Pierogi z mięsem - przepis
Pierogi z mięsem to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych dań kuchni polskiej. Ich historia sięga wieków, a różnorodność przepisów na farsz mięsny i ciasto na pierogi świadczy o ich ogromnej popularności w różnych regionach Polski. Dzięki bogactwu smaków i aromatów, danie to jest uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, stanowiąc nieodłączny element polskiej tradycji kulinarnej.
Przygotowanie pierogów z mięsem może wymagać nieco czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy z pewnością wynagradza włożony trud. To danie, które idealnie nadaje się na rodzinne obiady, zwłaszcza podczas świątecznych spotkań i innych uroczystości. Warto poświęcić chwilę, aby cieszyć się smakiem pysznych pierogów, które przypominają nam o ciepłych, rodzinnych chwilach spędzonych przy wspólnym stole.
Przygotowanie pierogów z mięsem może wymagać nieco czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy z pewnością wynagradza włożony trud. To danie, które idealnie nadaje się na rodzinne obiady, zwłaszcza podczas świątecznych spotkań i innych uroczystości. Warto poświęcić chwilę, aby cieszyć się smakiem pysznych pierogów, które przypominają nam o ciepłych, rodzinnych chwilach spędzonych przy wspólnym stole.
Przepis na pierogi z mięsem
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml ciepłej wody
- Szczypta soli
Na farsz:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się mięso wołowe lub wieprzowe)
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, a następnie w środku zrób wgłębienie, wbij jajko i stopniowo dodawaj wody, najlepiej gorącej, cały czas ugniatając. Uformowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.Aby przygotować farsz na pierogi z mięsem, posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż je na oleju lub maśle, aż będą złociste. Dodaj drobno posiekane pieczarki i smaż, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody. Następnie dodaj mięso mielone, wymieszaj wszystko i smaż, aż farsz całkowicie się zetnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie gotowy odstaw do ostygnięcia.
Ciasto pierogowe połóż na stolnicy lub blacie oprószonym mąką, rozwałkuj na cienki placek i wycinaj kółka o średnicy około 8 cm. Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu do pierogów, zlepiaj brzegi. Gotowe wrzuć do gorącej wody z łyżeczką soli na około 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Możesz także użyć świeżej wołowiny lub mięsa wieprzowego, które zmielisz maszynką do mielenia, przygotowując w ten sposób idealne mięso na pierogi. Dodanie do farszu własnoręcznie przygotowanego mięsa sprawi, że wykorzystasz wszystko, co posiadasz w kuchni. Ta metoda sprawdzi się także, kiedy po przygotowaniu bulionu będziesz chcieć przyrządzić pierogi z mięsem drobiowym z rosołu.
Omasta do pierogów z mięsem
Omasta, czyli dodatek do pierogów, to smakowite uzupełnienie, które dodaje potrawie wyrazistości. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, takim jak cebula i boczek, omasta potrafi podkreślić i wzbogacić smak pierogów, czyniąc je jeszcze bardziej apetycznymi. Jest to nieodłączny element domowych pierogów z mięsem i skwarkami, który sprawia, że danie staje się wyjątkowo sycące i aromatyczne.
Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy niewielką ilość oleju. W tym samym czasie boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię. Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie obieramy cebulkę i również kroimy ją w kosteczkę. Gdy boczek będzie już lekko zrumieniony dodajemy cebulkę i podsmażamy jeszcze przez około 5 min, cały czas mieszając. Gdy cebulka lekko się zezłoci dodajemy szczyptę cukru, mieszamy, a następnie dodajemy do smaku kolejne przyprawy. Kiedy omasta jest gotowa, polewamy nią ugotowane pierogi.
Składniki na omastę
- 3 cebule
- ½ kg surowego boczku
- Olej
- Czosnek
- Szczypta papryki słodkiej
- Szczypta cukru
- Pieprz, sól
Sposób przygotowania omasty
Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy niewielką ilość oleju. W tym samym czasie boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię. Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie obieramy cebulkę i również kroimy ją w kosteczkę. Gdy boczek będzie już lekko zrumieniony dodajemy cebulkę i podsmażamy jeszcze przez około 5 min, cały czas mieszając. Gdy cebulka lekko się zezłoci dodajemy szczyptę cukru, mieszamy, a następnie dodajemy do smaku kolejne przyprawy. Kiedy omasta jest gotowa, polewamy nią ugotowane pierogi.
Jak przygotować gotowe pierogi z mięsem?
Nasze pyszne pierogi z mięsem to chłodzony produkt wysokiej jakości, przygotowany na bazie od lat wypracowanej receptury. Pierogi mają cienkie i delikatne ciasto po brzegi wypełnione mięsnym farszem. To smaczne i sycące danie, idealne dla koneserów polskiej kuchni.
Aby przygotować pierogi wystarczy je wrzucić do osolonej gotującej się wody i nie dopuszczając do wrzenia, podgrzewać przez około 2 minuty od ich wypłynięcia lub podsmażyć na patelni. Gotowe pierogi, przyrządzone według upodobania, należy przełożyć do miseczki i dodać przygotowaną wcześniej omastę z boczku i cebuli.
Aby przygotować pierogi wystarczy je wrzucić do osolonej gotującej się wody i nie dopuszczając do wrzenia, podgrzewać przez około 2 minuty od ich wypłynięcia lub podsmażyć na patelni. Gotowe pierogi, przyrządzone według upodobania, należy przełożyć do miseczki i dodać przygotowaną wcześniej omastę z boczku i cebuli.
Podsumowanie
Pierogi z mięsem i omastą to danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej kuchni polskiej. Aromatyczny farsz w delikatnym cieście, podany z chrupiącym boczkiem i cebulką, tworzy niezapomniane połączenie smaków. Jednakże, jeśli nie masz czasu na przygotowanie pierogów własnoręcznie, warto skusić się na gotowe pierogi od "u Jędrusia". Są równie pyszne, jak te domowe, a zaoszczędzony czas możesz przeznaczyć na delektowanie się smakiem.