Pomysły na pierogi wigilijne
Tradycje są piękne, ale warto czasami wprowadzić do nich jakieś małe zmiany i spróbować czegoś nowego. Kiedy myślimy “tradycja”, z pewnością od razu do głowy przychodzą nam chwile spędzane z rodziną i przede wszystkim święta. Boże Narodzenie to bowiem czas, kiedy przypominamy sobie wieloletnie tradycje, również te związane z gotowaniem. Barszcz czerwony, smażony karp czy pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to dania, które zawsze znajdują się na stole. A gdyby tak spojrzeć nieco inaczej na dobrze nam znany farsz? Dzisiaj przedstawimy kilka ciekawych alternatyw.

Wigilijne pierogi z soczewicą i pieczarkami
Propozycja idealna dla osób wybierających dietę roślinną – sycąca dzięki soczewicy i wpisująca się w świąteczny klimat. Na ciasto zrobione z 500g mąki, do farszu potrzebujesz:
Najpierw ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. Grzyby umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie na dużej patelni rozgrzej olej i smaż, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki, dodaj trochę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż na złoty kolor. Do patelni z cebulą dodaj resztę składników. Mieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło.
Dopraw całość solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną według uznania. Mieszaj na średnim ogniu przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Po kilku minutach odstaw go do przestygnięcia przed napełnianiem ciasta.
- 400g soczewicy zielonej
- opakowanie pieczarek (500g)
- 3 cebule
- oliwa
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
Najpierw ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. Grzyby umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie na dużej patelni rozgrzej olej i smaż, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki, dodaj trochę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż na złoty kolor. Do patelni z cebulą dodaj resztę składników. Mieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło.
Dopraw całość solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną według uznania. Mieszaj na średnim ogniu przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Po kilku minutach odstaw go do przestygnięcia przed napełnianiem ciasta.
Wigilijne pierogi z makiem i suszonymi śliwkami
Świetna propozycja dla łasuchów, którzy wolą jeść pierogi na słodko. Tutaj, podobnie jak wyżej, przepis na farsz do ciasta zrobionego z 500g mąki (warto zmieszać mąkę pszenną z razową dla ulepszenia smaku) potrzebujesz:
Śliwki i migdały zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka godzin, aby dobrze zmiękły. Następnie zagotuj w garnuszku mleko z makiem i dodatkiem wanilii – niech się gotują przez około pół godziny. Potem dodaj do siebie wszystkie przygotowane wcześniej składniki i zmiel w maszynce – gotowe, możesz nadziewać pierogi!
- 100g maku
- 300g suszonych śliwek
- 50g migdałów
- szklanka mleka krowiego, kokosowego lub migdałowego
- cynamon, laskę wanilii (lub ekstrakt waniliowy), zmielone goździki
Śliwki i migdały zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka godzin, aby dobrze zmiękły. Następnie zagotuj w garnuszku mleko z makiem i dodatkiem wanilii – niech się gotują przez około pół godziny. Potem dodaj do siebie wszystkie przygotowane wcześniej składniki i zmiel w maszynce – gotowe, możesz nadziewać pierogi!
Pierogi wigilijne z suszonymi śliwkami
Pierogi wigilijne z suszonymi śliwkami to pyszna tradycyjna, której można skosztować w wielu polskich domach. Aromatyczne nadzienie nadaje im wyjątkowy, słodko-kwaśny smak. Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis, który z pewnością urozmaici nasze stoły.
Składniki na farsz:
Owoce pokrój w cienkie paseczki. Na gorącej patelni roztop łyżkę masła, dodaj pokrojone śliwki i przesmażaj je, sprawdzając ich miękkość. Następnie dodaj sok z cytryny, pomarańczy oraz cynamon. Mieszaj całość, aż śliwki nasiąkną sokiem, i kontynuuj smażenie, aż płyn wyparuje, a śliwki nabiorą intensywnego smaku. Po zakończeniu smażenia, przełóż nadzienie do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Składniki na farsz:
- 400g suszonych śliwek
- 100ml soku z pomarańczy
- Masło
- Sok z cytryny
- Cynamon
Owoce pokrój w cienkie paseczki. Na gorącej patelni roztop łyżkę masła, dodaj pokrojone śliwki i przesmażaj je, sprawdzając ich miękkość. Następnie dodaj sok z cytryny, pomarańczy oraz cynamon. Mieszaj całość, aż śliwki nasiąkną sokiem, i kontynuuj smażenie, aż płyn wyparuje, a śliwki nabiorą intensywnego smaku. Po zakończeniu smażenia, przełóż nadzienie do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Podsumowanie
Jeśli jednak alternatywne propozycje farszów nie przypadły Ci do gustu i pozostajesz przy pierogach z kapustą i grzybami, to polecamy Pierogi „U Jędrusia” w linii Świątecznej. W ofercie bożonarodzeniowej oprócz nich mamy również uszka, krokiety i paszteciki, a także samą kapustę z grzybami lub z grochem. Dzięki nim zaoszczędzisz sporo czasu na przygotowaniach do kolacji wigilijnej!