Kopytka z pieczarkami, owocami czy sosem mięsnym? 3 najlepsze pomysły

Puszyste ciasto, uformowane w niewielkie kluski o charakterystycznym kształcie, to jeden z bardziej popularnych dodatków do sosów mięsnych, warzywnych i owocowych. Kopytka, bo o nich mowa, zdobyły serca i podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Masz ochotę zjeść je inaczej, niż dotychczas? Sprawdź najlepsze przepisy na kopytka z pieczarkami, owocami i sosem mięsnym. Te duety to najlepszy pomysł na szybki obiad!

Jak jeść kopytka - na słono czy na słodko?

Jesteś miłośnikiem dań mącznych? Nic dziwnego. Wszystkie, (dosłownie!) cechują się ogromną uniwersalnością, co w praktyce oznacza, że można podawać je na słono i słodko. To wygodne i szalenie smaczne rozwiązanie - bazę można przyrządzić w taki sposób, żeby smakowała wszystkim domownikom, bez względu na ich indywidualne preferencje. Kopytka z pieczarkami smakują wyśmienicie… a to zaledwie jedna z polecanych propozycji. Dobrym wyborem są także sosy mięsne,owocowe, roztopione masło i cukier czy dodatki warzywne.

Jak zrobić kopytka?

Kopytka, to smaczna i uniwersalna baza dla domowych obiadów. Mimo ogromnej popularności - uwielbiają je wszyscy, bez względu na wiek, wciąż zbyt rzadko pojawiają się na stołach. Powodem jest dość wymagający przepis - wykorzystuje on m.in. ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Jak zrobić kopytka bez zbędnego zachodu? Sięgnij po gotowe danie z naszej oferty. Przygotujesz je w garnku (ok. 2 min) lub na patelni (ok. 3 min), uzyskując w ten sposób mączny dodatek o perfekcyjnej konsystencji.

Kopytka z pieczarkami


Kopytka z pieczarkami to połączenie, które nie może się nie udać. Gęsty, kremowy sos na bazie śmietany rewelacyjnie podkreśla smak tradycyjnego ciasta. 

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 350 g pieczarek 
  • mała cebula (biała)
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy 
  • łyżka masła
  • ⅓ szklanki śmietanki do zup i sosów (18% lub 30%)
  • przyprawy: sól i pieprz;
  • świeża posiekana natka pietruszki 

Sos pieczarkowy - przygotowanie

  • pieczarki umyj, osusz i pokrój na cienkie plasterki (możesz użyć kuchennej tarki), cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę; 
  • na patelni rozgrzej oleje (oliwę i masło), zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie - wyłóż pieczarki. Całość pozostaw na patelni jeszcze 5-7 min, często mieszając; 
  • kiedy pieczarki się zarumienią, dodaj przyprawy (sól i pieprz) i posiekaną natkę pietruszki;
  • wlej śmietankę, w razie potrzeby dopraw sos do smaku i zagotuj, a następnie - odstaw. 

Pamiętaj, że sos pieczarkowy może gęstnieć, stąd nie powinieneś przechowywać go w jednym garnku z kopytkami. W razie zbyt zbitej konsystencji możesz go rozcieńczyć, dodając śmietanę lub bulion. 

Kopytka z owocami 

Kopytka na słodko, to rewelacyjna propozycja na deser lub obiad, zwłaszcza w ciepłe letnie dni. To danie lekkie, a nawet - orzeźwiające. Jak przygotować smaczny sos lub podawać kopytka z owocami sezonowymi? 

  • Owoce, np. maliny, truskawki, borówki albo jagody, możesz zblendować z jogurtem naturalnym, przygotowując w ten sposób sos o pożądanej konsystencji.
  • Owoce, np. truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie albo maliny, możesz zblendować solo lub z dodatkiem liści mięty albo melisy. 
  • Owoce takie jak jabłka lub gruszki, możesz skarmelizować z dodatkiem wody, cukru lub miodu oraz cynamonu. 
  • Owoce: głównie truskawki, maliny i borówki, możesz wykorzystać w całości - wykładając je bezpośrednio na talerz z kopytkami. 

Kopytka z sosem mięsnym

Kopytka z mięsem, podobnie jak kopytka z pieczarkami, to prosty i bardzo smaczny pomysł na wytrawny obiad. W tym przypadku wariantów jest naprawdę sporo. Kopytka są wyśmienitą bazą dla:

  • sosów z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Mięso należy podsmażyć i doprawić według uznania. Kopytka będą smakowały wyśmienicie z klasycznym sosem bolognese, będą także genialnym dodatkiem do chili con carne. 
  • sosów z mięsa drobiowego. Gulasz drobiowy albo delikatna pieczeń w jasnym sosie to lekki i bardzo smaczny dodatek do kopytek. W tym połączeniu nie może zabraknąć surówki. 
  • sosów z pulpecikami. Pulpecików w sosie jasnym lub ciemnym nie musisz podawać wyłącznie z ziemniakami lub makaronami - rewelacyjnym dodatkiem do nich są także kopytka. Takie połączenie składników sprawi, że obiad będzie naprawdę sycący.

Podsumowanie

Kopytka to niezwykle uniwersalne danie, które zadowoli zarówno miłośników słonych, jak i słodkich smaków. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na klasyczne połączenie z sosem pieczarkowym, lekkie kopytka z owocami, czy sycący obiad z mięsem, możesz być pewny, że każda z tych opcji będzie szybkim i pysznym rozwiązaniem. Gotowe kopytka to doskonała baza, która pozwala na eksperymentowanie z różnymi dodatkami. Spróbuj naszych propozycji i przekonaj się, jak łatwo przygotować pyszny obiad!