Jak podgrzać naleśniki?

Naleśniki to ulubione danie wielu osób. Trudno się temu dziwić – są smaczne i delikatne. Jednocześnie są też uniwersalne. Sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie, jak i sycący obiad czy kolacja. Pytanie tylko, jak podgrzać naleśniki, aby były naprawdę dobre?

Podgrzej naleśniki na patelni

To bez wątpienia jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na podgrzanie naleśników. Wystarczy kilka minut, aby naleśniki były gorące i chrupiące – dokładnie takie, jak od razu po przygotowaniu. 


Jak podgrzać naleśniki na patelni? Wszystko zależy od tego, czy wybierasz naleśniki solo, czy może naleśniki z nadzieniem. W przypadku naleśników solo należy roztopić na patelni pół łyżeczki masła, a następnie poddawać je obróbce termicznej przez około jedną minutę. W połowie czasu wystarczy obrócić naleśnik na drugą stronę. 


W przypadku naleśników z nadzieniem także należy rozgrzać na patelni odrobinę masła. Czas smażenia jest jednak dłuższy i wynosi około 7-8 minut. W połowie czasu także należy delikatnie odwrócić naleśniki na drugą stronę. 


Jeżeli chcesz podgrzać większą ilość naleśników, nie musisz za każdym razem dodawać tłuszczu. Rób to tylko wtedy, kiedy patelnia będzie całkiem sucha. Nadmiar oleju sprawi, że naleśniki będą bardzo tłuste i kaloryczne – takie danie na pewno nie będzie zbyt smaczne. Dobrym pomysłem będzie również skorzystanie z patelni beztłuszczowej, szczególnie jeśli dbasz o figurę.

Nie masz czasu? Skorzystaj z mikrofalówki

Choć korzystanie z mikrofalówki ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, jedno jest pewne. To jeden z tych sprzętów, które bardzo często ratują nam życie. Podgrzanie dania w mikrofalówce to sposób na ciepły posiłek, nie tylko w domu, ale też w miejscu pracy czy w trakcie podróży. 


Aby podgrzać naleśniki solo w mikrofalówce, wystarczy kilka minut. Jeśli chcesz podgrzać tylko jeden naleśnik, przełóż go na talerz nadający się do obróbki termicznej w kuchence mikrofalowej, a następnie podgrzewaj go przez 30 sekund na mocy 800 W. Jeżeli natomiast podgrzewasz całe opakowanie naleśników solo U Jędrusia, nakłuj folię i podgrzewaj naleśniki przez 4,5 minuty na mocy 600 W. 


W kuchence mikrofalowej możesz również podgrzać naleśniki z nadzieniem. Wystarczy nakłuć folię opakowania i włożyć danie do kuchenki mikrofalowej, a następnie poddawać je obróbce termicznej, ustawiając moc na 600 W. Czas podgrzewania na ogół wynosi 3-4 minuty. Pamiętaj, aby zawsze stosować się do instrukcji, umieszczonych na opakowaniach dań U Jędrusia. W ten sposób uzyskasz najlepsze rezultaty.

A może podgrzejesz naleśniki w piekarniku?

Jeśli nie chcesz podgrzewać naleśników na patelni i w mikrofalówce, możesz skorzystać z piekarnika. Dzięki temu będą one odpowiednio podgrzane, a przy tym staną się delikatnie chrupkie. Taki sposób podgrzewania sprawdzi się w przypadku naleśników solo. Wystarczy, że wyjmiesz naleśniki z opakowania i rozgrzejesz piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra i dół. Połóż jeden naleśnik (lub kilka sztuk obok siebie) na blaszce i poddawaj danie obróbce termicznej przez cztery minuty. 


Podgrzanie dania w piekarniku to idealna propozycja, jeśli wybierasz naleśniki wytrawne, na przykład z farszem z dodatkiem warzyw czy mięsa. Możesz posypać naleśniki odrobiną ulubionego sera, aby nieco urozmaicić danie. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, a następnie podgrzewaj naleśniki przez kilka minut. W ten sposób w krótkim czasie przygotujesz smaczny i sycący obiad. Dodaj do potrawy świeże warzywa, aby dostarczyć swojemu organizmowi więcej witamin i minerałów.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Choć przygotowanie i podgrzanie naleśników nie wydaje się niczym trudnym, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Niestety, nieprawidłowo podgrzane naleśniki mogą stać się gumowate lub nadmiernie przypieczone. 


W każdym przypadku warto traktować naleśniki z dużą delikatnością. Jeśli korzystasz z patelni, nie ustawiaj płyty indukcyjnej lub palnika na zbyt dużą moc. Naleśniki będą smaczniejsze, jeśli będą podgrzewane powoli. Dzięki temu nie przeoczysz momentu, w którym będą one idealne do spożycia. 


Naleśników nie należy przegrzewać, ponieważ mogą stać się suche, a co gorsza – stracą swój smak. Lepiej poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie naleśników, aby cieszyć się doskonałym smakiem dania.

Wiesz już, jak podgrzać naleśniki

Jak widzisz, istnieje kilka sposobów na podgrzanie naleśników. Możesz użyć mikrofalówki lub podgrzać je na patelni czy w piekarniku. Ważne jest to, aby nie przegrzewać naleśników. Danie będzie najsmaczniejsze, jeśli będzie podgrzewane powoli, bez pośpiechu – niezależnie od metody. Wybierz swój ulubiony sposób i ciesz się smakiem dzieciństwa!