Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?
Kopytka to klasyczna polska potrawa, która często gości na naszych stołach. W tradycyjnej wersji podawane są z mięsem i sosem. Możemy także podać tę potrawę w nowoczesnym stylu, a najlepszym pomysłem jest podawanie ich ze szpinakiem. W tym artykule podpowiemy, jak przygotować kopytka ze szpinakiem w różnych wersjach, które zachwycą Twoich domowników.
Kopytka ze szpinakiem i serem feta
Sos ze szpinaku z dodatkiem sera feta świetnie pasuje do kopytek i idealnie sprawdzi się np. jako danie na piątek.
Na maśle podsmaż na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj szpinak – jeżeli używasz mrożonego, to poczekaj aż się rozmrozi, natomiast w przypadku świeżego – aż zredukuje swoją objętość. W kolejnym kroku wlej śmietanę oraz dodaj pokrojony w drobną kostkę ser feta. Gotuj na małym ogniu, aż ser połączy się w jednolitą masę ze śmietaną. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Sos możesz posolić, jednak zazwyczaj nie jest to konieczne, ponieważ ser jest stosunkowo słony. Na koniec polej kluski powstałym sosem.
Do tego dania możesz także wykorzystać gotowe kopytka. Zamiast podgrzewać je osobno, wrzuć je do gotowego sosu i podgrzewaj przez kilka minut. W ten sposób wszystkie składniki zdążą się połączyć, co nada wyjątkowego smaku całej potrawie.
Składniki
- 150 g szpinaku mrożonego lub 100 g świeżego
- 330 ml śmietanki 30% lub 36%
- 100 g sera feta
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
Wykonanie
Na maśle podsmaż na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj szpinak – jeżeli używasz mrożonego, to poczekaj aż się rozmrozi, natomiast w przypadku świeżego – aż zredukuje swoją objętość. W kolejnym kroku wlej śmietanę oraz dodaj pokrojony w drobną kostkę ser feta. Gotuj na małym ogniu, aż ser połączy się w jednolitą masę ze śmietaną. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Sos możesz posolić, jednak zazwyczaj nie jest to konieczne, ponieważ ser jest stosunkowo słony. Na koniec polej kluski powstałym sosem.Do tego dania możesz także wykorzystać gotowe kopytka. Zamiast podgrzewać je osobno, wrzuć je do gotowego sosu i podgrzewaj przez kilka minut. W ten sposób wszystkie składniki zdążą się połączyć, co nada wyjątkowego smaku całej potrawie.
Kopytka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Innym pysznym dodatkiem, który świetnie pasuje do kopytek, jest ten ze szpinaku i suszonych pomidorów.
Składniki
- 150 g szpinaku mrożonego lub 100 g świeżego
- 330 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1/3 słoika suszonych pomidorów
- mała cebulka
- łyżka masła
- pieprz, słodka papryka
- 100 gramów żółtego sera (np. gouda)
Wykonanie
Na maśle podsmaż na złoto pokrojona w kostkę cebulkę, a następnie dodaj do niej szpinak i posiekane suszone pomidory ze słoika. Całość zalej śmietanką, gdy szpinak się rozmrozi lub - w przypadku świeżego - zmięknie. Całość przypraw pieprzem oraz słodką papryką i zagotuj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim kopytka i całość zalej sosem. Wierzch posyp startym na małych oczkach wybranym żółtym serem i zapiekaj w piekarniku do przez ok. 15 minut w 180 stopniach.Kopytka ze szpinakiem i pieczarkami
Inną odsłoną pysznych kopytek są te podawane w sosie z pieczarkami.
Składniki
- 150 g szpinaku mrożonego lub 100 g świeżego
- 100 g pieczarek
- 30 g parmezanu
- mała cebulka
- 40 ml kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- 100 ml wody
- sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki pokrój w cienkie plastry i dodaj na patelnię, a gdy się podsmażą, dodaj wodę, śmietankę, sól i pieprz oraz starty parmezan. Gdy powstanie jednolity sos, wrzuć kopytka, przykryj i gotuj ok. 10 minut. Gotowe danie przełóż na talerz. Możesz je dodatkowo udekorować startym serem i natką pietruszki.Podsumowanie
Szpinak możesz dodawać nie tylko do sosu, ale także do samego ciasta na kopytka. Wtedy nadasz kluskom wyjątkowego, zielonego koloru i delikatnego posmaku. Musisz jednak pamiętać o kilku prostych zasadach:
Takie kluski możesz zrobić na przykład wtedy, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia. Smakują wyśmienicie również bez żadnych dodatków. Jeśli natomiast nie masz czasu gotować, a chcesz urozmaicić obiad sobie lub domownikom, to wybierz gotowe do ogrzania kopytka od U Jędrusia i podaj je z jednym z opisanych powyżej sosów.
Niezależnie, którą opcję wybierzesz, otrzymasz pyszny i pożywny posiłek dla siebie lub dla rodziny.
- Jeżeli korzystasz ze świeżego szpinaku, to łatwiej zmiksujesz go na gładką masę, gdy dodasz do niego jedno jajko.
- Gdy używasz mrożonego szpinaku, musisz go odsączyć. Do tego celu lepiej sprawdzi się ten w postaci liści niż rozdrobniony – prościej pozbędziesz się nadmiaru wody.
- Używając mrożonych liści szpinaku zmiksuj je podobnie, jak ten świeży.
- Jeżeli użyjesz rozdrobnionego szpinaku, zamiast jednolitego zielonego koloru twoje kopyta mogą się nieznacznie zazielenić i będą mieć widoczne kawałki szpinaku.
Takie kluski możesz zrobić na przykład wtedy, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia. Smakują wyśmienicie również bez żadnych dodatków. Jeśli natomiast nie masz czasu gotować, a chcesz urozmaicić obiad sobie lub domownikom, to wybierz gotowe do ogrzania kopytka od U Jędrusia i podaj je z jednym z opisanych powyżej sosów.
Niezależnie, którą opcję wybierzesz, otrzymasz pyszny i pożywny posiłek dla siebie lub dla rodziny.