Jak zrobić dobry gulasz do placków ziemniaczanych?
Placki ziemniaczane z gulaszem są jednym z najczęściej przygotowywanych wariantów tego dania i… nie ma w tym nic dziwnego! To prawdziwa uczta dla podniebienia, również najbardziej wymagającego. Jak zrobić dobry sos mięsny do placków ziemniaczanych? Przetestuj przepis, który zachwycił miłośników proponowanej potrawy.
Gulasz do placków ziemniaczanych - przepis
Gulasz do placków ziemniaczanych - przepis
Kompozycja ciasta na bazie ziemniaków i gęstego sosu mięsnego, to połączenie wybierane stosunkowo często. Dobry gulasz do placków ziemniaczanych uwydatnia bowiem smak dania. Sprawia także, że staje się ono pełnym posiłkiem - zwłaszcza jeśli zostanie uzupełnione o porcję warzyw. Jak przygotować dobry sos mięsny?
Kompozycja ciasta na bazie ziemniaków i gęstego sosu mięsnego, to połączenie wybierane stosunkowo często. Dobry gulasz do placków ziemniaczanych uwydatnia bowiem smak dania. Sprawia także, że staje się ono pełnym posiłkiem - zwłaszcza jeśli zostanie uzupełnione o porcję warzyw. Jak przygotować dobry sos mięsny?
Składniki na gulasz do placków ziemniaczanych
Gulasz do placków ziemniaczanych możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, najlepiej jednak smakuje wariant z łopatki wołowej. Aby go przyrządzić, będziesz potrzebować:
- około ½ kg łopatki wołowej
- 1 litr bulionu warzywnego
- ziele angielskie i liść laurowy (po 3 szt.)
- 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczkę suszonego majeranku
- 1 łyżkę mąki pszennej
- 1 łyżkę oleju
Gulasz do placków ziemniaczanych krok po kroku
Przygotowanie gulaszu do placków ziemniaczanych nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Sos o perfekcyjnej konsystencji i odpowiedniej ilości kawałków mięsa przyrządzisz w zaledwie trzech krokach.
- Krok 1: mięso pokrój w kostkę w taki sposób, aby kawałki były podobnych rozmiarów, przypraw słodką papryką mieloną i smaż na łyżce rozgrzanego oleju.
- Krok 2: obsmażone mięso zalej bulionem warzywnym, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, a następnie - duś do miękkości.
- Krok 3: miękkie mięso podbij mąką pszenną i dopraw do smaku. Powinieneś wiedzieć, że mąka pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję sosu, stąd można dodać jej nieco mniej lub odrobinę więcej.
Inne sosy mięsne do placków ziemniaczanych
Chociaż to gulasz wołowy najczęściej przygotowuje się do placków ziemniaczanych, możliwych połączeń jest o wiele więcej. Jakie inne sosy mięsne pasują do tego dania?
- Sos bolognese. Chociaż niewiele osób o tym wie, sos bolognese jest bardzo uniwersalny. Pasuje do makaronu spaghetti, ale nie tylko. Mięso wołowo-wieprzowe z pomidorami i szczyptą ziołowych przypraw jest wyśmienitym dodatkiem do naleśników, zapiekanek i placków ziemniaczanych. Decydując się na takie połączenie, poznasz zupełnie nowe oblicze dania, które doskonale znasz.
- Gulasz drobiowy. Gulasz do placków ziemniaczanych możesz przygotować również z mięsa drobiowego - będzie lżejszy i delikatniejszy, niż gulasz wołowy. Kremowy sos może mieć lekko czosnkowy posmak, ale nie musi. Przeciśnięty przez praskę ząbek możesz zastąpić kompozycją aromatycznych ziół. Dobrym pomysłem będzie zwłaszcza majeranek.
- Gulasz wieprzowy. Gulasz z mięsa wieprzowego, to propozycja, która ma wielu zwolenników. Równe, odpowiednio doprawione kawałki łopatki są miękkie i soczyste, co w połączeniu z sosem pozwala uzyskać doskonałą kompozycję smaków. Taki sos rewelacyjnie łączy się z plackami ziemniaczanymi, ale nie tylko. Wiele osób wykorzystuje go także m.in. do kopytek.
Jak szybko przygotować placki ziemniaczane z gulaszem?
Klasyczne placki ziemniaczane wymagają sporo zachodu - na ciasto składa się niemal kilogram obranych i startych na tarce ziemniaków! Jak uniknąć bałaganu w kuchni i cieszyć się doskonałym smakiem ulubionego dania? Jak skrócić czas przygotowywania posiłku do minimum i nie popełnić kulinarnej wpadki? Skuś się na placki ziemniaczane z naszej oferty.
Nasze placki ziemniaczane wyróżnia doskonały smak i łatwość przygotowania. Będą gotowe w zaledwie 3 minuty, jeśli zdecydujesz się odgrzać je na patelni lub w 5 minut, gdy skorzystasz z mikrofali. Bez względu na wybrany sposób obróbki termicznej, zachowują właściwe walory smakowe i pożądaną konsystencję.
Jak podawać przyrządzone placki ziemniaczane z naszej oferty? Dzięki temu, że mają one dość spory rozmiar, ciepły sos możesz umieścić bezpośrednio na placku, a następnie - złożyć ten placek na pół. W towarzystwie warzyw gotowe danie będzie prezentowało się szalenie atrakcyjnie.
Nasze placki ziemniaczane wyróżnia doskonały smak i łatwość przygotowania. Będą gotowe w zaledwie 3 minuty, jeśli zdecydujesz się odgrzać je na patelni lub w 5 minut, gdy skorzystasz z mikrofali. Bez względu na wybrany sposób obróbki termicznej, zachowują właściwe walory smakowe i pożądaną konsystencję.
Jak podawać przyrządzone placki ziemniaczane z naszej oferty? Dzięki temu, że mają one dość spory rozmiar, ciepły sos możesz umieścić bezpośrednio na placku, a następnie - złożyć ten placek na pół. W towarzystwie warzyw gotowe danie będzie prezentowało się szalenie atrakcyjnie.