Farsz do pierogów wigilijnych – najciekawsze propozycje na świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, w związku z czym zaczynasz zastanawiać się nad tym, jakie potrawy pojawią się w tym roku podczas organizowanej przez Ciebie Wigilii? Oczywiście na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów! Sprawdź, jaki farsz do pierogów wigilijnych sprawi, że Twoi goście nie będą mogli powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejną porcję.

Smakowite pierogi z serem – nie tylko dla dzieci

Choć na wigilijnym stole pojawia się wiele potraw, na które czeka się przez cały rok, nie da się ukryć, że nie wszystkie muszą przypaść do gustu najmłodszym dzieciom. Z pewnością jednak pierogi z serem to jedno z tych dań, za którymi przepadają wszystkie maluchy. Być może pamiętasz Święta Bożego Narodzenia ze swojego dzieciństwa, kiedy to zajadałeś się pierogami z serem podczas Wigilii u babci. Jedno jest pewne – pierogów z serem nie może zabraknąć na wigilijnym stole. 

Sposobów na podanie pierogów z serem podczas Wigilii jest wiele. Możesz delikatnie je podsmażyć, a następnie posypać odrobiną cukru i cynamonu. Inną propozycją może być podanie ich w towarzystwie śmietany. Takie pierogi same w sobie prezentują się bardzo efektownie i z całą pewnością będzie to jedno z tych dań, które jako pierwsze znikną ze świątecznego stołu.

Pierogi z kapustą i grzybami – obowiązkowe danie na Święta

Kolejną ciekawą propozycją świątecznego dania mogą być pierogi z kapustą i grzybami. Będący połączeniem kwaśnej kapusty i aromatycznych grzybów farsz do pierogów wigilijnych zawsze jest dobrym wyborem. Co ciekawe, danie takie sprawdzi się nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. W tym okresie zdecydowanie smakują najlepiej, przynosząc wspomnienia wspólnie spędzonych świąt. Jednak można przyrządzić je w każdym momencie, kiedy tylko ma się na nie ochotę.

Dla wielu osób pełen kapusty i grzybów farsz do pierogów wigilijnych to pozycja obowiązkowa. Istnieje tutaj wiele możliwości modyfikacji nadzienia. Niektórzy wybierają bardzo kwaśną kapustę i pieczarki, inni natomiast wolą dodatek leśnych grzybów, takich jak podgrzybki czy maślaki.

Pierogi z grzybami to ciekawy sposób na urozmaicenie kolacji wigilijnej

Wielbiciele leśnych grzybów mogą pójść o krok dalej, wybierając pierogi z grzybami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami – choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby na wigilijnym stole pojawiły się obydwa te dania. 


Grzybowy farsz do pierogów wigilijnych kusi tradycyjnym smakiem. Oprócz smażonych pieczarek, w nadzieniu nie może zabraknąć dorodnych borowików szlachetnych, a także podgrzybków brunatnych. Ciekawym dodatkiem będą także mniej popularne koźlarze czerwone. Grzyby te sprawią, że farsz do pierogów wigilijnych będzie prezentował się bardzo ciekawe, a to za sprawą czerwonego ubarwienia.

A może zaskoczysz gości pierogami ze szpinakiem i serem?

Choć od lat przy okazji Świąt Bożego Narodzenia na wigilijnych stołach królują przede wszystkim pierogi z serem, a także pierogi z kapustą i grzybami, warto sięgnąć po bardziej nietypowe smaki. Ciekawym wyborem mogą być pierogi ze szpinakiem i serem. Aromatyczny szpinak w połączeniu z delikatnym serem to także idealna propozycja dla osób, które chcą zorganizować Wigilię w nowoczesnym wydaniu. 

Farsz do pierogów wigilijnych na bazie szpinaku i sera sam w sobie ma bardzo ciekawy smak. Możesz jednak nieco go urozmaicić, dodając do takich pierogów nieco zeszklonej cebulki, gorącego masła lub ziół. Pierogi te świetnie komponują się z kminkiem. Świetnym wyborem będzie także sos czosnkowy – jego mocny, zdecydowany smak perfekcyjnie łączy się z delikatnym nadzieniem szpinakowym.

Przygotowanie wigilijnej kolacji nie musi być czasochłonne

Nie da się ukryć, że samodzielne przygotowanie wigilijnej kolacji dla całej rodziny nie jest prostym zadaniem. Właśnie dlatego warto sięgnąć po gotowe dania – na przykład pierogi firmy U Jędrusia z serii Smaki Świąt. To spore ułatwienie, w szczególności dla tych osób, które nie mają czasu na samodzielne lepienie pierogów. 

Idealnie doprawiony farsz do pierogów wigilijnych, miękkie ciasto i spora oszczędność czasu to tylko niektóre z zalet gotowych pierogów. Pamiętaj – kolacja wigilijna to wyjątkowy czas, który możesz spędzić w towarzystwie swoich bliskich. Wykorzystaj go w pełni, nie rezygnując z doskonałego smaku tradycyjnych dań. Gotowe pierogi z pewnością Ci w tym pomogą, a przy okazji zaskoczysz gości różnorodnością smaków.