Sosy do placków ziemniaczanych - 4 propozycje
Znane od pokoleń danie polskiej kuchni, jakim są placki ziemniaczane, to synonim kulinarnej prostoty. Przyrządza się je z zaledwie kilku produktów, według wieloletniej receptury, a dobrze przyprawione i usmażone na chrupko są prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Taką właśnie wersję placków ziemniaczanych znajdziesz w naszej ofercie dań gotowych – wykonujemy je z sercem, z najwyższej jakości składników i bez dodatku substancji konserwujcych. Możesz je podgrzać w piekarniku lub podsmażyć na patelni, a następnie uzupełnić wybranymi dodatkami.
Pomysły na sosy do placków ziemniaczanych
Wzbogać smak gotowych placków ziemniaczanych U Jędrusia ciekawym dodatkiem, na przykład sezonowymi produktami. Jesienią może to być dynia lub aromatyczne kurki. Niepowtarzalny zapach grzybów z pewnością przywiedzie na myśl wspomnienia z babcinej kuchni, a aromatyczna dynia będzie ciekawą alternatywą, której możesz użyć w przepisie – wybór należy do Ciebie! Jak je przyrządzić? Skorzystaj z poniższych przepisów.

Sos kurkowy
Jeśli lubisz placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, koniecznie spróbuj tej oryginalnej opcji! Ten grzybowy sos jest wyjątkowo wyrazisty, dzięki charakterystycznemu smakowi świeżych kurek, który nadaje potrawom głębi. Kremowa konsystencja doskonale komponuje się z plackami. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, czyniąc go świetnym wyborem na wyjątkowe okazje i codzienne obiady.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni na roztopionym maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej kurki i smaż kilka minut na większym ogniu, aż z grzybów odparuje woda. Następnie dodaj śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem według uznania, a na końcu dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki.
Składniki
- 300g umytych i osuszonych kurek
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka natki pietruszki lub koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni na roztopionym maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej kurki i smaż kilka minut na większym ogniu, aż z grzybów odparuje woda. Następnie dodaj śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem według uznania, a na końcu dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Sos dyniowy
Wyróżnia się bogatym, lekko słodkim smakiem, a przez to doskonale dopełnia dania z ziemniaków. Jego aksamitna konsystencja dodaje potrawom przyjemnej kremowości. Dynia jest pełna wartości odżywczych, w tym beta-karotenu, witamin A i C oraz błonnika. Dzięki temu możemy przygotować pyszny sos do placków, który jest też niezwykle zdrowy.
Podsmaż dynię na oleju wraz z posiekanym ząbkiem czosnku do momentu, aż zmięknie. W mleku rozrób łyżkę mąki i dodaj na patelnię, a następnie wrzuć pozostałe składniki i mieszaj energicznie, aż się połączą w kremowy sos. Przypraw curry pozostałą papryką, a także solą i pieprzem według uznania.
Składniki
- łyżka oleju
- 300g pokrojonej dyni
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: łyżeczka curry, pół łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz
Przygotowanie
Podsmaż dynię na oleju wraz z posiekanym ząbkiem czosnku do momentu, aż zmięknie. W mleku rozrób łyżkę mąki i dodaj na patelnię, a następnie wrzuć pozostałe składniki i mieszaj energicznie, aż się połączą w kremowy sos. Przypraw curry pozostałą papryką, a także solą i pieprzem według uznania.

Sos czosnkowy
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to nietypowa propozycja, ale też idealne rozwiązanie, dzięki któremu przygotujesz w prosty sposób obiad dla całej rodziny. Doskonale komponuje się z ziemniakami i sprawdzi się także jako dodatek do innych dań. Jego przygotowanie jest szybkie i banalne, dzięki czemu idealnie nadaje się na co dzień.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj gęsty jogurt naturalny z łyżką majonezu, a następnie sok z cytryny oraz sól i pieprz wedle uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Sos czosnkowy najlepiej smakuje schłodzony, dlatego przed podaniem warto wstawić go na chwilę do lodówki.
Składniki
- 200g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj gęsty jogurt naturalny z łyżką majonezu, a następnie sok z cytryny oraz sól i pieprz wedle uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Sos czosnkowy najlepiej smakuje schłodzony, dlatego przed podaniem warto wstawić go na chwilę do lodówki.
Sos jabłkowo - jogurtowy
Pyszny sos, dla tych, którzy wolą podawać placki ziemniaczane na słodko. Doskonale uzupełnia smak. Jest lekki, orzeźwiający i pełen witamin. Jabłka nadają mu delikatnej kwasowości, a jogurt sprawia, że sos jest kremowy i aksamitny.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz startą masę z jogurtem naturalnym, dodaj miód, sok z cytryny i ewentualnie szczyptę cynamonu dla dodatkowego aromatu. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Te przepisy na sosy sprawią, że placki ziemniaczane staną się jeszcze bardziej wyraziste i smaczne. Każdy z nich można modyfikować i wykorzystać jako dodatek do innych potraw, dzięki czemu staną się one bardziej różnorodne i apetyczne.
Jeżeli nie masz czasu, to wybór dania gotowego w formie placków ziemniaczanych U Jędrusia i podanie ich w towarzystwie jednego z zaproponowanych jesiennych przepisów jest idealnym pomysłem na wyśmienity obiad. Smacznego!
Składniki
- 2 duże jabłka
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz startą masę z jogurtem naturalnym, dodaj miód, sok z cytryny i ewentualnie szczyptę cynamonu dla dodatkowego aromatu. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Te przepisy na sosy sprawią, że placki ziemniaczane staną się jeszcze bardziej wyraziste i smaczne. Każdy z nich można modyfikować i wykorzystać jako dodatek do innych potraw, dzięki czemu staną się one bardziej różnorodne i apetyczne.
Jeżeli nie masz czasu, to wybór dania gotowego w formie placków ziemniaczanych U Jędrusia i podanie ich w towarzystwie jednego z zaproponowanych jesiennych przepisów jest idealnym pomysłem na wyśmienity obiad. Smacznego!