Jak zrobić placki ziemniaczane? Nasze 3 propozycje
Placki ziemniaczane to prawdziwy klasyk, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Ich wyjątkowy smak i różnorodne opcje przygotowania oraz podania sprawiają, że często goszczą na naszych stołach. Przedstawiamy kilka propozycji, jak przyrządzić placki ziemniaczane na różne sposoby.
Podstawowe placki ziemniaczane
Bazowy przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty, jednak przygotowanie zajmuje dużo czasu. Do ich wykonania wystarczy ci kilka produktów.
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Następnie dodaj jajko, jogurt i przesianą mąkę. Wymieszaj na jednolitą masę i smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienią z każdej strony. Jeżeli dodasz sól i pieprz, to uzyskasz wersję idealną do podania na słono z gulaszem czy sosem pieczarkowym. Dodatek cukru sprawi, że zrobisz bazę do placków ziemniaczanych na słodko.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli i pieprzu lub łyżka cukru
- olej do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Następnie dodaj jajko, jogurt i przesianą mąkę. Wymieszaj na jednolitą masę i smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienią z każdej strony. Jeżeli dodasz sól i pieprz, to uzyskasz wersję idealną do podania na słono z gulaszem czy sosem pieczarkowym. Dodatek cukru sprawi, że zrobisz bazę do placków ziemniaczanych na słodko.
Chrupiące placki ziemniaczane
Wiesz już, jak zrobić placki ziemniaczane w najprostszej odsłonie Urozmaicimy ten przepis, przedstawiając wyjątkowo chrupiącą wersję. ,która sprawdzi się idealnie dla fanów frytek i chipsów.
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Powstałą masę posól i poczekaj ok. 10 minut, a następnie odciśnij z nadmiaru wody. Wbij jedno jajko, dodaj tarty ser, przesianą mąkę oraz pieprz i wymieszaj, aż całość uzyska jednolitą strukturę. Formuj małe i cienkie placki, a następnie smaż je na patelni, na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane danie podawaj ze swoim ulubionym dipem, keczupem, majonezem lub sosem barbecue.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- 100 g tartego sera żółtego np. cheddar
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Powstałą masę posól i poczekaj ok. 10 minut, a następnie odciśnij z nadmiaru wody. Wbij jedno jajko, dodaj tarty ser, przesianą mąkę oraz pieprz i wymieszaj, aż całość uzyska jednolitą strukturę. Formuj małe i cienkie placki, a następnie smaż je na patelni, na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane danie podawaj ze swoim ulubionym dipem, keczupem, majonezem lub sosem barbecue.
Puszyste placki ziemniaczane
Przedstawiliśmy już przepis w wersji chrupiącej - czas na placki ziemniaczane w puszystej odsłonie, idealne w wersji na słodko.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Następnie dodaj jogurt, przyprawy, przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na puszystą pianę. Następnie, dalej ubijając, dodaj żółtka. Delikatnie wymieszaj obie masy, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Smaż na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Podawaj ze świeżymi owocami oraz kwaśną lub bitą śmietaną.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mieszanki cynamonu i imbiru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Następnie dodaj jogurt, przyprawy, przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na puszystą pianę. Następnie, dalej ubijając, dodaj żółtka. Delikatnie wymieszaj obie masy, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Smaż na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Podawaj ze świeżymi owocami oraz kwaśną lub bitą śmietaną.
O czym pamiętać robiąc placki ziemniaczane?
Zastanawiasz się, jak zrobić placki ziemniaczane, aby zawsze wychodziły idealnie? Podstawą w tym wypadku jest odpowiedni wybór ziemniaków. Przede wszystkim pamiętaj, że młode ziemniaki nie nadają się na placki, ponieważ zawierają za dużo wody Z tego względu wiosną kup starsze, z poprzedniego roku, albo poczekaj do jesieni, kiedy warzywa stracą część wilgoci. Podczas zakupów zawsze wybieraj ziemniaki, które mają dużą zawartość skrobi, czyli typ C lub B. Przełoży się to na bardziej zwartą konsystencję ciasta. Jeśli pomimo wszystko Twoje placki się rozpadają, dodaj do nich więcej mąki, aby masa była gęstsza.
Czasem chcemy zachować jasny kolor ziemniaczanej masy i placków. W takim wypadku należy dodać do nich kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny. Unikaj pieczenia na zimnym tłuszczu, ponieważ placki mocniej nim nasiąkają, przez co staną się cięższe i bardzo tłuste. Zimny tłuszcz powoduje także, że proces smażenia znacząco się wydłuża. Jeśli wolisz lżejsze dania i chcesz użyć mniej oleju, to wybierz patelnię z nieprzywierającą powłoką. Możesz także upiec placki ziemniaczane w piekarniku – wtedy znacząco zredukujesz ilość tłuszczu, a same placki będą mieć trochę inny smak.
Gdy masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie masz czasu na ich przygotowanie, wybierz dania gotowe od U Jędrusia. Wystarczy, że odgrzejesz je na patelni lub w piekarniku i podasz z wybranymi przez siebie dodatkami. W ten sposób łatwo i szybko przyrządzisz smaczny posiłek dla całej rodziny. Możesz także skusić się na aromatyczne placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym po węgiersku, które będą idealnym obiadem do pracy.
Podsumowując, wiesz już jak zrobić placki ziemniaczane w różnych odsłonach i o czym pamiętać podczas smażenia. Dowolnie zmieniaj bazę oraz dodatki i eksperymentuj z różnymi wersjami. Smacznego!
Czasem chcemy zachować jasny kolor ziemniaczanej masy i placków. W takim wypadku należy dodać do nich kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny. Unikaj pieczenia na zimnym tłuszczu, ponieważ placki mocniej nim nasiąkają, przez co staną się cięższe i bardzo tłuste. Zimny tłuszcz powoduje także, że proces smażenia znacząco się wydłuża. Jeśli wolisz lżejsze dania i chcesz użyć mniej oleju, to wybierz patelnię z nieprzywierającą powłoką. Możesz także upiec placki ziemniaczane w piekarniku – wtedy znacząco zredukujesz ilość tłuszczu, a same placki będą mieć trochę inny smak.
Gdy masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie masz czasu na ich przygotowanie, wybierz dania gotowe od U Jędrusia. Wystarczy, że odgrzejesz je na patelni lub w piekarniku i podasz z wybranymi przez siebie dodatkami. W ten sposób łatwo i szybko przyrządzisz smaczny posiłek dla całej rodziny. Możesz także skusić się na aromatyczne placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym po węgiersku, które będą idealnym obiadem do pracy.
Podsumowując, wiesz już jak zrobić placki ziemniaczane w różnych odsłonach i o czym pamiętać podczas smażenia. Dowolnie zmieniaj bazę oraz dodatki i eksperymentuj z różnymi wersjami. Smacznego!