Jak przygotować idealny strogonow?
Strogonow to danie legenda, co można powiedzieć o nim zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Ta popularna na całym świecie potrawa bazująca na wołowinie ujmuje swoim pysznym smakiem i nutą wyrafinowania. Sprawdzi się doskonale, jeżeli szukasz pomysłu na niebanalny posiłek na ważną okazję, bądź też po prostu ciekawej potrawy na obiad w gronie najbliższych. Jak jednak przygotować idealny strogonow? Podajemy przepis i praktyczne wskazówki.
Krótka historia strogonowa
Strogonow, czyli w oryginale Boeuf Stroganow, to w praktyce danie jednogarnkowe składające się przede wszystkim ze smażonych pasków wołowiny, pieczarek, cebuli i pomidorowego sosu. Warto mieć świadomośc tego, że jest to jedna z najpopularniejszych na świecie potraw kuchni rosyjskiej.
Historia powstania strogonowa jest dość tajemnicza, ponieważ na przestrzeni lat krążyło wokół niej sporo legend. Jedni twierdzą, że nazwa strogonow wzięła się od nazwiska rosyjskiego dyplomaty Pawła Stroganowa. Według tej historii zadłużony u Stroganowów car Aleksander I miał zlecić przygotowanie tej potrawy na cześć ich rodu swojemu kucharzowi. Inna historia podaje z kolei, że strogonow pochodzi od rosyjskiego generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. W wielu przypadkach w kontekście tego dania pojawia się również wzmianka o sławnym niegdyś kucharzu Antoine Carême – biorąc pod uwagę wybitny smak strogonowa, jego udział w powstaniu tej potrawy wydaje się jak najbardziej prawdopodobny.
Historia powstania strogonowa jest dość tajemnicza, ponieważ na przestrzeni lat krążyło wokół niej sporo legend. Jedni twierdzą, że nazwa strogonow wzięła się od nazwiska rosyjskiego dyplomaty Pawła Stroganowa. Według tej historii zadłużony u Stroganowów car Aleksander I miał zlecić przygotowanie tej potrawy na cześć ich rodu swojemu kucharzowi. Inna historia podaje z kolei, że strogonow pochodzi od rosyjskiego generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. W wielu przypadkach w kontekście tego dania pojawia się również wzmianka o sławnym niegdyś kucharzu Antoine Carême – biorąc pod uwagę wybitny smak strogonowa, jego udział w powstaniu tej potrawy wydaje się jak najbardziej prawdopodobny.
Przygotowanie strogonowa krok po kroku
Prawdziwy strogonow przygotowuje się z polędwicy wołowej. Trzeba jednak przyznać, że nie jest to mięso powszechnie dostępne ani tanie, dlatego często sięga się po jego alternatywy, np. w postaci ligawy lub rostbefu. Poza mięsem, które odgrywa w strogonowie rolę kluczową, składniki są dosyć proste. Oto ich lista:
Jak zrobić strogonow według takiego przepisu? Etap pierwszy to przygotowanie mięsa. Pokrój je w poprzek włókien na paski o grubości około 1 cm, w razie potrzeby usuwając żyłki. Następnie wymieszaj mięso z mąką. Na patelni roztop masło i dodaj trochę oleju, dzięki czemu masło się nie przypali. Następnie krótko obsmaż na patelni mięso z obu stron i zdejmij z ognia.
W kolejnym kroku przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki na plasterki. Ogórki pokrój z kolei w kostkę – jeśli mają twardą skórkę, to możesz je najpierw obrać. Dodaj warzywa do mięsa i podsmaż przez około 5 minut na średniej mocy palnika.
Zalej warzywa i mięso bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw całość i duś na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie. Opcjonalnie możesz pod koniec dodać ¼ szklanki śmietany kremówki bądź trzy łyżki zahartowanej śmietany 18%.
Po nałożeniu na talerz strogonow warto uzupełnić kleksem kwaśnej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki.
- 500 g mięsa, czyli polędwicy, rostbefu lub ligawy,
- 250 g pieczarek,
- 1,5 cebuli,
- 1 papryka,
- 2 ogórki kiszone,
- 0,5 l bulionu wołowego,
- pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
- opcjonalnie śmietana 30%,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- przyprawy, czyli papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz.
Jak zrobić strogonow według takiego przepisu? Etap pierwszy to przygotowanie mięsa. Pokrój je w poprzek włókien na paski o grubości około 1 cm, w razie potrzeby usuwając żyłki. Następnie wymieszaj mięso z mąką. Na patelni roztop masło i dodaj trochę oleju, dzięki czemu masło się nie przypali. Następnie krótko obsmaż na patelni mięso z obu stron i zdejmij z ognia.
W kolejnym kroku przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki na plasterki. Ogórki pokrój z kolei w kostkę – jeśli mają twardą skórkę, to możesz je najpierw obrać. Dodaj warzywa do mięsa i podsmaż przez około 5 minut na średniej mocy palnika.
Zalej warzywa i mięso bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw całość i duś na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie. Opcjonalnie możesz pod koniec dodać ¼ szklanki śmietany kremówki bądź trzy łyżki zahartowanej śmietany 18%.
Po nałożeniu na talerz strogonow warto uzupełnić kleksem kwaśnej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jak podawać strogonow?
Strogonow to danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki. Możesz jednak zestawić go także z ryżem. Poza tym ciekawe połączenie uzyskasz, podając strogonow z kopytkami lub kluskami śląskimi. Jeżeli zależy Ci na czasie lub chcesz trochę ułatwić sobie życie, to możesz wybrać te dostępne w ofercie U Jędrusia.
Jeśli chodzi o okazję, to strogonow znakomicie sprawdzi się zarówno na mniej, jak i bardziej eleganckie obiady czy ciepłe kolacje. To doskonały pomysł na niebanalny posiłek na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy.
Aksamitny sos i rozpływające się w ustach kawałki mięciutkiej wołowiny – strogonow to bez wątpienia ciekawe danie i doskonałe wrażenia kulinarne. Jest popularny i chętnie podawany w różnych zakątkach świata, a do tego wcale nie taki trudny w przygotowaniu. Jeżeli jeszcze nie gościł na Twoim stole, to gorąco zachęcamy Cię do wypróbowania naszego przepisu. Być może strogonow stanie się nawet Twoją popisową potrawą i asem w rękawie na wyjątkowe okazje.
Jeśli chodzi o okazję, to strogonow znakomicie sprawdzi się zarówno na mniej, jak i bardziej eleganckie obiady czy ciepłe kolacje. To doskonały pomysł na niebanalny posiłek na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy.
Aksamitny sos i rozpływające się w ustach kawałki mięciutkiej wołowiny – strogonow to bez wątpienia ciekawe danie i doskonałe wrażenia kulinarne. Jest popularny i chętnie podawany w różnych zakątkach świata, a do tego wcale nie taki trudny w przygotowaniu. Jeżeli jeszcze nie gościł na Twoim stole, to gorąco zachęcamy Cię do wypróbowania naszego przepisu. Być może strogonow stanie się nawet Twoją popisową potrawą i asem w rękawie na wyjątkowe okazje.