Placki ziemniaczane z mięsem mielonym - sprawdzone propozycje

Placki ziemniaczane z mięsem to obiadowy duet, który nigdy Ci się nie znudzi. Tym bardziej że to danie możesz przygotować w wielu wariantach. Jak wyjść poza klasykę i zrobić coś więcej niż placki ziemniaczane z gulaszem? Postaw na mięso mielone - łatwo dostępne, smaczne i uniwersalne, pozwoli Ci swobodnie eksperymentować. Poniżej przedstawiamy 3 pomysły na smaczne i atrakcyjne wizualnie placki ziemniaczane z mięsem mielonym.

Smaczne placki ziemniaczane w mniej niż kwadrans - poznaj pomysł na udaną bazę

Niezawodną bazą dla drugiego dania, słonego lub słodkiego, są placki ziemniaczane. Mimo, że ciasto przygotujesz z zaledwie 5 produktów, które zawsze masz w kuchni (mąki, cebuli, ziemniaków, soli i jaja), ich przyrządzenie jest dość czasochłonne - ziemniaki i cebulę musisz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a każdy placek smażyć z ogromną starannością - gotowy musi być rumiany i chrupiący. Jak zaoszczędzić czas i nie rezygnować z ulubionego jedzenia? Następnym razem sięgnij po gotowe placki ziemniaczane z naszej oferty. To rozwiązanie, które pozwoli Ci skrócić czas przygotowywania obiadowej bazy do zaledwie 5 minut (na patelni) lub 3 minut, jeśli zdecydujesz się skorzystać z mikrofali.

Dlaczego placki ziemniaczane warto łączyć z mięsem mielonym?

Zastanawiasz się, co sprawia, że placki ziemniaczane najczęściej podaje się z mięsnym dodatkiem? Przede wszystkim podkreśla on smak jarskiej bazy, sprawia także, że danie jest naprawdę sycące. Poza tym placki ziemniaczane, podane z sosem na bazie mięsa zdecydowanie lepiej prezentują się na talerzu. Obecnie coraz częstszym wyborem jest w tym przypadku mięso mielone. Dlaczego? Otóż pozwala ono przygotować placki ziemniaczane w wyraźnie odświeżonej wersji. My proponujemy sos z mięsa mielonego ze śmietaną, chili con carne i klasyczny sos bolognese. Proste przepisy znajdziesz poniżej.

Sos z mięsa mielonego ze śmietaną

Sos z mięsa mielonego ze śmietaną to prawdziwa klasyka smaku. Połączenie z pozoru tradycyjne, może Cię zaskoczyć. Czego potrzebujesz, aby przygotować mielone w takiej wersji?

Składniki:


  • 350 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa 
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • ⅓ szklanki śmietanki kremówki

Przygotowanie:

  • połącz mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, a następnie - wszystko dokładnie wymieszaj,
  • przygotowaną masę wyłóż na rozgrzany na patelni olej i smaż, aż mięso się zetnie,
  • dodaj bulion i zaczekaj, aż całość się zagotuje,
  • dodaj mąkę pszenną i zamieszaj przygotowywany sos,
  • dodaj śmietankę,
  • całość ponownie zagotuj,
  • zdejmij sos z ognia.

Sos chili con carne

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym typu chili con carne, to stosunkowo nowe połączenie. Mimo że jest nieoczywiste, pokochały je setki miłośników tradycyjnych dań o wyraźnie nowoczesnym charakterze. Jak przygotować proponowany dodatek?

Składniki:


  • 350-400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
  • 500 g passaty (jeśli chcesz, żeby sos był bardziej zwarty, zacznij od 350 g passaty)
  • 150 ml wody 
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka i ostra papryka mielona, suszone oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ½ papryki czerwonej
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:


  • posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę, następnie - przysmaż je na oliwie, a po około 2 minutach dodaj przygotowane przyprawy i mięso mielone. Całość smaż do momentu, aż mięso się zetnie, tzn. zmieni kolor,
  • stopniowo dodawaj passatę i wodę (do uzyskania pożądanej konsystencji),
  • pokrój w kostkę paprykę, a następnie - dodaj ją do przygotowywanego sosu. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20-30 minut,
  • pod koniec gotowania dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Pozostaw sos na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Sos bolognese

Sos bolognese zna każdy, jednak nie każdy wie, że mięsny i mocno pomidorowy rewelacyjnie pasuje do placków ziemniaczanych. 

Składniki:



  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce lub passaty
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • sól i pieprz
  • oliwa 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ¾ szklanki białego wina wytrawnego

Przygotowanie:



  • drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na oliwie, a następnie dodaj kolejno posiekany w drobną kostkę seler naciowy i startą marchewkę,
  • do obsmażonych warzyw dodaj mięso mielone. Całość mieszaj, aż zmieni ono kolor z czerownego na brązowy (raczej jasny),
  • wlej wino, doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty,
  • po upływie wyznaczonego czasu dodaj passatę i szklankę bulionu wołowego; ponownie zagotuj sos,
  • dopraw mięso do smaku i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Podsumowanie

Smak placków ziemniaczanych towarzyszy nam od młodości. Ta polska potrawa gości na naszych talerzach w towarzystwie kremowej śmietany lub pysznych sosów. Warto jednak poeksperymentować z tradycyjnymi smakami i wzbogacić je o mniej oczywiste akcenty, takie jak sos chili con carne czy bolognese. Takie mieszanki mogą dać mnóstwo radości. Próbuj coraz to nowszych przepisów, opierając się na sprawdzonej bazie - wyśmienitych plackach ziemniaczanych marki U Jędrusia. Zaoszczędź czas i spraw, aby gotowanie stało się proste i przyjemne!