Z czym podawać kluski śląskie? 4 sprawdzone połączenia

Kluski śląskie to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Można je podawać na wiele sposobów. Jeśli szukasz pomysłu na sprawdzone połączenia, czytaj dalej. Przygotowaliśmy cztery propozycje - trzy z nich są na słono, a jedna na słodko. Z całą pewnością znajdziesz wśród nich połączenie idealne dla siebie, jak i całej Twojej rodziny. Jeśli posiadasz dzieci, to jesteśmy przekonani, że szczególnie docenią wersję z sosem truskawkowym.

1. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Z czym podawać kluski śląskie? Pierwszy pomysł opiera się na pieczarkach. Wykonany z nich sos doskonale podkreśli charakter całego dania. 

Składniki

  • 1 opakowanie klusek śląskich U Jędrusia
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 180 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na cienkie plastry.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni przez 2 minuty.
  3. Dodaj pieczarki i smaż całość przez kolejne 5 minut.
  4. Kiedy pieczarki zaczną się rumienić, dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki, smaż jeszcze przez 2 minuty.
  5. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, a następnie zagotuj. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć wodą.
  6. Kluski śląskie przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  7. Wyłóż kluski na talerz i polej gorącym sosem pieczarkowym. Smacznego!

2. Kluski śląskie z cebulką i kiszoną kapustą

Kluski śląskie okraszone cebulką podawane w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, to kolejna propozycja, które na pewno skradnie Twoje serce. Jej wykonanie jest bardzo proste, a do tego szybkie, więc nie zatrzyma Cię na długie godziny w kuchni. 

Składniki

  • 1 opakowanie klusek śląskich U Jędrusia
  • 2 cebule
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Kluski odgrzej zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na patelni.
  3. Przygotuj surówkę: kiszoną kapustę drobno pokrój, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  4. Wymieszaj kapustę z marchewką, dodaj oliwę z oliwek, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Kluski przełóż na talerz i umieść na nich zeszkloną cebulę. Podawaj z surówką.

3. Kluski śląskie z sosem truskawkowym

Co powiesz na kluski śląskie podawane na słodko? To danie idealne na lato. Choć jego przygotowanie jest banalnie proste, to smakuje wyśmienicie! Z całą pewnością trafi w kubki smakowe zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Składniki

  • 1 opakowanie klusek śląskich U Jędrusia
  • 500 g świeżych truskawek
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • cukier puder




Przygotowanie

  1. Kluski wrzuć do 3 litrów gorącej wody i przetrzymaj w niej przez 7 minut. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia! 
  2. Truskawki umyj, pokrój na kawałki i zmiksuj. 
  3. Dodaj jogurt i cukier puder - wymieszaj całość.
  4. Kluski przełóż na talerz i polej sosem truskawkowym.

4. Kluski śląskie z palonym masłem, parmezanem i szałwią

Naszym zdaniem ostatnia propozycja jest najbardziej nowoczesna i wykwintna z całej czwórki. Klasyczne kluski śląskie podane z palonym masłem, posypane parmezanem i szałwią nabierają nieco oryginalnego charakteru. 

Składniki

  • 1 opakowanie klusek śląskich U Jędrusia
  • 100 g masła
  • 15 g startego parmezanu
  • 1 łyżka świeżo posiekanej szałwii

Przygotowanie

  1. Kluski śląskie przygotuj według zaleceń z opakowania.
  2. Masło umieść w rondelku i podgrzewaj. 
  3. Kiedy masło zacznie się pienić, przemieszaj kilka razy.
  4. Gdy zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondla pojawia się osad - masło będzie gotowe. 
  5. Kluski umieść na talerzu, polej palonym masłem, a na sam koniec - posyp startym parmezanem i szałwią.

Korzystaj z gotowych rozwiązań, ale też eksperymentuj!

Z czym podawać kluski śląskie? Odpowiedź na to pytanie, nie powinna już sprawiać Ci problemu. Każdy z naszych pomysłów możesz udoskonalać i rozbudowywać o własne ulubione składniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować w kuchni, kiedy najdzie Cię na to ochota. Jeśli jednak mocno cenisz czas wolny i stawiasz na sprawdzone rozwiązania, najlepsze przepisy znajdziesz powyżej.