Gotowe uszka i pierogi wigilijne - poznaj zachwycające smaki na święta
Pierogi wigilijne to jedno z najbardziej popularnych polskich dań świątecznych. Ich wersji jest mnóstwo, jednak wszystkie obowiązuje jedna zasada: są postne, czyli nie zawierają mięsa. Obawiasz się, że lepienie uszek i pierogów ostatecznie okaże się zbyt czasochłonne? Przygotowaliśmy dla Ciebie listę zachwycających smaków - idealnych na święta.
Gotowe tradycyjne uszka i pierogi wigilijne - co je wyróżnia?
Pierogi wigilijne przygotowujemy w wielu wariantach, jednak największą popularnością cieszy się klasyczny farsz na bazie kapusty. Staranna kompozycja tradycyjnych składników, aromatycznych przypraw i miękkiego, odpowiednio elastycznego ciasta sprawia, że gotowe dania na Wigilię - pierogi i uszka - zachwycają smakiem. Pierogi i uszka z oferty U Jędrusia przed podaniem należy ugotować. Czynność nie jest czasochłonna - już 2 minuty wystarczą, żeby wydobyć oryginalną konsystencję dania i uwolnić jego piękny świąteczny aromat.
1. Pierogi z kapustą i grzybami - zachwycające smakiem
Pierogów z kapustą i grzybami nie może zabraknąć na wigilijnym stole: są postne, zachwycają smakiem i obłędnie pachną. Możesz podawać je na dwa sposoby - gotowane, z zasmażaną cebulką albo zrumienione na patelni i polane masłem. Jedno musisz wiedzieć na pewno: przygotuj ich naprawdę sporo - znikną ze stołu w mgnieniu oka!
2. Pierogi z grzybami leśnymi - aromatycznie przyprawione
Pierogi wigilijne z grzybami leśnymi docenią zwłaszcza zwolennicy zdecydowanych smaków. Tym razem delikatne i odpowiednio elastyczne ciasto wypełnia doskonała kompozycja aromatycznych grzybów i przypraw. Te postne pierogi wigilijne najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki gorącego barszczu lub podpieczone na patelni - z masłem i zrumienioną cebulką.
3. Uszka z kapustą i grzybami - czyli klasyka w najlepszym wydaniu
Mimo że na stole wigilijnym pojawiają się pierogi, często w wielu wersjach smakowych, miejsce dla uszek w polskich domach jest obowiązkowe. Cieszą wspaniałym smakiem i perfekcyjnie uzupełniają wigilijny barszczyk, tworząc kompozycję, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie świąt.
4. Uszka z grzybami - wyraziste i aromatyczne
Smak świątecznego barszczu rewelacyjnie podkręcają uszka z nadzieniem z grzybów. Są wyraziste, oryginalne i aromatyczne; zachwycają doskonałą kompozycją składników i przypraw. Uszka z grzybami, to dość popularna propozycja, jednak dzięki ofercie U Jędrusia lubiany smak możesz odkryć na nowo!
Gotowe pierogi na święta - wypróbuj nietypowe smaki
Pierogi wigilijne są przygotowywane według jednej zasady: są postne, czyli bezmięsne. Czy oznacza to pełną dowolność smaków? Obecnie już tak: na stołach wigilijnych pojawiają się pierogi w wersji na słodko i na słono. Jakie nietypowe smaki możesz wypróbować podczas tegorocznych świąt? W ofercie U Jędrusia przygotowaliśmy:
Pierogi ruskie
Mimo ogromnej popularności, pierogi ruskie coraz częściej pojawiają się także na stołach wigilijnych. Dlaczego? Otóż nie każdy przepada za kapustą, grzyby natomiast nie są najlepszym wyborem w przypadku małych dzieci. Tymczasem pierogi ruskie są postne, a ich kremowy farsz - wyrazisty i bezmięsny - składa się z ugotowanych ziemniaków i twarogu, czyli składników idealnych niemal dla każdego. Pierogi ruskie wybornie smakują solo, jak również okraszone podsmażoną cebulką.
Pierogi ze szpinakiem i serem
Są wyraziste i bardzo nietypowe, jednak wciąż postne (bezmięsne) i idealne na wigilię. Pierogi ze szpinakiem i serem to propozycja, która oczaruje miłośników oryginalnych i nowoczesnych potraw. Danie można wzbogacić odrobiną roztopionego masła lub zeszklonej cebulki.
Pierogi z serem
Słodkie pierogi uwielbiają… wszyscy! Czy powinny znaleźć się na wigilijnym stole? Jak najbardziej: przełamią (i podkręcą) smak pozostałych wigilijnych potraw, będą ciekawym zaskoczeniem i zachwycą najmłodszych. Lekki farsz i delikatne ciasto warto urozmaicić, podając pierogi okraszone masłem i obficie posypane cukrem i bakaliami. W okresie świątecznym szczególnie dobrze sprawdzą się rodzynki. Ich obecność ucieszy zwłaszcza osoby przywiązane do tradycji.
Podsumowanie
Pierogi wigilijne to nieodłączny element polskich świąt. Klasyczne farsze, takie jak kapusta z grzybami, doskonale komponują się z wigilijnym barszczem, a uszka są obowiązkowym dodatkiem na wielu stołach. Coraz częściej podczas Bożego Narodzenia pojawiają się także nowe warianty, takie jak pierogi ruskie, ze szpinakiem i serem czy na słodko, które wnoszą powiew świeżości do tradycyjnych potraw. Dzięki gotowym produktom, świąteczne przygotowania mogą być znacznie prostsze, a smak wciąż wyjątkowy.