Kopytka z sosem – 3 pomysły na idealny dodatek

Ziemniaki, mąka i jajka – zaledwie trzy składniki wystarczą, żeby przygotować obłędnie smaczną i uniwersalną bazę obiadową. Kopytka, bo o nich mowa to genialna propozycja dla niezdecydowanych: idealne na słono, coraz częściej prezentują swoje słodkie oblicze. Zastanawiasz się, z czym je podać? Sprawdź 3 pomysły na wyborne kopytka z sosem: mięsnym, grzybowym lub owocowym.

Jak zrobić kopytka? Postaw na sprawdzony sposób

Tradycyjne kopytka to chyba najczęściej gotowane w Polsce kluski – są smaczne, uniwersalne i idealne na drugie danie. Jak zrobić kopytka? 

Składniki: 


  • 1 kg ugotowanych i dokładnie zmielonych ziemniaków;
  • ok. 250 g mąki pszennej tortowej;
  • 1 jajo;
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:


Jeszcze ciepłe, ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce albo przepuść przez praskę. Następnie wyłóż na stolnicę 250 g mąki pszennej tortowej i masę ziemniaczaną, a następnie wbij jajo i dodaj sól. Całość wyrób na gładką masę. Zadbaj o to, żeby nie było grudek. 

Ciasto rozwałkuj na kształt cienkiego walca o średnicy ok. 2 cm; ucinaj nożem mniejsze kawałki o długości 1,5 cm. Tak przygotowane kopytka włóż do wrzątku i zaczekaj, aż wypłyną. Od tego momentu gotuj je przez około 90 sekund.

Pyszne kopytka w 2 minuty – nowoczesne gotowanie dla wymagających

Przyrządzenie kopytek według tradycyjnej receptury jest czasochłonne – od przygotowania ziemniaków po wyciągnięcie z wrzątku gotowych kluseczek mija najczęściej 45 minut. Wymagany czas możesz (na szczęście!) skrócić do zaledwie 2 minut, wybierając gotowe kopytka z oferty dań chłodzonych U Jędrusia. Proponowane kluseczki wyróżnia aksamitna konsystencja, uniwersalny smak i niezwykła miękkość – przyrządzone zgodnie ze wskazówkami producenta rozpływają się w ustach.

Kopytka z sosem – 3 propozycje dla smakoszy

Kopytka, tradycyjne i gotowe to idealna baza obiadowa. Prawdziwi smakosze przyrządzają je na słono, jednak coraz większą popularnością cieszą się słodkie kopytka, np. z topionym masłem i cukrem. Ciekawym pomysłem są także kopytka z sosem – mięsnym, grzybowym lub owocowym. Jak przygotować dipy o idealnej konsystencji i dopracowanym smaku? Sprawdź 3 pyszne propozycje.

Kopytka z sosem mięsnym

Kopytka z sosem mięsnym to bardzo popularne połączenie. Nie ma w tym nic dziwnego – gęsty i treściwy dodatek wzbogaca smak potrawy. Idealny sos mięsny przygotujesz z:

  • 50 g łopatki wieprzowej,
  • mieszanki przypraw: soli, pieprzu, dowolnej przyprawy do mięsa oraz suszonego czosnku,
  • oleju,
  • 1 cebuli,
  • natki pietruszki,
  • 4 szklanek wody,
  • 3 łyżek mąki pszennej. 

Wykonanie:

Łopatkę wieprzową pokrój w drobną kostkę, a następnie – dopraw mieszanką przypraw. Tak przygotowane mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną w piórka cebulę. Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut (ciągle mieszając!). Po upływie wskazanego czasu dodaj szklankę wody. Zaczekaj, aż przyprawy całkowicie się rozpuszczą, a woda będzie brązowa. Całość przełóż do garnka, dodaj 2,5 szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut. 

W razie konieczności dopraw sos pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Do pozostałej wody wsyp mąkę oraz 2 łyżki gorącego wywaru. Całość zamieszaj i zagęść sos.

Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka z sosem grzybowym to danie proste, a jednocześnie – wyszukane i obłędnie smaczne. Miękkie kluseczki pod gęstym aromatycznym sosem zachwycą największych smakoszy, zwłaszcza jeśli połączysz:

  • ½ kg grzybów (np. podgrzybków),
  • 3 łyżki masła,
  • cebulę,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • natkę pietruszki oraz przyprawy: sól i pieprz.

Wykonanie:

Na początku oczyść i pokrój grzyby. Posiekaj cebulę w drobną kostkę, a następnie – zeszklij na maśle. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość smaż około 5 minut, a następnie – dodaj przygotowane wcześniej grzyby. Zmieszane składniki smaż przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę 30%, przyprawy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość smaż jeszcze przez około 3 minuty.

Kopytka z sosem owocowym

Kopytka na słodko zazwyczaj podajesz z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem? Ciekawą propozycją jest także sos owocowy. Chcesz spróbować takiego połączenia?

Przygotuj:

  • ½ kg owoców (najlepiej borówek amerykańskich, jagód leśnych, malin albo truskawek),
  • 200-300 g jogurtu naturalnego,
  • ok. 100 ml mleka,
  • opcjonalnie: cukier albo erytrytol. 

Aby przygotować kopytka z sosem owocowym, zacznij od umycia i osuszenia owoców. Jeśli używasz większych owoców, takich jak truskawki, pokrój je na mniejsze kawałki. Umieść wszystko w garnku, dodając odrobinę wody (jeśli owoce są bardzo soczyste, nie musisz jej dolewać). Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać i puszczać sok. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny z mlekiem. Jeśli preferujesz słodszy smak, dodaj odrobinę cukru lub erytrytolu. Po ugotowaniu masę lekko ostudź, zmiksuj na aż będzie gładka i połącz z jogurtem oraz mlekiem. Gotowy sos możesz podać na ciepło lub zimno jako dodatek do kopytek.

Podsumowanie

Kopytka to doskonały wybór na uniwersalne danie, które z łatwością można dopasować do swoich preferencji. Dzięki powyższym propozycjom z sosem mięsnym, grzybowym i owocowym każdy znajdzie coś dla siebie – od klasycznego, słonego dodatku aż po słodki, owocowy akcent. Bez względu na wybór, kopytka stanowią sycącą, pyszną bazę obiadową, idealną na różne okazje. Dzięki gotowym rozwiązaniom U Jędrusia przyrządzisz je w zaledwie kilka minut, co sprawia, że mogą stać się ulubionym daniem nawet najbardziej zabieganych osób.