Jak przyrządzić idealny bigos staropolski?

Idealny bigos staropolski to staranna kompozycja kiszonej kapusty, grzybów i mięsa. Niestety, przygotowanie oryginalnego dania jest szalenie czasochłonne. Czy można cieszyć się unikalnym smakiem w mniej niż kwadrans? A może tradycyjny bigos po prostu trzeba przyrządzić samodzielnie? Koniecznie sprawdź!

Jak przyrządzić bigos staropolski? Sprawdzony przepis

Tradycyjny smak bigosu staropolskiego można uzyskać wyłącznie dzięki połączeniu wysokiej jakości składników: niezbyt chudego mięsa (doświadczeni kucharze polecają upieczoną wcześniej łopatkę wieprzową), kapusty kiszonej i kapusty białej oraz aromatycznych przypraw. Jak przyrządzić idealny bigos staropolski? Podpowiadamy - krok po kroku! 

Przygotuj potrzebne składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty białej
  • 3 łyżki smalcu
  • suszone grzyby i (opcjonalnie) suszone śliwki
  • 250 g łopatki wieprzowej (łopatkę warto wcześniej upiec)
  • 250 g duszonej wołowiny
  • 250 g kiełbasy 
  • 100 g boczku
  • 1 cebulę
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 2 łyżki passaty
  • przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, majeranek

Postępuj według instrukcji: 


  • Przygotuj mięso: zapiecz łopatkę w rękawie do pieczenia mięs lub naczyniu żaroodpornym. Mięso wstaw do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika na około dwie godziny, wyjmij je, ostudź i drobno posiekaj. 
  • Przygotuj grzyby: namocz suszone grzyby w letniej wodzie (ok. 60 minut), a  następnie odsącz i pokrój. 
  • Przygotuj kapustę kiszoną: odsącz nadmiar wody, a kapustę drobno posiekaj. Gotową przełóż do garnka. Następnie połącz kapustę z 2 łyżkami smalcu, namoczonymi i pokrojonymi grzybami (opcjonalnie również śliwkami) oraz liściem laurowym. Całość zalej 2 szklankami wody, zagotuj i odkryj. Po około 20 minutach ponownie przykryj. Tym razem gotuj do miękkości. 
  • Przygotuj kapustę białą: poszatkuj białą kapustę i zblanszuj. Kiedy będzie gotowa, połącz z kapustą kiszoną oraz pozostałymi składnikami. 
  • Przygotuj pozostałe mięsa i dodatki: pokrój i podsmaż boczek oraz kiełbasę, a następnie posiekaj i zeszklij cebulę. Gotową oprósz mąką. Wszystkie składniki (kiełbasę, boczek, mięsa i cebulę) dodaj do kapusty. Całość dopraw koncentratem pomidorowym, pieprzem i majerankiem. Duś około 30 minut.

Bigos staropolski w mniej niż kwadrans? Nowoczesny sposób na tradycyjny smak

Przygotowanie tradycyjnego bigosu staropolskiego wydaje Ci się szalenie czasochłonne? Uwielbiane w polskich domach danie wymaga naprawdę sporo zachodu. Dzięki daniom chłodzonym możesz zaprowadzić rewolucję w kuchni. Aromatyczny bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami to gotowy pomysł na idealny posiłek. Staranna kompozycja oryginalnych składników (kiszonej kapusty, suszonych grzybów, kiełbasy i mięsa) oraz intensywnych przypraw, pozwala przyrządzić danie w mniej niż kwadrans i beztrosko cieszyć się smakiem. Bigos z kiełbasą bazuje na składnikach wysokiej jakości i może być przygotowany w mikrofali (w zaledwie 4 minuty) lub na patelni (w 12 minut), bez ryzyka utraty walorów smakowych.

Czy gotowe dania chłodzone to dobry wybór? Smaczne gotowe dania z kapustą

Gotowe dania chłodzone to nowoczesny sposób na tradycyjną kuchnię. U Jędrusia proponujemy smaczne i łatwe w przygotowaniu posiłki, idealne na lunch, obiad albo kolację. Korzystamy z unikalnych receptur, wybieramy wyłącznie doskonałej jakości składniki i dążymy do osiągnięcia perfekcyjnego smaku. Jakie dania z kapustą (poza doskonałym bigosem!) możesz zaprosić do swojej kuchni? 

  • Pierogi z kapustą i grzybami. To smak, za którym tęsknisz przez cały rok? Gotowe pierogi z kapustą i grzybami to idealny wybór także bez względu na porę roku. Zwłaszcza że nie musisz samodzielnie przygotowywać farszu. 
  • Paszteciki z kapustą i grzybami. Są idealne na obiadokolację (zwłaszcza w towarzystwie barszczu) i na domówkę. Gotowe paszteciki z kapustą i grzybami to rewelacyjny pomysł na smaczny posiłek albo sycącą przekąskę. 
  • Łazanki z kapustą. Popularne i lubiane danie jednogarnkowe pokochają zwłaszcza zabiegani. Gotowe łazanki z kapustą przyrządzisz w zaledwie 4 minuty (w mikrofali). 

Choć tradycyjny bigos staropolski wymaga nieco czasu i staranności w przygotowaniu, jego niezrównany smak wynagradza wszelki trud. Dla tych jednak, którzy poszukują szybszych rozwiązań, gotowe dania chłodzone będą doskonałą alternatywą, pozwalającą cieszyć się smakiem polskiej tradycji w zaledwie kilka minut. Niezależnie od wyboru, bigos pozostaje sercem polskiej kuchni, a jego wyjątkowy smak to coś, do czego zawsze warto wracać.