Z czym podawać kopytka? 7 ciekawych propozycji!
Tradycyjna polska kuchnia obfituje w różnorodne potrawy ziemniaczane, a jednymi z najpopularniejszych są kopytka. To prosty, ale wyjątkowo smaczny posiłek, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Można podawać nie tylko jako uzupełnienie do dań mięsnych, ale również w połączeniu z owocami.

Z czym podawać kopytka na słono?
Najbardziej popularną odsłoną klusek na bazie zmienników są dania na słono, czyli bazujące na mięsie czy warzywach. Zazwyczaj wzbogacane są licznymi sosami śmietanowymi czy serowymi. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, jak podawać kopytka w tradycyjnej wersji, bez dodatku cukru.
Kopytka do dania z mięsem
Kopytka doskonale komponują się z różnego rodzaju gęstymi zupami. Możesz podać je z gulaszem węgierskim czy garnkiem chłopskim. Będą też dobrze komponować się ze strogonowem, zastępując tym samym chleb, który zazwyczaj mu towarzyszy.
Wspaniale zastępują również makarony i kasze w daniach z sosami. Jeżeli planujesz piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym, kaczkę duszoną w śmietanie czy schab z piekarnika w sosie pieczeniowym, śmiało podaj do tego kopytka. Z uwagi na swój prosty i delikatny smak nie przytłoczą aromatycznego mięsa ani dodatków, takich jak sałatka z kapusty modrej.
Wspaniale zastępują również makarony i kasze w daniach z sosami. Jeżeli planujesz piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym, kaczkę duszoną w śmietanie czy schab z piekarnika w sosie pieczeniowym, śmiało podaj do tego kopytka. Z uwagi na swój prosty i delikatny smak nie przytłoczą aromatycznego mięsa ani dodatków, takich jak sałatka z kapusty modrej.
Kopytka w wersji bez mięsa
Jeżeli chcesz spróbować dania bez mięsa, to jako bazę możesz śmiało wykorzystać właśnie kopytka. Idealnie komponują się z wegetariańskim gulaszem oraz aromatycznym sosem grzybowym przygotowanym z pieczarek lub kurek i borowików. Jeżeli zamiast kwaśnej śmietany użyjesz tej słodkiej, całe danie będzie bardziej delikatne.
Możesz je także podać z sosem pomidorowym. W sezonie przygotuj go na bazie świeżych warzyw i dopraw do smaku bazyliowym pesto. Zimą wybierz pomidory w puszce i dodaj do nich kilka suszonych pomidorków, ze słoika całość doprawiając oregano. W ten sposób otrzymasz dwa różne sosy opierające się na jednym warzywie.
Aromatyczną opcją, idealną na lato, będzie sos śmietanowo-koperkowy, gdy w ogrodzie lub na targu zdobędziesz pęczek świeżych ziół, a na zimę ten z dodatkiem musztardy. W zależności od tego, jakie przyprawy i dodatki wybierzesz, uzyskasz mniej lub bardziej ostry sos.
Gdy nie masz czasu, to najprostszą opcją jest po prostu podanie ich z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Możesz również posypać je tartym serem cheddar lub parmezanem. W wersji trochę bardziej złożonej świetnie smakują ze smażoną na maśle cebulką lub zasmażaną bułką tartą.
Decydując się na gotowe danie, zamiast wstawiać kopytka do mikrofali, podsmaż je na maśle na patelni. W ten sposób podkręcisz ich naturalny smak, gdyż bez dodatków są równie smaczne.
Możesz je także podać z sosem pomidorowym. W sezonie przygotuj go na bazie świeżych warzyw i dopraw do smaku bazyliowym pesto. Zimą wybierz pomidory w puszce i dodaj do nich kilka suszonych pomidorków, ze słoika całość doprawiając oregano. W ten sposób otrzymasz dwa różne sosy opierające się na jednym warzywie.
Aromatyczną opcją, idealną na lato, będzie sos śmietanowo-koperkowy, gdy w ogrodzie lub na targu zdobędziesz pęczek świeżych ziół, a na zimę ten z dodatkiem musztardy. W zależności od tego, jakie przyprawy i dodatki wybierzesz, uzyskasz mniej lub bardziej ostry sos.
Gdy nie masz czasu, to najprostszą opcją jest po prostu podanie ich z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Możesz również posypać je tartym serem cheddar lub parmezanem. W wersji trochę bardziej złożonej świetnie smakują ze smażoną na maśle cebulką lub zasmażaną bułką tartą.
Decydując się na gotowe danie, zamiast wstawiać kopytka do mikrofali, podsmaż je na maśle na patelni. W ten sposób podkręcisz ich naturalny smak, gdyż bez dodatków są równie smaczne.
Kluski z warzywami
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do kopytek dodać także warzywa. Są pyszne w połączeniu ze szpinakiem podsmażanym z cebulką i czosnkiem. Do tej wersji dodaj trochę pokruszonego sera sałatkowego typu greckiego, a uzyskasz bardziej zróżnicowany smak.
Jeżeli potrzebujesz większej różnorodności, to stwórz własną mieszankę warzyw lub wybierz jedną z gotowych, jakie są dostępne w sklepach. W ten sposób zmieniając składniki i przyprawy otrzymasz wiele potraw w różnych konfiguracjach bez dużego nakładu pracy.
Jeżeli potrzebujesz większej różnorodności, to stwórz własną mieszankę warzyw lub wybierz jedną z gotowych, jakie są dostępne w sklepach. W ten sposób zmieniając składniki i przyprawy otrzymasz wiele potraw w różnych konfiguracjach bez dużego nakładu pracy.
Z czym podawać kopytka na słodko?
Słodka odsłona tych klusek nie jest aż tak popularna, jak wersje mięsne czy warzywne. Jest jednak duże grono osób, które zajadają się kopytkami z cukrem czy owocami. Poniżej zaprezentujemy kilka takich propozycji.
Najprostszym sposobem na wersję na słodko jest podanie kopytek posypanych cukrem pudrem lub drobnym kryształem. Jeżeli chcesz dodać więcej aromatu, to wybierz cukier brązowy lub dodaj trochę cynamonu.
Możesz także eksperymentować z owocami. Przede wszystkim zacznij od zmiksowanych truskawek, które są klasykiem wśród słodkich dań obiadowych. Jeżeli potrzebujesz bardziej wyrazistego smaku – połącz maliny z jagodami lub truskawki z porzeczką. Pyszny posiłek uzyskasz tworząc wariację na temat knedli ze śliwkami. Po prostu połącz kopytka ze zmiksowanymi śliwkami z odrobiną śmietany i cynamonu. Zachwyt gwarantowany!
Jeżeli nie masz pod ręką owoców, wybierz smakowy skyr lub waniliowy serek homogenizowany. Podobnie jak owoce, będą się dobrze komponować z kluskami.
Podsumowując, kopyta możesz podawać z czym tylko chcesz i tym, co akurat masz pod ręką. Jeżeli nie masz gotowych klusek lub nie masz siły ich robić, wybierz gotowe danie, odgrzej je i zjedz z ulubionymi dodatkami.
Kluski z cukrem
Najprostszym sposobem na wersję na słodko jest podanie kopytek posypanych cukrem pudrem lub drobnym kryształem. Jeżeli chcesz dodać więcej aromatu, to wybierz cukier brązowy lub dodaj trochę cynamonu.
Wersja z owocami
Możesz także eksperymentować z owocami. Przede wszystkim zacznij od zmiksowanych truskawek, które są klasykiem wśród słodkich dań obiadowych. Jeżeli potrzebujesz bardziej wyrazistego smaku – połącz maliny z jagodami lub truskawki z porzeczką. Pyszny posiłek uzyskasz tworząc wariację na temat knedli ze śliwkami. Po prostu połącz kopytka ze zmiksowanymi śliwkami z odrobiną śmietany i cynamonu. Zachwyt gwarantowany!
Jeżeli nie masz pod ręką owoców, wybierz smakowy skyr lub waniliowy serek homogenizowany. Podobnie jak owoce, będą się dobrze komponować z kluskami.
Podsumowując, kopyta możesz podawać z czym tylko chcesz i tym, co akurat masz pod ręką. Jeżeli nie masz gotowych klusek lub nie masz siły ich robić, wybierz gotowe danie, odgrzej je i zjedz z ulubionymi dodatkami.