Gotowe kluski śląskie - pomysły na obiad lub obiadokolację

Kluski śląskie doskonale smakują z roztopionym masłem i skwarkami, jednak równie dobrze odnajdują się w daniach obiadowych. Takie połączenie to dla Ciebie nowość? Wypróbuj chłodzone dania mączne i odkryj zupełnie nowe pomysły na sycący obiad albo przepyszną obiadokolację. Z czym podawać kluski śląskie? Gotowe inspiracje czekają poniżej!

Czym są kluski śląskie? Co je charakteryzuje? Sprawdź!

Czym są kluski śląskie? Mimo że polska kuchnia może pochwalić się dziesiątkami przepisów na kluski, kluski śląskie rozpoznasz od razu! To niewielkich rozmiarów kuleczki z charakterystycznym wgłębieniem na środku. Możesz przygotować je w domu, wykorzystując gotowane ziemniaki, mąkę ziemniaczaną oraz jajka lub zdecydować się na gotowy produkt. Receptura na domowe danie jest dość prosta, jednak sposób podania klusek śląskich - wyraźnie mniej.

Gotowe kluski śląskie - jakie mają zalety?

Prosty przepis i stosunkowo krótki czas przygotowywania klusek śląskich to za mało, żeby tradycyjne danie mogło pojawić się w Twoim domu? Wypróbuj gotowe kluski śląskie z oferty dań chłodzonych U Jędrusia. Jakie zalety ma takie rozwiązanie? M.in.:

  • delikatna konsystencja. Gotowe kluski śląskie wykorzystują wyłącznie składniki wysokiej jakości. Oznacza to, że gotowane ziemniaki są delikatne, a przyprawy i dodatki - starannie wyważone. Sekretem doskonałego ciasta (odpowiednio zbitego i kleistego) jest w tym przypadku idealna kompozycja składników. 
  • atrakcyjny kształt. Samodzielne formowanie klusek śląskich z wgłębieniem jest szalenie czasochłonne (i nie zawsze przebiega zgodnie z planem). Wybierając gotowe rozwiązanie, zyskujesz naprawdę atrakcyjny kształt: kluski śląskie są równej wielkości, dzięki czemu na talerzu prezentują się bardzo apetycznie.

Kluski śląskie zamiast ziemniaków - czy to dobry pomysł na danie obiadowe?

Kluski śląskie to rewelacyjna alternatywa dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne połączenia: ze względu na uniwersalny smak i formę mogą one zastąpić zarówno ziemniaki, jak i kasze, makaron albo ryż. Cechują się delikatną konsystencją i atrakcyjnym kształtem. Zdaniem amatorów niestandardowych połączeń - dosłownie rozpływają się w ustach.

Z czym łączyć kluski śląskie? Pomysły na drugie dania

Kluski śląskie serwowane są na ciepło i słono, jednak dzięki temu, że mogą pochwalić się tzw. uniwersalnym smakiem, pasuje do nich… niemal wszystko! Z czym łączyć gotowe kluski śląskie?

1. Kluski śląskie i mięso: duet idealny

Gotowe kluski śląskie są smaczne, poza tym rewelacyjnie prezentują się na talerzu, zwłaszcza w towarzystwie mięsa. Jeśli zależy Ci, żeby danie było bardziej sycące, zdecyduj się połączyć kluski śląskie także z sosem. W tym przypadku sprawdzą się m.in. mięsa duszone w sosie własnym, gulasze i potrawki. Pamiętaj, że smak dania uzupełni i zaakcentuje dodatek świeżych warzyw, np. białej kapusty.

2. Kluski śląskie i grzyby: pomysł na gęsty sos

Kluski śląskie to rewelacyjna baza dla gęstych sosów, w tym - sosu grzybowego. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się w kuchni bezmięsnej i zachwyci właścicieli najbardziej wybrednych podniebień: danie jest sycące i obłędnie smaczne. Poza tym możesz przyrządzić je w dwóch wariantach: z pieczarkami lub grzybami leśnymi (kurkami, borowikami albo podgrzybkami).

3. Kluski śląskie bez dodatków mięsnych

Kluski śląskie w wersji bezmięsnej nie muszą być zawsze takie same: możesz łączyć je z zeszkloną (i lekko podsmażoną) cebulą, czosnkiem i pomidorami lub passatą. Taka kompozycja składników jest świeża i oryginalna. Co ciekawe, możesz ją zagęścić, dodając do całości odrobinę mąki pszennej.

4. Kluski śląskie z warzywami

Wiemy, że kluski śląskie doskonale smakują z gęstym sosem oraz że zjedzone bezpośrednio po nim świeże warzywa uwypuklają smak dania. Właśnie dlatego proponujemy kolejne niezawodne połączenie - gotowych klusek śląskich i sałatek ze świeżych warzyw, np. colesław. Ciekawą propozycją może być także kapusta czerwona oraz buraczki z chrzanem. Rzadziej kluski śląskie serwuje się z kiszonymi lub konserwowymi warzywami.

Podsumowanie

Podsumowując, kluski śląskie to uniwersalna i sycąca propozycja na różnorodne dania obiadowe. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się podać je w towarzystwie mięsa, sosu grzybowego czy warzyw, zawsze stanowią doskonałą bazę do wielu smakowitych kompozycji. Dzięki gotowym produktom, jak kluski śląskie od U Jędrusia, przygotowanie pysznego posiłku staje się jeszcze prostsze. Wypróbuj różne połączenia i ciesz się smakiem!