Pomysł na piątkowy lunch: sałatka z tuńczykiem i nie tylko
Sałatka z tuńczykiem to bardzo smaczna propozycja na sycący lunch. Tradycyjna kompozycja składników charakteryzuje się wyrazistym smakiem i jest bardzo uniwersalna: dzięki możliwości modyfikacji podstawowego przepisu, sałatkę z tuńczykiem możesz jeść często i za każdym razem - inaczej. Sprawdź, jak to możliwe i poznaj inne pomysły na smaczny posiłek.

Czym jest sałatka z tuńczykiem i dlaczego nadaje się na lunch?
To łatwa w przygotowaniu kompozycja wielu składników, której podstawą jest tuńczyk w sosie własnym, czyli popularny tuńczyk z puszki. Podstawowy przepis, poza rybą, wykorzystuje kukurydzę konserwową, groszek konserwowy, ugotowane na twardo jajko, białą cebulę, składniki sosu (jogurt naturalny, musztardę i majonez) oraz przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a dodane w odpowiednich proporcjach zapewniają idealną konsystencję.
Dlaczego sałatka z tuńczykiem nadaje się na lunch? Ponieważ poszczególne składniki można ułożyć warstwowo, zachowując dzięki temu ich oryginalną konsystencję na dłużej. Poza tym jest smaczna i bardzo sycąca, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się lekko zmodyfikować przepis, uzupełniając sałatkę o kolejne dodatki.
Dlaczego sałatka z tuńczykiem nadaje się na lunch? Ponieważ poszczególne składniki można ułożyć warstwowo, zachowując dzięki temu ich oryginalną konsystencję na dłużej. Poza tym jest smaczna i bardzo sycąca, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się lekko zmodyfikować przepis, uzupełniając sałatkę o kolejne dodatki.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem do słoika? Podpowiadamy!
Ogromną zaletą tzw. sałatek warstwowych jest apetyczny wygląd i wyborny smak. Poza tym są idealne na wynos: składniki zamknięte w specjalnym słoiku, zachowują oryginalną konsystencję, smak oraz zapach. Dodatkowo mieszają się dopiero po przełożeniu ich na talerz. Jak zrobić idealną na lunch sałatkę z tuńczykiem? Wypróbuj tradycyjną recepturę, a potem sprawdź, w jaki sposób możesz ją zmodyfikować.
Składniki na sałatkę z tuńczykiem:
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- groszek konserwowy (mała puszka)
- tuńczyk w sosie własnym (mała puszka)
- kukurydza konserwowa (mała puszka)
- mała cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- ser żółty (ok. 150 g)
- przyprawy: sól i pieprz
- świeży szczypiorek
Wykonanie:
- Odsącz tuńczyka, kukurydzę konserwową i groszek konserwowy.
- Ugotuj jajko na twardo (ok. 10 minut), następnie obierz je i ostudź. Oddziel białko od żółtka. Białko zetrzyj na tarce na dużych oczkach, żółtko - na małych.
- Posiekaj cebulę i szczypiorek; zetrzyj na dużych oczkach ser żółty.
- Ułóż składniki w pojemniku warstwowo, zaczynając od startego białka. Następnie ułóż odsączony groszek, tuńczyka, cebulę wraz ze szczypiorkiem oraz kukurydzę i ser żółty. Całość zalej sosem i ozdób żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki.

Inne warianty sałatki z tuńczykiem - równie pyszne!
Z czym połączyć sałatkę z tuńczykiem, aby danie było bardziej sycące? Ciekawą propozycją jest m.in. ugotowany al dente makaron, ziemniaki, biały ryż lub kasza kuskus. Jeśli zdecydujesz się wymieszać składniki, zamiast układać je warstwowo, możesz dodać posiekane drobno ogórki kiszone i zjeść sałatkę z pieczywem (jako pastę). Wówczas niezbędna będzie większa ilość sosu oraz dodatkowe jajko. Pasta powinna bowiem mieć gęstą konsystencję i być bogata w określone składniki.
Pomysły na piątkowy lunch - sprawdź!
Charakteryzująca się ciekawym smakiem sałatka z tuńczykiem cieszy się ogromną popularnością. Tym bardziej że ilość możliwych do przyrządzenia wariantów jest dość spora. Mimo to warto zadbać o różnorodność lunchboxów, przygotowując także inne dania, np.:
Sałatka z tuńczykiem to jedna z wielu smacznych propozycji na jarski lunch, która dzięki swojej uniwersalności i możliwościom modyfikacji z łatwością zagości w Twoim codziennym menu. Różnorodność składników sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie, a inne pyszne dania, takie jak burgery warzywne czy zapiekanki, doskonale uzupełnią każdy lunchbox, zapewniając sycący i pełen smaku posiłek.
- burgery warzywne. Gotowe burgery warzywne z oferty U Jędrusia to perfekcyjna kompozycja lekkich warzyw i kaszy jaglanej. Gotowe do spożycia po podgrzaniu na patelni (5 minut) lub upieczeniu w piekarniku (9 minut), najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącej bułki, żółtego sera (np. typu cheddar), zielonej sałaty i świeżych dodatków, takich jak pomidor, ogórek i posiekana w piórka cebula.
- zapiekanka. Podłużna bułka ze starannie skomponowanym, bogatym w dodatki farszem, to pomysł na lunch, który nasyci Cię na długo! Gotowy produkt musisz upiec w piekarniku, wystudzić i… zabrać ze sobą. Zapiekanka z oferty U Jędrusia będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli zadbasz o ulubione sosy.
- naleśniki z jabłkami i cynamonem. To klasyczny deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Delikatne ciasto, połączone z soczystymi jabłkami i nutą aromatycznego cynamonu, sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i słodką przekąskę. Można je podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana czy syrop klonowy.
Sałatka z tuńczykiem to jedna z wielu smacznych propozycji na jarski lunch, która dzięki swojej uniwersalności i możliwościom modyfikacji z łatwością zagości w Twoim codziennym menu. Różnorodność składników sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie, a inne pyszne dania, takie jak burgery warzywne czy zapiekanki, doskonale uzupełnią każdy lunchbox, zapewniając sycący i pełen smaku posiłek.