Żywność typu convenience – krótki poradnik

Żywność typu convenience to żywność poddana wstępnej obróbce, dzięki czemu wymaga jedynie minimalnych zabiegów ze strony osoby przygotowującej posiłek. Odpowiednio podana smakuje obłędnie, a apetyczny wygląd kusi nawet największego niejadka. Poznaj sposoby wykorzystania żywności convenience do przygotowania domowych posiłków.

Niezapowiedziani goście? Żaden problem!

Wyobraź sobie, że po intensywnym dniu w pracy i męczącym powrocie do domu zakorkowanymi, skąpanymi w słońcu ulicami miasta, dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście. Zapewne pierwsze, o czym pomyślisz, to…co im dasz do zjedzenia. To już taki polski zwyczaj, że gości trzeba nakarmić. Spokojnie! Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi, dzięki którym stworzysz wyborny posiłek i to w krótkim czasie.

Kilka pomysłów na szybkie i smaczne dania dla niezapowiedzianych gości

Pierogi ze szpinakiem i serem zapiekane w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i serem U Jędrusia to doskonała odmiana dla tradycyjnych pierogów ruskich lub z mięsem. Delikatne ciasto, a w nim łagodne nadzienie to połączenie, które usatysfakcjonuje niejedno podniebienie. Oto propozycja podania.

Składniki:


  • sos ze świeżych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • parmezan
  • bazylia
  • pierogi ze szpinakiem i serem U Jędrusia
 

Przygotowanie:



Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj sos pomidorowy. Dopraw solą, cukrem i jeszcze przez chwilę gotuj, tak by odparować sos i nieco zagęścić.

Przygotowany sos przelej do naczynia żaroodpornego, a na nim ułóż pierogi jeden obok drugiego. Całość dodatkowo polej odrobiną sosu. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Posyp startym parmezanem i listkami bazylii. Nim goście zdążą umyć ręce i wygodnie się rozsiąść, to niesamowicie pachnące i smaczne danie będzie czekało na stole.

Kluski na parze z musem owocowym

Kluski na parze potocznie zwane pampuchami świetnie smakują zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Jeżeli zdecydowałeś się podać gościom danie, które będzie pasowało do kawy, to proponujemy Ci kluski z samodzielnie zrobionym musem owocowym.

Do przygotowania sosu możesz wykorzystać najróżniejsze owoce, niekoniecznie świeże, ale też mrożone. Na przykład truskawki, jagody, borówki, czy maliny. Do porcji zmiksowanych owoców dodaj odrobinę śmietany i jeżeli to według Ciebie konieczne, cukier dla uzyskania słodkiego posmaku. Polej ciepłe pampuchy przygotowanym sosem. Całość możesz ozdobić kawałkami świeżych owoców i listkami mięty.

Ciepłe kluski na parze doskonale smakują ze słodką śmietaną. Dodaj odrobinę cukru do gęstej śmietany 18% i polej nią pampuchy. Posyp ulubionymi owocami – truskawkami, malinami, czy borówkami. To danie będzie nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne dla oka. Czas potrzebny na przygotowanie to dosłownie minuty, a smak i obraz tej przekąski, zapadną w pamięci gości na znacznie dłużej.

Burgery warzywne z dużą porcją świeżych warzyw

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj im burgery warzywne z chrupiącą bułką i dużą porcją świeżych warzyw. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować zbyt wielu składników. Wybierz je według uznania, np.:

  • sałata/rukola
  • pomidor
  • ogórek świeży/konserwowy
  • cebula
  • ser

Do tego obowiązkowo bułki, ulubiony sos oraz dobrze przyprawione, starannie uformowane burgery warzywne U Jędrusia. Ta kusząca kanapka złożona z wielu soczystych warstw i wybornego w smaku „kotleta”, oczaruje każdego. Zrób dobre wrażenie na gościach i zaserwuj im posiłek, który jest szybki w przygotowaniu, a smakuje jak z najlepszej burgerowni.
Jeśli miewasz niezapowiedzianych gości albo po prostu chcesz mniej czasu spędzać w kuchni, a mimo to rozkoszować się smakiem i aromatem codziennych posiłków, uzupełnij lodówkę produktami U Jędrusia. W ofercie znajdziesz m.in.: najróżniejsze i rozpływające się w ustach pierogi, naleśniki, kluski, burgery, zapiekanki i inną żywność typu convenience. Sprawdź asortyment na stronie.