Pomysły na obiad do odgrzania

Planowanie obiadów łatwych do odgrzania, to doskonały sposób na oszczędność czasu i energii, zwłaszcza od poniedziałku do piątku, gdy grafik jest wypełniony co do minuty. Wybierając proste dania, które nie tracą smaku po podgrzaniu, możesz cieszyć się ciepłymi domowym posiłkiem bez konieczności spędzania godzin w kuchni każdego dnia.

Propozycje na obiad do odgrzania

Jest spora grupa dań, które nie tyle nie tracą smaku na drugi dzień, co stają się  jeszcze lepsze. Ich przygotowanie bywa nieraz czasochłonne, ale spokojnie wystarczą na dwa lub trzy dni, w zależności od ilości przygotowanych porcji. I to właśnie je możesz ugotować w sobotę lub niedzielę, by potem przez chwilę nie myśleć o gotowaniu.

Gulasz

Gulasz, zarówno mięsny, jak i gulasz wegetariański, to danie występujące właściwie w każdej kuchni świata, łatwe w przygotowaniu  w zasadzie ze wszystkiego. Modyfikując składniki i przyprawy możesz robić go co tydzień i za każdym razem uzyskać inny bukiet smaków. Co więcej, taki gulasz jest bardziej aromatyczny, gdy poleży w lodówce od jednego do trzech dni.

Możesz za każdym razem podawać go z innymi dodatkami, w ten sposób urozmaicając tę potrawę.  Gulasz możesz dopełnić ziemniakami, ale też gotowymi do odgrzania plackami ziemniaczanymi, kluskami np. tzw. „pampuchami”, kopytkami, czy po prostu chlebem.

Barszcz czerwony

Kolejną propozycją jest barszcz czerwony, który możesz przygotować w kilku odsłonach. Wystarczy, że gotowy wywar podzielisz na dwa i do jednego dodasz sok z kiszonych buraków, a drugi zabielisz. W ten sposób do tego pierwszego możesz dodać ogrzane gotowe uszka lub po prostu pierogi z mięsem. Wersję ze śmietaną dopełnij gotowanym jajkiem lub ziemniakami.

Innym dodatkiem do barszczu są krokiety. I wcale nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, aby je przygotować. Wystarczy, że spośród gotowych dań do odgrzania wybierzesz krokiety z mięsem, kapustą i z grzybami lub z pieczarkami i serem mozzarella, by mieć pyszny posiłek w kilka chwil.

Klopsy w sosie pomidorowym

Klopsy w sosie pomidorowym to klasyka, która zawsze smakuje dobrze. Miękkie, soczyste klopsy zanurzone w bogatym sosie pomidorowym są łatwe do podgrzania i przede wszystkim pyszne. Możesz przygotować je z dowolnego mięsa lub w wersji roślinnej z kaszy i warzyw i zjeść z dodatkiem ryżu,  ziemniaczanym purée albo odgrzać do nich opakowanie gotowych kopytek lub klusek śląskich.

Chłopski garnek

Obecnie chłopski garnek to danie bogate w różnorodne składniki, chociaż nadal bardzo proste w przygotowaniu. Podczas gotowania możesz wykorzystać różnego rodzaju mięsa – boczek, kiełbasę, szynkę i różnorodne warzywa – marchew, białą kapustę, pietruszkę, selera itd. Jego ugotowanie wymaga minimalnego wysiłku – wystarczy pokroić wszystkie składniki i dusić je razem w jednym garnku, aż zmiękną. Przyprawy możesz dobrać wedle własnych preferencji.

Jeżeli w trakcie gotowania pominiesz ziemniaki, to odgrzewając takie danie możesz je zjeść ze wspomnianymi już wcześniej kluskami śląskimi czy kopytkami.

Nie masz pomysłu? Kup obiad do odgrzania

Może się też zdarzyć tak, że nie masz pomysłu na to, co będziesz jeść w ciągu tygodnia lub po prostu zabrakło ci czasu na zrobienie odpowiednich zakupów. W takiej sytuacji z pomocą przyjdą ci gotowe dania. Taki obiad do podgrzania może być tak samo pyszny jak ten, który zrobisz samodzielnie. Wszystko zależy od tego, co kupisz.

Z naszej strony polecamy klasykę, czyli pierogi. Duży wybór smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wybierać masz w czym, bo pierogi mogą być nadziane białym serem, jagodami, truskawkami, mięsem, czy kapustą i grzybami. No i oczywiście są też ruskie.

Oprócz tego, zwróć uwagę na zestawy obiadowe z mięsem. Kotlet drobiowy z marchewką z groszkiem i purée ziemniaczanym to idealny posiłek dla jednej osoby. Nie lubisz marchewki w tej formie? Nic straconego! Weź wersję z kapustą zasmażaną. Inną opcją jest rumsztyk wieprzowy ze smażoną cebulką z buraczkami zasmażanymi, również dopełniony purée ziemniaczanym, tym razem ze sporym dodatkiem koperku.

Masz ochotę na orient? Wybierz danie inspirowane kuchnią indyjską, czyli kurczaka tikka masala z ryżem. To połączenie curry z warzywami smakuje niesamowicie.  

Podsumowując, gotując na kilka dni, nie zawsze warto kierować się łatwością przygotowania, lecz przede wszystkim łatwością późniejszego przechowywania i podgrzewania. Jeżeli nie masz czasu, aby samodzielnie przygotować posiłki, sięgnij po gotowe dania do odgrzania. Dzięki temu można cieszyć się obiadem bez konieczności codziennego gotowania, co na pewno będzie dużym ułatwieniem w zabiegane dni.