Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym w mniej niż pół godziny?
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, to niezawodny pomysł na prosty i niedrogi obiad dla całej rodziny. Danie jest lubiane zarówno ze względu na charakterystyczny smak placków, jak i konsystencję oraz aromat sosu. Ogromną zaletą tej propozycji jest krótki czas przygotowania - placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, dzięki wskazówkom z tego artykułu, przygotujesz w mniej niż pół godziny.
Szybkie placki ziemniaczane - jak je zrobić?
Przygotowanie placków ziemniaczanych nie jest trudne - wystarczy połączyć ze sobą zaledwie 5 składników w odpowiednich proporcjach - lecz czasochłonne. Tradycyjnie danie przyrządza się z surowych ziemniaków, cebuli, mąki pszennej, jaja i soli, co, wbrew pozorom wymaga dużych zasobów czasowych. Zarówno ziemniaki, jak i cebulę będziesz musiał nie tylko obrać, ale przede wszystkim - zetrzeć na tarce na drobnych lub bardzo drobnych oczkach. Dlaczego? Otóż gotowa masa powinna być możliwie gładka. Czy możesz przyrządzić ulubione danie szybciej, na przykład w mniej niż pół godziny? Możesz, jeśli skusisz się na gotowe placki ziemniaczane z naszej oferty.
Nasze placki ziemniaczane, to doskonała w smaku baza dla Twoich drugich dań. Wyśmienicie smakują na słodko i słono, z sosami mięsnymi lub grzybami. Ogromną zaletą gotowych placków ziemniaczanych jest krótki czas przygotowania - 3 minuty w mikrofali i 5 minut na patelni. Każdy z proponowanych sposobów obróbki termicznej pozwala zachować walory smakowe dania oraz oryginalną konsystencję placków.
Nasze placki ziemniaczane, to doskonała w smaku baza dla Twoich drugich dań. Wyśmienicie smakują na słodko i słono, z sosami mięsnymi lub grzybami. Ogromną zaletą gotowych placków ziemniaczanych jest krótki czas przygotowania - 3 minuty w mikrofali i 5 minut na patelni. Każdy z proponowanych sposobów obróbki termicznej pozwala zachować walory smakowe dania oraz oryginalną konsystencję placków.
Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych - przepis dla każdego
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, to połączenie, które cieszy się niesłabnąca popularnością - proste i zaskakująco smaczne danie przygotujesz o każdej porze roku, a dzięki gotowej bazie - w mniej niż pół godziny. Jak zrobić aromatyczny sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych?
Składniki na sos pieczarkowy
Przygotowanie sosu pieczarkowego do placków ziemniaczanych nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Tajemnica doskonałego smaku tkwi w starannie skomponowanym składzie. Jeśli chcesz uzyskać gęsty i kremowy sos o tradycyjnym aromacie pieczarek, śmietanki i świeżej pietruszki, przygotuj:
Idealny sos pieczarkowy przygotujesz w zaledwie 20 minut. Dokładnie tyle wystarczy, żebyś mógł osiągnąć perfekcyjną konsystencję sosu i wydobyć oryginalny aromat grzybów. Jak powinieneś postępować, krok po kroku?
Krok 1: umyj, osusz i pokrój pieczarki. Jeśli zależy Ci, żeby sos był gęsty i idealnie kremowy, zdecyduj się posiekać grzyby na cienkie plasterki, np. za pomocą tarki. Należysz do zwolenników tzw. konkretnego jedzenia? Pokrój pieczarki w niezbyt dużą i równą kostkę.
Krok 2: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie - pokrojone wcześniej pieczarki. Całość smaż do momentu, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zazwyczaj trwa to nie więcej niż 5 minut.
Krok 3: odparowane i zarumienione pieczarki dopraw do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym, a następnie - dodaj łyżkę masła. Całość zamieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, często mieszając.
Krok 4: dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz drobno posiekany koperek.
Krok 5: wlej stopniowo śmietankę kremówkę, zagotuj i odstaw sos.
Zastanawiasz się, co możesz zrobić, żeby Twój sos był jeszcze lepszy? M.in.:
Składniki na sos pieczarkowy
Przygotowanie sosu pieczarkowego do placków ziemniaczanych nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Tajemnica doskonałego smaku tkwi w starannie skomponowanym składzie. Jeśli chcesz uzyskać gęsty i kremowy sos o tradycyjnym aromacie pieczarek, śmietanki i świeżej pietruszki, przygotuj:- około 350 g pieczarek
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
- 1-2 łyżki posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu pieczarkowego krok po kroku
Idealny sos pieczarkowy przygotujesz w zaledwie 20 minut. Dokładnie tyle wystarczy, żebyś mógł osiągnąć perfekcyjną konsystencję sosu i wydobyć oryginalny aromat grzybów. Jak powinieneś postępować, krok po kroku?
Krok 1: umyj, osusz i pokrój pieczarki. Jeśli zależy Ci, żeby sos był gęsty i idealnie kremowy, zdecyduj się posiekać grzyby na cienkie plasterki, np. za pomocą tarki. Należysz do zwolenników tzw. konkretnego jedzenia? Pokrój pieczarki w niezbyt dużą i równą kostkę.
Krok 2: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie - pokrojone wcześniej pieczarki. Całość smaż do momentu, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zazwyczaj trwa to nie więcej niż 5 minut.
Krok 3: odparowane i zarumienione pieczarki dopraw do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym, a następnie - dodaj łyżkę masła. Całość zamieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, często mieszając.
Krok 4: dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz drobno posiekany koperek.
Krok 5: wlej stopniowo śmietankę kremówkę, zagotuj i odstaw sos.
Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych - wskazówki
Zastanawiasz się, co możesz zrobić, żeby Twój sos był jeszcze lepszy? M.in.:
- dodać cebulę. Jeśli zdecydujesz się na dodatkowy składnik, czyli cebulę, posiekaj ją drobno zeszklij na łyżce masła zanim na rozgrzany tłuszcz wyłożysz przeciśnięty przez praskę czosnek (krok 2).
- podawać sos bezpośrednio po przygotowaniu. Mimo że sos pieczarkowy do 24 godzin można bezpiecznie przechowywać w lodówce, my dania z grzybami zalecamy spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. To wtedy mają zdecydowanie najlepszy smak i aromat.
- zagęścić mąką ziemniaczaną. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką ziemniaczaną. To szybki i prosty sposób na osiągnięcie pożądanej konsystencji dania.
Podsumowanie
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to doskonała propozycja na szybki, a jednocześnie wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Prostota przygotowania oraz bogactwo smaków sprawiają, że to danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wykorzystując nasze gotowe placki ziemniaczane oraz przepis na aromatyczny sos pieczarkowy, możesz cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem w zaledwie 30 minut! Dodatkowe wskazówki pozwolą dostosować danie do każdego gustu, dzięki czemu może stać się ono stałym elementem menu. Smacznego!