Jak zrobić surówkę z marchewki jak z restauracji?

Surówka z marchewki to dodatek do dań, który kojarzy się ze smakiem domowych obiadów lub wizytą w restauracji. Aby przygotować taką surówkę w domu, potrzebujesz kilku prostych składników i odrobiny cierpliwości.

Surówka z marchewki jak z restauracji

Składniki:


  • 4 duże marchewki lub 6 małych
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz, sól, cukier


Wykonanie:


Kluczowym składnikiem jest oczywiście marchewka. Wybierz te świeże i soczyste, które najlepiej smakują. Dokładnie je umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dzięki temu surówka będzie miała delikatną konsystencję.

Drugim ważnym składnikiem jest jabłko. Wybierz soczyste i lekko kwaskowate odmiany, ponieważ idealnie uzupełnią smak marchewki delikatnie przełamując jej słodycz. Jabłko również umyj, obierz i zetrzyj na tarce, ale tym razem na grubych oczkach. Koniecznie skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Możesz także wybrać jabłka, które nie ciemnieją, lecz także wtedy dodaj sok z cytryny. Jest on kluczowy, ponieważ podkreśla smak warzyw i owoców.

Z kolei cukier jest składnikiem, który wzmocni naturalną słodycz marchewki i jabłka. Dodaj go według własnego smaku, zaczynając od małej ilości, dostosowując do swoich preferencji. Następnie delikatnie popierz, posól i dodaj śmietanę, która nadaje surówce tej kremowej konsystencji. Aby surówka z marchewki smakowała jak z restauracji, ważne jest, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane i połączone, a całość schłodzona. Przed podaniem trzymaj ją więc w lodówce przez około 30 minut, aby smaki się przegryzły.

To jest podstawa, jednak możesz ją zmodyfikować. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dołóż odrobinę skórki z cytryny, a gdy chcesz dodać jej świeżości, posyp ją drobno posiekaną natką pietruszki.

Z czym podawać taką surówkę z marchewki?

Surówka z marchewki jak z restauracji to doskonały dodatek do wielu dań, ponieważ jej świeży smak i delikatna słodycz przełamują słoność. Najczęściej towarzyszy daniom obiadowym, gdzie obok ziemniaków znajduje się schabowy. Z powodzeniem jednak pasuje także do kotletów mielonych podawanych z sosem pomidorowym czy grzybowym. Ale nie tylko, gdyż idealnie dopełni pierogi czy placki ziemniaczane.

Jeżeli nie masz za dużo czasu na gotowanie, to przygotuj surówkę wedle powyższego przepisu i wstaw do lodówki. W tym czasie gotowe pierogi z mięsem oraz pierogi ruskie z cebulką podsmaż na patelni, aż delikatnie się zarumienią.

W przypadku placków ziemniaczanych, gdy nie masz gulaszu, możesz je po prostu odgrzać na patelni lub upiec w piekarniku z dodatkiem żółtego sera. Masz więcej czasu? Zamiast sera zapiecz je w prostym sosie pieczarkowym. Przygotujesz go bardzo szybko, ponieważ wystarczy ci śmietana oraz małe opakowanie grzybów. Po prostu podsmaż pokrojone pieczarki na maśle na patelni, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. W jednej i drugiej odsłonie udekoruj je potem kleksem kwaśnej śmietany i podawaj z surówką.

Szybki obiad, otrzymasz, gdy wybierzesz gotowe kluski śląskie lub kopytka i zapieczesz je w piekarniku z sosem śmietanowo - serowym. Wystarczy, że zeszklisz na maśle cebulkę, a następnie dodasz do niej pół szklanki śmietany i ser (możesz wybrać serek śmietankowy topiony, ser feta lub ser pleśniowy). Gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Na koniec dodaj kluski i wymieszaj całość, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut. Podawaj z surówką z marchewki, która idealnie komponuje się z takim sosem.

Jeżeli pominiesz sól i pieprz, to otrzymasz typową, słodką sałatkę. Będzie idealnie pasować do wszystkich słodkich dań. Sprawdzi się świetnie wtedy, gdy masz ochotę na szybki obiad lub szybką kolację na słodko. Możesz podawać ją z pierogami z serem lub gotowymi naleśnikami straciatella, kiedy nie masz ochoty gotować.

Inną, równie ciekawą opcją będą kluski na parze, czyli pampuchy. Dopełnione surówką z marchewki oraz łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu będę pysznym posiłkiem, na który skusi się nawet niejadek.

Podsumowując, przygotowanie surówki z marchewki jak z restauracji jest bardzo proste, a gotową wersję możesz lekko zmodyfikować wedle własnego uznania. Surówkę możesz podać do wielu różnych dań od tych tradycyjnych na słono, przez wariacje typowych obiadów aż po słodkie dania.