Placki ziemniaczane z mięsem mielonym - sprawdzone propozycje
Placki ziemniaczane z mięsem to obiadowy duet, który nigdy Ci się nie znudzi. Tym bardziej że to danie możesz przygotować w wielu wariantach. Jak wyjść poza klasykę i zrobić coś więcej niż placki ziemniaczane z gulaszem? Postaw na mięso mielone - łatwo dostępne, smaczne i uniwersalne, pozwoli Ci swobodnie eksperymentować. Poniżej przedstawiamy 3 pomysły na smaczne i atrakcyjne wizualnie placki ziemniaczane z mięsem mielonym.

Smaczne placki ziemniaczane w mniej niż kwadrans - poznaj pomysł na udaną bazę
Niezawodną bazą dla drugiego dania, słonego lub słodkiego, są placki ziemniaczane. Mimo, że ciasto przygotujesz z zaledwie 5 produktów, które zawsze masz w kuchni (mąki, cebuli, ziemniaków, soli i jaja), ich przyrządzenie jest dość czasochłonne - ziemniaki i cebulę musisz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a każdy placek smażyć z ogromną starannością - gotowy musi być rumiany i chrupiący. Jak zaoszczędzić czas i nie rezygnować z ulubionego jedzenia? Następnym razem sięgnij po gotowe placki ziemniaczane z naszej oferty. To rozwiązanie, które pozwoli Ci skrócić czas przygotowywania obiadowej bazy do zaledwie 5 minut (na patelni) lub 3 minut, jeśli zdecydujesz się skorzystać z mikrofali.

Dlaczego placki ziemniaczane warto łączyć z mięsem mielonym?
Zastanawiasz się, co sprawia, że placki ziemniaczane najczęściej podaje się z mięsnym dodatkiem? Przede wszystkim podkreśla on smak jarskiej bazy, sprawia także, że danie jest naprawdę sycące. Poza tym placki ziemniaczane, podane z sosem na bazie mięsa zdecydowanie lepiej prezentują się na talerzu. Obecnie coraz częstszym wyborem jest w tym przypadku mięso mielone. Dlaczego? Otóż pozwala ono przygotować placki ziemniaczane w wyraźnie odświeżonej wersji. My proponujemy sos z mięsa mielonego ze śmietaną, chili con carne i klasyczny sos bolognese. Proste przepisy znajdziesz poniżej.

Sos z mięsa mielonego ze śmietaną
Sos z mięsa mielonego ze śmietaną to prawdziwa klasyka smaku. Połączenie z pozoru tradycyjne, może Cię zaskoczyć. Czego potrzebujesz, aby przygotować mielone w takiej wersji?
Przygotowanie:
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
- 1 mała cebula
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
- 1 ½ łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- olej
- ⅓ szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
- połącz mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, a następnie - wszystko dokładnie wymieszaj,
- przygotowaną masę wyłóż na rozgrzany na patelni olej i smaż, aż mięso się zetnie,
- dodaj bulion i zaczekaj, aż całość się zagotuje,
- dodaj mąkę pszenną i zamieszaj przygotowywany sos,
- dodaj śmietankę,
- całość ponownie zagotuj,
- zdejmij sos z ognia.

Sos chili con carne
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym typu chili con carne, to stosunkowo nowe połączenie. Mimo że jest nieoczywiste, pokochały je setki miłośników tradycyjnych dań o wyraźnie nowoczesnym charakterze. Jak przygotować proponowany dodatek?
Składniki:
- 350-400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 500 g passaty (jeśli chcesz, żeby sos był bardziej zwarty, zacznij od 350 g passaty)
- 150 ml wody
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 mała cebula
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka i ostra papryka mielona, suszone oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 ½ papryki czerwonej
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę, następnie - przysmaż je na oliwie, a po około 2 minutach dodaj przygotowane przyprawy i mięso mielone. Całość smaż do momentu, aż mięso się zetnie, tzn. zmieni kolor,
- stopniowo dodawaj passatę i wodę (do uzyskania pożądanej konsystencji),
- pokrój w kostkę paprykę, a następnie - dodaj ją do przygotowywanego sosu. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20-30 minut,
- pod koniec gotowania dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Pozostaw sos na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Sos bolognese
Sos bolognese zna każdy, jednak nie każdy wie, że mięsny i mocno pomidorowy rewelacyjnie pasuje do placków ziemniaczanych.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 400 g krojonych pomidorów w puszce lub passaty
- 1 szklanka bulionu wołowego
- sól i pieprz
- oliwa
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- ¾ szklanki białego wina wytrawnego
Przygotowanie:
- drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na oliwie, a następnie dodaj kolejno posiekany w drobną kostkę seler naciowy i startą marchewkę,
- do obsmażonych warzyw dodaj mięso mielone. Całość mieszaj, aż zmieni ono kolor z czerownego na brązowy (raczej jasny),
- wlej wino, doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty,
- po upływie wyznaczonego czasu dodaj passatę i szklankę bulionu wołowego; ponownie zagotuj sos,
- dopraw mięso do smaku i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Podsumowanie
Smak placków ziemniaczanych towarzyszy nam od młodości. Ta polska potrawa gości na naszych talerzach w towarzystwie kremowej śmietany lub pysznych sosów. Warto jednak poeksperymentować z tradycyjnymi smakami i wzbogacić je o mniej oczywiste akcenty, takie jak sos chili con carne czy bolognese. Takie mieszanki mogą dać mnóstwo radości. Próbuj coraz to nowszych przepisów, opierając się na sprawdzonej bazie - wyśmienitych plackach ziemniaczanych marki U Jędrusia. Zaoszczędź czas i spraw, aby gotowanie stało się proste i przyjemne!