Jak zrobić surówkę z marchewki jak z restauracji?
Surówka z marchewki to dodatek do dań, który kojarzy się ze smakiem domowych obiadów lub wizytą w restauracji. Aby przygotować taką surówkę w domu, potrzebujesz kilku prostych składników i odrobiny cierpliwości.

Surówka z marchewki jak z restauracji
Składniki:
- 4 duże marchewki lub 6 małych
- 1 jabłko
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól, cukier
Wykonanie:
Kluczowym składnikiem jest oczywiście marchewka. Wybierz te świeże i soczyste, które najlepiej smakują. Dokładnie je umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dzięki temu surówka będzie miała delikatną konsystencję.
Drugim ważnym składnikiem jest jabłko. Wybierz soczyste i lekko kwaskowate odmiany, ponieważ idealnie uzupełnią smak marchewki delikatnie przełamując jej słodycz. Jabłko również umyj, obierz i zetrzyj na tarce, ale tym razem na grubych oczkach. Koniecznie skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Możesz także wybrać jabłka, które nie ciemnieją, lecz także wtedy dodaj sok z cytryny. Jest on kluczowy, ponieważ podkreśla smak warzyw i owoców.
Z kolei cukier jest składnikiem, który wzmocni naturalną słodycz marchewki i jabłka. Dodaj go według własnego smaku, zaczynając od małej ilości, dostosowując do swoich preferencji. Następnie delikatnie popierz, posól i dodaj śmietanę, która nadaje surówce tej kremowej konsystencji. Aby surówka z marchewki smakowała jak z restauracji, ważne jest, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane i połączone, a całość schłodzona. Przed podaniem trzymaj ją więc w lodówce przez około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
To jest podstawa, jednak możesz ją zmodyfikować. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dołóż odrobinę skórki z cytryny, a gdy chcesz dodać jej świeżości, posyp ją drobno posiekaną natką pietruszki.
Z czym podawać taką surówkę z marchewki?
Surówka z marchewki jak z restauracji to doskonały dodatek do wielu dań, ponieważ jej świeży smak i delikatna słodycz przełamują słoność. Najczęściej towarzyszy daniom obiadowym, gdzie obok ziemniaków znajduje się schabowy. Z powodzeniem jednak pasuje także do kotletów mielonych podawanych z sosem pomidorowym czy grzybowym. Ale nie tylko, gdyż idealnie dopełni pierogi czy placki ziemniaczane.
Jeżeli nie masz za dużo czasu na gotowanie, to przygotuj surówkę wedle powyższego przepisu i wstaw do lodówki. W tym czasie gotowe pierogi z mięsem oraz pierogi ruskie z cebulką podsmaż na patelni, aż delikatnie się zarumienią.
W przypadku placków ziemniaczanych, gdy nie masz gulaszu, możesz je po prostu odgrzać na patelni lub upiec w piekarniku z dodatkiem żółtego sera. Masz więcej czasu? Zamiast sera zapiecz je w prostym sosie pieczarkowym. Przygotujesz go bardzo szybko, ponieważ wystarczy ci śmietana oraz małe opakowanie grzybów. Po prostu podsmaż pokrojone pieczarki na maśle na patelni, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. W jednej i drugiej odsłonie udekoruj je potem kleksem kwaśnej śmietany i podawaj z surówką.
Szybki obiad, otrzymasz, gdy wybierzesz gotowe kluski śląskie lub kopytka i zapieczesz je w piekarniku z sosem śmietanowo - serowym. Wystarczy, że zeszklisz na maśle cebulkę, a następnie dodasz do niej pół szklanki śmietany i ser (możesz wybrać serek śmietankowy topiony, ser feta lub ser pleśniowy). Gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Na koniec dodaj kluski i wymieszaj całość, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut. Podawaj z surówką z marchewki, która idealnie komponuje się z takim sosem.
Jeżeli pominiesz sól i pieprz, to otrzymasz typową, słodką sałatkę. Będzie idealnie pasować do wszystkich słodkich dań. Sprawdzi się świetnie wtedy, gdy masz ochotę na szybki obiad lub szybką kolację na słodko. Możesz podawać ją z pierogami z serem lub gotowymi naleśnikami straciatella, kiedy nie masz ochoty gotować.
Inną, równie ciekawą opcją będą kluski na parze, czyli pampuchy. Dopełnione surówką z marchewki oraz łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu będę pysznym posiłkiem, na który skusi się nawet niejadek.
Podsumowując, przygotowanie surówki z marchewki jak z restauracji jest bardzo proste, a gotową wersję możesz lekko zmodyfikować wedle własnego uznania. Surówkę możesz podać do wielu różnych dań od tych tradycyjnych na słono, przez wariacje typowych obiadów aż po słodkie dania.
Jeżeli nie masz za dużo czasu na gotowanie, to przygotuj surówkę wedle powyższego przepisu i wstaw do lodówki. W tym czasie gotowe pierogi z mięsem oraz pierogi ruskie z cebulką podsmaż na patelni, aż delikatnie się zarumienią.
W przypadku placków ziemniaczanych, gdy nie masz gulaszu, możesz je po prostu odgrzać na patelni lub upiec w piekarniku z dodatkiem żółtego sera. Masz więcej czasu? Zamiast sera zapiecz je w prostym sosie pieczarkowym. Przygotujesz go bardzo szybko, ponieważ wystarczy ci śmietana oraz małe opakowanie grzybów. Po prostu podsmaż pokrojone pieczarki na maśle na patelni, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. W jednej i drugiej odsłonie udekoruj je potem kleksem kwaśnej śmietany i podawaj z surówką.
Szybki obiad, otrzymasz, gdy wybierzesz gotowe kluski śląskie lub kopytka i zapieczesz je w piekarniku z sosem śmietanowo - serowym. Wystarczy, że zeszklisz na maśle cebulkę, a następnie dodasz do niej pół szklanki śmietany i ser (możesz wybrać serek śmietankowy topiony, ser feta lub ser pleśniowy). Gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Na koniec dodaj kluski i wymieszaj całość, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut. Podawaj z surówką z marchewki, która idealnie komponuje się z takim sosem.
Jeżeli pominiesz sól i pieprz, to otrzymasz typową, słodką sałatkę. Będzie idealnie pasować do wszystkich słodkich dań. Sprawdzi się świetnie wtedy, gdy masz ochotę na szybki obiad lub szybką kolację na słodko. Możesz podawać ją z pierogami z serem lub gotowymi naleśnikami straciatella, kiedy nie masz ochoty gotować.
Inną, równie ciekawą opcją będą kluski na parze, czyli pampuchy. Dopełnione surówką z marchewki oraz łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu będę pysznym posiłkiem, na który skusi się nawet niejadek.
Podsumowując, przygotowanie surówki z marchewki jak z restauracji jest bardzo proste, a gotową wersję możesz lekko zmodyfikować wedle własnego uznania. Surówkę możesz podać do wielu różnych dań od tych tradycyjnych na słono, przez wariacje typowych obiadów aż po słodkie dania.