Pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię – jak je przygotować?

Uwielbiasz pierogi z kapustą i grzybami, dlatego zależy Ci na tym, aby podać je podczas kolacji wigilijnej? A może wybierasz się na święta do bliskiej osoby i chcesz przynieść to tradycyjne danie? Sprawdź, jak przyrządzić smaczne pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię.

Pierogi to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tych dań, które nieodłącznie kojarzą się z Wigilią. Niezależnie od regionu, pierogi zawsze znajdują swoje miejsce na świątecznym stole. Nie bez powodu danie to ma tak wielu fanów – nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Najczęściej serwowane pierogi podawane są z kapustą i grzybami. Taki farsz nie tylko świetnie smakuje, ale też wypełnia dom aromatem świątecznych, wyczekiwanych dań. 

Pierogi to danie, które łączy pokolenia – przygotowywane z miłością przez babcie, mamy i córki, są ważną częścią polskiego dziedzictwa kulinarnego. Dziś także wiele osób przygotowuje pierogi w rodzinnym gronie, razem z małżonkiem czy dziećmi. Jeśli Ty również zastanawiasz się, jakie potrawy powinny znaleźć się na Twoim stole w święta, koniecznie wybierz pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię.

Jak przygotować pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię?

Nie da się ukryć, że przyrządzenie pierogów z kapustą i grzybami jest dość skomplikowane. Dla wielu osób jest to jednak sposób na ciekawe spędzenie czasu z rodziną. W końcu pierogi bożonarodzeniowe to danie, które z reguły przygotowuje się tylko raz w roku. 

Składniki:

  • 600 gramów mąki, 
  • 400 ml wrzątku, 
  • szczypta soli, 
  • łyżka masła, 
  • kilogram kapusty kiszonej, 
  • 300 gramów pieczarek, 
  • 100 gramów suszonych grzybów, 
  • dwie cebule, 
  • kilka łyżek oleju. 

Przygotowanie:

  • Zacznij od zalania grzybów suszonych wodą i odstawienia ich na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  • Kapustę posiekaj, odsącz i opłucz, a następnie ugotuj ją z dodatkiem wody. Czas gotowania uzależniony jest od kapusty, jednak powinno to być co najmniej 30 minut. Istotne jest, aby kapusta zrobiła się miękka. W razie potrzeby dodawaj wody w czasie gotowania. 
  • Do kapusty dodaj posiekane i podsmażone pieczarki oraz cebulę, a także sól i pieprz. 
  • Kiedy wszystkie składniki farszu będą gotowe, bardzo dokładnie je wymieszaj. 

Czas na przygotowanie ciasta! 

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. We wrzącej wodzie roztop masło, a następnie powoli wlewaj je do mąki, cały czas mieszając. 
  • Po połączeniu wszystkich składników dokładnie wyrób i ugnieć ciasto. Następnie odstaw je na kilkanaście minut. 
  • Wysyp na stolnicę odrobinę mąki, a gotowe ciasto podziel na trzy lub cztery części. Ciasto jest bardzo klejące, co może nieco utrudniać pracę, jednak tak ma być. W razie potrzeby sięgnij po odrobinę mąki. 
  • Rozwałkuj ciasto i zacznij lepić pierogi. Na wycięte kółka nakładaj odrobinę farszu, a następnie uformuj pierogi. Boki ciasta możesz sklejać przy użyciu widelca lub palców. 
  • Gotową serię pierogów wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, odliczaj trzy, maksymalnie cztery minuty. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest miękkie i wyjmij pierogi z wody.

Dodatkowe wskazówki

Lepienie pierogów zajmuje sporo czasu. Aby gotowe, ułożone pierogi nie wyschły, przykryj je delikatną ściereczką. To samo możesz zrobić z niewykorzystanym jeszcze ciastem. 


Bardzo rzadko serwuje się gościom pierogi prosto z wody, przede wszystkim dlatego, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Możesz więc podsmażyć przyrządzone wcześniej pierogi z odrobiną cebulki. Podane w ten sposób pierogi będą równie smaczne. 


Zrobione przez siebie pierogi możesz również zamrozić. Odmierz odpowiednie porcje i skorzystaj z pojemników lub woreczków do mrożenia. Ugotowane pierogi posmaruj olejem przed mrożeniem. Jeśli chcesz mieć pewność, że pierogi się nie skleją, ułóż je na desce i włóż do zamrażarki na około godzinę. Wstępnie zamrożone pierogi przełóż do woreczka. Ten sposób sprawi, że pierogi nie będą zlepione, dzięki czemu wyjmiesz z zamrażarki dokładnie tyle sztuk, ile będzie potrzebne.

Zaskocz domowników i gości pierogami w różnych wersjach

Choć pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich pierogami w innych smakach. Ciekawym wyborem mogą być pierogi z ze szpinakiem i serem, a także pierogi z serem i jagodami. A może zdecydujesz się na przygotowaniem pierogów z rybą, na przykład z karpiem czy łososiem? Możliwości jest tutaj naprawdę mnóstwo. 


Co ważne, nie musisz robić pierogów samodzielnie, a tym samym poświęcać tak wiele swojego czasu i energii. Doskonałym wyborem będą pierogi U Jędrusia – również te ze specjalnej oferty bożonarodzeniowej. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu, a Twoi bliscy będą cieszyć się nie tylko świetnym smakiem, ale też wspólnie spędzonymi chwilami.