Kluski na parze z grilla
Kiedy za oknem świeci słońce, a temperatura zachęca nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu, nadchodzi pora na grillowanie! Pozostając w temacie kuchni polskiej, dzisiaj proponujemy puszyste kluski na parze jako dodatek na grilla, znane również jako pampuchy, parzuchy, parowańce, buchty czy kluchy z łacha. Z pewnością zaskoczysz nimi znajomych lub rodzinę.
Kluski na parze podpieczone na grillu
Nie musisz być mistrzem kuchni ani nawet pasjonatem gotowania, aby zaserwować gościom coś pysznego. Pieczenie na ruszcie nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani nawet piekarnika. Jeśli skorzystasz z oferty U Jędrusia, będziesz mógł cieszyć się kluskami gotowanymi na parze, które smakują jak u mamy. Jeśli poszukujesz przekąski na grilla, nietuzinkowego dodatku do mięs i sałatek czy alternatywy dla chleba, wybór gotowych klusek na parze U Jędrusia jest strzałem w dziesiątkę.
Jak widzisz, przygotowanie pampuchów na grillu jest bardzo proste, a ich wspaniały smak na pewno Cię zaskoczy!
Składniki:
- 1 opakowanie klusek na parze “U Jędrusia”,
- 100g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- sól do smaku, dowolna mieszanka ziół (na przykład prowansalskie lub toskańskie)
Przygotowanie:
- Przeciśnij czosnek przez praskę, wrzuć do miseczki. Dodajemy miękkie masło, natkę pietruszki i przyprawy, dobrze mieszamy.
- Kroimy kluski na plastry, smarujemy z obu stron cienką warstwą masła.
- Układamy na ruszcie i pieczemy z każdej strony kilka minut do uzyskania złotego koloru. Gotowe!
Jak widzisz, przygotowanie pampuchów na grillu jest bardzo proste, a ich wspaniały smak na pewno Cię zaskoczy!
Do czego pasują tak przyrządzone kluski?
Pyzy świetnie komponują się z grillowanym mięsem. Idealnie pasują do soczystych, dobrze przyprawionych kawałków kurczaka lub wieprzowiny, a ich delikatna konsystencja równoważy się z chrupiącą skórką. Wkładamy do miseczki przysmaki, takie jak pokrojone w plasterki pieczarki, sos barbecue lub kremowy dip serowy. Te dodatki sprawią, że kluski będą jeszcze smaczniejsze.
Innym ciekawym pomysłem jest podanie z podsmażonymi warzywami. Papryka, cukinia, bakłażan i cebula tworzą kolorową i aromatyczną mieszankę, która świetnie uzupełnia delikatność klusek. Całość można skropić oliwą z oliwek i posypać świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn czy tymianek. Dzięki temu potrawa będzie wyjątkowo smaczna i wyrazista.
Jeśli ktoś woli przekąskę na słodko, niech zrezygnuje z czosnku i zamiast tego podsmaży pyzy razem z miodem. Kluski z grilla można podać w formie deserowej - z owocami i bitą śmietaną. Przypieczone brzoskwinie, ananasy lub jabłka w połączeniu z delikatnymi pyzami tworzą niebanalny przysmak. Dodatek miodu, syropu klonowego lub cynamonu podkreśli naturalną słodycz owoców, a bita śmietana dopełni całość, tworząc efektowną i smakowitą kompozycję
Innym ciekawym pomysłem jest podanie z podsmażonymi warzywami. Papryka, cukinia, bakłażan i cebula tworzą kolorową i aromatyczną mieszankę, która świetnie uzupełnia delikatność klusek. Całość można skropić oliwą z oliwek i posypać świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn czy tymianek. Dzięki temu potrawa będzie wyjątkowo smaczna i wyrazista.
Jeśli ktoś woli przekąskę na słodko, niech zrezygnuje z czosnku i zamiast tego podsmaży pyzy razem z miodem. Kluski z grilla można podać w formie deserowej - z owocami i bitą śmietaną. Przypieczone brzoskwinie, ananasy lub jabłka w połączeniu z delikatnymi pyzami tworzą niebanalny przysmak. Dodatek miodu, syropu klonowego lub cynamonu podkreśli naturalną słodycz owoców, a bita śmietana dopełni całość, tworząc efektowną i smakowitą kompozycję