Żywność typu convenience – krótki poradnik
Żywność typu convenience to żywność poddana wstępnej obróbce, dzięki czemu wymaga jedynie minimalnych zabiegów ze strony osoby przygotowującej posiłek. Odpowiednio podana smakuje obłędnie, a apetyczny wygląd kusi nawet największego niejadka. Poznaj sposoby wykorzystania żywności convenience do przygotowania domowych posiłków.
Niezapowiedziani goście? Żaden problem!
Wyobraź sobie, że po intensywnym dniu w pracy i męczącym powrocie do domu zakorkowanymi, skąpanymi w słońcu ulicami miasta, dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście. Zapewne pierwsze, o czym pomyślisz, to…co im dasz do zjedzenia. To już taki polski zwyczaj, że gości trzeba nakarmić. Spokojnie! Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi, dzięki którym stworzysz wyborny posiłek i to w krótkim czasie.
Kilka pomysłów na szybkie i smaczne dania dla niezapowiedzianych gości

Pierogi ze szpinakiem i serem zapiekane w sosie pomidorowym
Pierogi ze szpinakiem i serem U Jędrusia to doskonała odmiana dla tradycyjnych pierogów ruskich lub z mięsem. Delikatne ciasto, a w nim łagodne nadzienie to połączenie, które usatysfakcjonuje niejedno podniebienie. Oto propozycja podania.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj sos pomidorowy. Dopraw solą, cukrem i jeszcze przez chwilę gotuj, tak by odparować sos i nieco zagęścić.
Przygotowany sos przelej do naczynia żaroodpornego, a na nim ułóż pierogi jeden obok drugiego. Całość dodatkowo polej odrobiną sosu. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Posyp startym parmezanem i listkami bazylii. Nim goście zdążą umyć ręce i wygodnie się rozsiąść, to niesamowicie pachnące i smaczne danie będzie czekało na stole.
Składniki:
- sos ze świeżych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- parmezan
- bazylia
- pierogi ze szpinakiem i serem U Jędrusia
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj sos pomidorowy. Dopraw solą, cukrem i jeszcze przez chwilę gotuj, tak by odparować sos i nieco zagęścić.
Przygotowany sos przelej do naczynia żaroodpornego, a na nim ułóż pierogi jeden obok drugiego. Całość dodatkowo polej odrobiną sosu. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Posyp startym parmezanem i listkami bazylii. Nim goście zdążą umyć ręce i wygodnie się rozsiąść, to niesamowicie pachnące i smaczne danie będzie czekało na stole.

Kluski na parze z musem owocowym
Kluski na parze potocznie zwane pampuchami świetnie smakują zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Jeżeli zdecydowałeś się podać gościom danie, które będzie pasowało do kawy, to proponujemy Ci kluski z samodzielnie zrobionym musem owocowym.
Do przygotowania sosu możesz wykorzystać najróżniejsze owoce, niekoniecznie świeże, ale też mrożone. Na przykład truskawki, jagody, borówki, czy maliny. Do porcji zmiksowanych owoców dodaj odrobinę śmietany i jeżeli to według Ciebie konieczne, cukier dla uzyskania słodkiego posmaku. Polej ciepłe pampuchy przygotowanym sosem. Całość możesz ozdobić kawałkami świeżych owoców i listkami mięty.
Ciepłe kluski na parze doskonale smakują ze słodką śmietaną. Dodaj odrobinę cukru do gęstej śmietany 18% i polej nią pampuchy. Posyp ulubionymi owocami – truskawkami, malinami, czy borówkami. To danie będzie nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne dla oka. Czas potrzebny na przygotowanie to dosłownie minuty, a smak i obraz tej przekąski, zapadną w pamięci gości na znacznie dłużej.
Do przygotowania sosu możesz wykorzystać najróżniejsze owoce, niekoniecznie świeże, ale też mrożone. Na przykład truskawki, jagody, borówki, czy maliny. Do porcji zmiksowanych owoców dodaj odrobinę śmietany i jeżeli to według Ciebie konieczne, cukier dla uzyskania słodkiego posmaku. Polej ciepłe pampuchy przygotowanym sosem. Całość możesz ozdobić kawałkami świeżych owoców i listkami mięty.
Ciepłe kluski na parze doskonale smakują ze słodką śmietaną. Dodaj odrobinę cukru do gęstej śmietany 18% i polej nią pampuchy. Posyp ulubionymi owocami – truskawkami, malinami, czy borówkami. To danie będzie nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne dla oka. Czas potrzebny na przygotowanie to dosłownie minuty, a smak i obraz tej przekąski, zapadną w pamięci gości na znacznie dłużej.

Burgery warzywne z dużą porcją świeżych warzyw
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj im burgery warzywne z chrupiącą bułką i dużą porcją świeżych warzyw. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować zbyt wielu składników. Wybierz je według uznania, np.:
Do tego obowiązkowo bułki, ulubiony sos oraz dobrze przyprawione, starannie uformowane burgery warzywne U Jędrusia. Ta kusząca kanapka złożona z wielu soczystych warstw i wybornego w smaku „kotleta”, oczaruje każdego. Zrób dobre wrażenie na gościach i zaserwuj im posiłek, który jest szybki w przygotowaniu, a smakuje jak z najlepszej burgerowni.
- sałata/rukola
- pomidor
- ogórek świeży/konserwowy
- cebula
- ser
Do tego obowiązkowo bułki, ulubiony sos oraz dobrze przyprawione, starannie uformowane burgery warzywne U Jędrusia. Ta kusząca kanapka złożona z wielu soczystych warstw i wybornego w smaku „kotleta”, oczaruje każdego. Zrób dobre wrażenie na gościach i zaserwuj im posiłek, który jest szybki w przygotowaniu, a smakuje jak z najlepszej burgerowni.
Jeśli miewasz niezapowiedzianych gości albo po prostu chcesz mniej czasu spędzać w kuchni, a mimo to rozkoszować się smakiem i aromatem codziennych posiłków, uzupełnij lodówkę produktami U Jędrusia. W ofercie znajdziesz m.in.: najróżniejsze i rozpływające się w ustach pierogi, naleśniki, kluski, burgery, zapiekanki i inną żywność typu convenience. Sprawdź asortyment na stronie.