Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane z sosem kurkowym?
Placki ziemniaczane to danie, które znakomicie smakuje przez cały rok. Warto jednak łączyć je z sezonowymi warzywami czy… grzybami. Ciekawym pomysłem może być przyrządzenie placków ziemniaczanych z sosem kurkowym. Sprawdź, jak przygotować taką potrawę.
Placki ziemniaczane – nie tylko smaczne, ale też uniwersalne
Placki ziemniaczane to danie, które zachwyca nie tylko swoją prostotą, ale i ogromnymi możliwościami. Tradycyjnie serwowane są z kwaśną śmietaną lub cukrem, jednak wiele osób chętnie je placki ziemniaczane z cukrem czy z różnorodnymi sosami. Takie placki świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, ryb czy sosów warzywnych.
Placki ziemniaczane to nie tylko smakowity, ale i uniwersalny posiłek. Doskonałym przykładem mogą być placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Chrupiące placki idealnie łączą się z aromatem grzybów z delikatną śmietanką. Nie bez powodu późnym latem i wczesną jesienią tak wiele osób chętnie wybiera to połączenie. Oczywiście warto próbować różnych konfiguracji. Placki świetnie łączą się z różnymi sosami grzybowymi, a przy tym tak sycący posiłek będzie idealnym wyborem po kilkugodzinnym grzybobraniu.
Placki ziemniaczane to nie tylko smakowity, ale i uniwersalny posiłek. Doskonałym przykładem mogą być placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Chrupiące placki idealnie łączą się z aromatem grzybów z delikatną śmietanką. Nie bez powodu późnym latem i wczesną jesienią tak wiele osób chętnie wybiera to połączenie. Oczywiście warto próbować różnych konfiguracji. Placki świetnie łączą się z różnymi sosami grzybowymi, a przy tym tak sycący posiłek będzie idealnym wyborem po kilkugodzinnym grzybobraniu.
Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem kurkowym?
Przyrządzenie takiego dania może zająć sporo czasu, jednak doskonały smak z pewnością to wynagrodzi. Cały proces składa się z dwóch etapów – przygotowania placków oraz sosu kurkowego. Aby zaoszczędzić nieco czasu, sos można robić w czasie, gdy placki będą smażyły się na patelni.
Czas na przyrządzenie sosu kurkowego:
Składniki na placki ziemniaczane:
- pół kilograma ziemniaków,
- jajko,
- mała cebula,
- dwie łyżki mąki pszennej,
- olej.
Składniki na sos kurkowy:
- 250 gramów kurek,
- duża cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- 250 ml śmietany 18 proc. lub 30 proc.,
- dwie łyżki masła,
- odrobina posiekanego koperku, pietruszki lub tymianku.
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
- Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, a następnie odciśnij je z nadmiaru wody. Prawdopodobnie potrzebne będzie kilkukrotne odsączenie wody.
- Następnie dodaj do ziemniaków drobno posiekaną cebulkę, mąkę, jajko, sól i pieprz.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Wykładaj niewielkie porcje ciasta, formując placki. Smaż je około 2-3 minuty z każdej strony, do momentu, aż uzyskają złocisty kolor.
- Gotowe placki możesz odsączyć z nadmiaru oleju.
Czas na przyrządzenie sosu kurkowego:
- Dokładnie oczyść i umyj kurki. Większe grzyby przekrój na pół.
- Zeszklij drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię dodaj kurki i smaż je przez dziesięć minut bez przykrywki.
- Dodaj śmietanę i wybrane zioła, na przykład koperek lub natkę pietruszki, a także sól i pieprz
- Podgrzewaj sos przez kilka minut, do momentu, aż stanie się gęsty.
Dodatkowe wskazówki
Przy przygotowywaniu placków ziemniaczanych problemem może okazać się odsączanie ziemniaków z nadmiaru wody. W tym celu możesz użyć bawełnianej ściereczki. Nadmiar wody z masie ziemniaczanej może sprawić, że placki nie będą chrupiące, dlatego warto poświęcić nieco czasu na ten krok.
Jeśli chcesz, by placki ziemniaczane były bardziej puszyste i chrupkie, do masy dodaj ubite białko jajka. Pamiętaj, aby ubite na sztywno białko mieszać z masą bardzo delikatnie. Zrób to na sam koniec, na chwilę przed smażeniem placków.
Chcesz, aby Twój sos kurkowy miał piękny, złocisty kolor? Kiedy wrzucisz na patelnię kurki, dodaj do nich szczyptę kurkumy. Możesz również wykorzystać szafran.
Jeśli sos kurkowy będzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę bulionu.
Jeśli chcesz, by placki ziemniaczane były bardziej puszyste i chrupkie, do masy dodaj ubite białko jajka. Pamiętaj, aby ubite na sztywno białko mieszać z masą bardzo delikatnie. Zrób to na sam koniec, na chwilę przed smażeniem placków.
Chcesz, aby Twój sos kurkowy miał piękny, złocisty kolor? Kiedy wrzucisz na patelnię kurki, dodaj do nich szczyptę kurkumy. Możesz również wykorzystać szafran.
Jeśli sos kurkowy będzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę bulionu.
Przygotowanie placków ziemniaczanych z sosem kurkowym nie musi być trudne
Nie ma wątpliwości, że placki ziemniaczane z sosem kurkowym to danie, po które warto sięgnąć wczesną jesienią. Przygotowanie sosu kurkowego nie jest skomplikowane. O wiele bardziej czasochłonne może być samodzielne przyrządzenie placków ziemniaczanych. Jeśli więc marzysz o takim daniu, skorzystaj z gotowych placków ziemniaczanych U Jędrusia. W ten sposób w kilkanaście minut przygotujesz potrawę, która zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.