Pomysł na obiad bez mięsa – 5 propozycji
Zastanawiasz się, jak przygotować obiad, który będzie zarówno smaczny, a przy tym nie będzie zawierał ani grama mięsa? Mamy dla ciebie kilka propozycji na potrawy składające się wyłącznie z warzyw i produktów mącznych. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem mięs, lub warzyw, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, mamy nadzieję, że te propozycje zainspirują cię do dalszych eksperymentów.

Makaron z pesto i warzywami
Makaron z pesto i warzywami to bogatsza wariacja klasycznego dania, dodatkowo bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki
Makaron penne ugotuj wedle przepisu z opakowania. Na patelni, na rozgrzanym oleju, lekko zrumień czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj do niego świeży lub mrożony szpinak i podsmaż, aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzuć pesto bazyliowe oraz ugotowany makaron i wymieszaj całość. Na talerzu danie udekoruj pomidorkami koktajlowymi i orzeszkami piniowymi.
Składniki
- makaron penne
- 4 łyżki bazyliowego pesto
- 100 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- garść pomidorków koktajlowych
- garść orzeszków piniowych
Makaron penne ugotuj wedle przepisu z opakowania. Na patelni, na rozgrzanym oleju, lekko zrumień czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj do niego świeży lub mrożony szpinak i podsmaż, aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzuć pesto bazyliowe oraz ugotowany makaron i wymieszaj całość. Na talerzu danie udekoruj pomidorkami koktajlowymi i orzeszkami piniowymi.

Curry w nowej odsłonie
Aromatyczne curry z ciecierzycą i mieszanką warzyw to pyszna alternatywa dla dania z kurczakiem. Przygotowanie jest jednak bardziej złożone, ponieważ wymaga namoczenia suchej ciecierzycy poprzedniego dnia.
Przygotowania zacznij dzień wcześniej, od namoczenia ciecierzycy w chłodnej, przegotowanej wodzie. Na następny dzień ugotuj ją w osolonej wodzie. Na głębokiej patelni lub w woku zeszklij cebulę z imbirem i czosnkiem oraz przyprawami (możesz wykorzystać gotową mieszankę lub zrobić własną). Następnie dodaj pokrojone świeże pomidory i passatę oraz ciecierzycę, razem z wodą, w której się gotowała. Gdy całość się zagotuje, mleko kokosowe rozmieszaj z wywarem z potrawy lub odrobiną gorącej wody, a następnie stopniowo wlej do garnka. Gotuj jeszcze przez chwilę.
W zależności od ilości płynów możesz otrzymać gęstsze curry na wzór gulaszu lub lżejszą zupę curry. Niezależnie od konsystencji, danie podawaj z ryżem, możesz także udekorować je świeżą kolendrą.
Składniki
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 świeże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ szklanki passaty
- 150 ml mleka kokosowego z puszki
- przyprawa curry
Przygotowania zacznij dzień wcześniej, od namoczenia ciecierzycy w chłodnej, przegotowanej wodzie. Na następny dzień ugotuj ją w osolonej wodzie. Na głębokiej patelni lub w woku zeszklij cebulę z imbirem i czosnkiem oraz przyprawami (możesz wykorzystać gotową mieszankę lub zrobić własną). Następnie dodaj pokrojone świeże pomidory i passatę oraz ciecierzycę, razem z wodą, w której się gotowała. Gdy całość się zagotuje, mleko kokosowe rozmieszaj z wywarem z potrawy lub odrobiną gorącej wody, a następnie stopniowo wlej do garnka. Gotuj jeszcze przez chwilę.
W zależności od ilości płynów możesz otrzymać gęstsze curry na wzór gulaszu lub lżejszą zupę curry. Niezależnie od konsystencji, danie podawaj z ryżem, możesz także udekorować je świeżą kolendrą.

Placki ziemniaczane w sosie
Klasyką w polskiej kuchni są placki ziemniaczane z gulaszem lub sosem. Możesz je przygotować z samych ziemniaków, a w okresie jesiennym z dodatkiem cukinii, dyni lub pora. Warzywa te podkręcą smak potrawy. W sytuacji, gdy nie masz czasu ich zrobić samodzielnie, możesz sięgnąć po gotowe placki ziemniaczane do ogrzania. W ten sposób zaoszczędzisz czas i możesz skupić się tylko na przygotowaniu sosu do placków. Z sosów zdecydowanie najpopularniejszy jest pieczarkowy, jednak możesz eksperymentować z różnymi smakami, w zależności od tego, na co masz ochotę.
Cebulę z czosnkiem zeszklij na patelni, na maśle, następnie dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż. Gdy zmniejszą swoją objętość, dodaj kremową śmietanę, dopraw solą, pieprzem, pietruszką i koperkiem. I pyszne danie bez mięsa gotowe!
Składniki
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
Cebulę z czosnkiem zeszklij na patelni, na maśle, następnie dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż. Gdy zmniejszą swoją objętość, dodaj kremową śmietanę, dopraw solą, pieprzem, pietruszką i koperkiem. I pyszne danie bez mięsa gotowe!

Naleśniki z czym tylko chcesz
Uniwersalnym daniem, kochanym nie tylko przez dzieci, są naleśniki. Z uwagi na ich neutralność smakową możesz podawać je z czym tylko zechcesz. Możesz je zjeść w opcji wytrawnej z dodatkiem różnego rodzaju warzyw,a latem świetnie będą smakować z sosem czekoladowym oraz świeżymi, sezonowymi owocami. W tym wypadku możesz zaszaleć i zamiast typowych, zwijanych lub składanych w trójkąty naleśników, przygotuj mały, wielowarstwowy tort. Wystarczy, że będziesz przekładać je wybranym przez siebie nadzieniem. Może to być czekolada, biały ser czy dżem. Podawaj je jak kawałki tortu i dekoruj bitą śmietaną. Uśmiech na twarzach domowników i gości gwarantowany!
Nie masz czasu, aby przygotować takie danie? Możesz postawić na gotowe do odgrzania naleśniki z serem, mango i wiórkami kokosowymi lub naleśniki stracciatella. Jeżeli nie masz ochoty na słodkości – dostępne są również opcje wytrawne, takie jak spinaci w naleśniku, całkowicie bez mięsa.
Mamy nadzieję, że tych kilka pomysłów zainspiruje cię do eksperymentowania w kuchni i przygotowywania także dań w wersji bezmięsnej.
Mamy nadzieję, że tych kilka pomysłów zainspiruje cię do eksperymentowania w kuchni i przygotowywania także dań w wersji bezmięsnej.