzystać go jako kolejny składnik w gulaszu, aby lekko zmienić smak tego dnia. Opcji jest wiele, i tylko czekają, aby je wypróbować. Oszczędź długie godziny spędzone w kuchni i eksperymentuj z tym pysznym warzywem, wykorzystując do tego gotowe dania od U Jędrusia.