Gotowe kluski na parze - co musisz o nich wiedzieć?

Kluski na parze znane są w całej Polsce, jednak w zależności od regionu - mogą mieć różne nazwy. Chociaż receptura zazwyczaj jest identyczna (lub nieznacznie różna), sposób podania puszystych klusek bywa… zadziwiający. Czym są gotowe kluski na parze i co warto o nich wiedzieć? Koniecznie sprawdź!

Czym są gotowe kluski na parze?

Kluski na parze to obłędne smaczne i dość spore kluski (kule!) z ciasta drożdżowego, które rosną… na parze. Przyrządzenie ich dla wielu jest naprawdę trudne, jednak obecnie można sięgnąć po gotowe rozwiązanie - kluski na parze są dostępne w ofercie dań gotowych U Jędrusia. Cechuje je idealna kompozycja doskonałych jakościowo składników, atrakcyjny kształt (do złudzenia przypominają pączki!) oraz łatwość przygotowania.

Jak przyrządzić gotowe kluski na parze? Jak je podawać? Sprawdź!

Gotowe kluski na parze to pomysł na przepyszny obiad na szybko dla całej rodziny. Delikatne i puszyste drożdżowe kule zazwyczaj są gotowe w trzy minuty! Jak przyrządzić popularne chłodzone danie mączne? Kluski należy podgrzewać na parze (pod przykryciem), przez około 3 minuty. Gotowe musisz ostrożnie przełożyć na talerz, a następnie - serwować zgodnie z preferencjami gości lub domowników. 


Jak podawać kluski na parze? Tradycyjnie układa się je  na talerzu w całości, jednak niektórzy preferują nieco mniejsze kawałki. Wówczas kluski można pokroić ostrym nożem (bez dociskania) na cienkie kromeczki.

Z czym podawać gotowe kluski na parze? Smaczne inspiracje kulinarne dla Ciebie

Dania mączne charakteryzują się ogromną uniwersalnością. Nie inaczej jest w przypadku gotowych klusek na parze: ciasto jest lekkie i puszyste, co więcej - stanowi idealną bazę dla wielu smacznych dodatków, m.in. owoców, różnych sosów i mięs.

Kluski na parze z owocami: niespotykane i smaczne połączenie

Gotowe kluski na parze można łączyć ze świeżymi owocami. W tym przypadku zdecydowanie najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe: truskawki, maliny albo borówki amerykańskie. Stanowią one świetną bazę do koktajli, czyli lekkich owocowych dipów. Sporych rozmiarów, okrągłe kluski można maczać w poszczególnych sosach, ciesząc się smakiem każdego z nich.

Kluski na parze z mięsem: czy to na pewno dobre połączenie?

Dania mączne zazwyczaj dobrze smakują w towarzystwie mięs. Przykładem mogą być kluski na parze, które idealnie komponują się z aromatycznym gulaszem, jednak nie tylko. Smacznym uzupełnieniem klusek będą także: schab ze śliwką, polędwica oraz pieczeń.

Kluski na parze ze śmietaną i cukrem: tradycyjne i smaczne połączenie

Kluski na parze to dla wielu smak dzieciństwa. Nic dziwnego, że pragniesz go odtworzyć, łącząc puszyste kule ze śmietaną i białym cukrem. W tym połączeniu koniecznie powinny być ciepłe - dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Pamiętaj, że śmietana może być bazą dla Twoich ulubionych smaków - wystarczy zblendować ją ze świeżymi owocami lub połączyć z dżemem.

Kluski na parze i dżem: proste i zachwycające

Puszyste ciasto, obłędny smak i brak nadzienia sprawiają, że kluski na parze można jeść na przykład z ulubionym dżemem. Dzięki takiemu dodatkowi, Twoje danie będzie wyraźniejsze i jeszcze lepsze. Kluski możesz pokroić na wygodne do jedzenia kromeczki  lub po prostu - serwować je z dżemem ułożonym obok.

Kluski na parze i sos grzybowy: wyraziste i smaczne

Okrągłe, puszyste i bardzo miękkie kluski na parze to doskonała baza dla sycących i bogatych w dodatki sosów grzybowych - z pieczarek lub grzybów leśnych, m.in. kurek czy borowików. Staranna kompozycja składników sprawi, że smak i aromat dania zachwycą każdego.

Gdzie kupić najlepsze gotowe kluski na parze? Podpowiadamy!

Idealne gotowe kluski na parze nie istnieją? Nie możemy się zgodzić - warte spróbowania są kluski z oferty dań chłodzonych U Jędrusia. Cechuje je atrakcyjny kształt, łatwość przygotowania i idealna puszystość po przyrządzeniu. Poza tym mają bardzo uniwersalny smak, dzięki czemu możesz przyrządzić je na słodko, jak i słono. W której wersji smakowej pokochasz je bardziej? Koniecznie sprawdź!