Placki ziemniaczane z gulaszem wegetariańskim
Jeśli gulasz jako dodatek do chrupiących placków czy klusek z ziemniaków wydaje Ci się niezwykle kuszący, ale nie jadasz mięsa, to nic straconego! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na wegetariański gulasz – jest równie pyszny, jak ten węgierski. Dowiedz się, jak przygotować danie w całkowicie nowej odsłonie. Fuzja smaków aromatycznych, duszonych warzyw na pewno przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Jak przygotować wegetariański gulasz?
Wegetariański gulasz warzywny przygotujesz w prosty sposób z produktów, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Zawsze możesz wypróbować dodatkowe wkładki, aby danie było bardziej sycące i smaczne. Popularne jest dodawanie soczewicy, papryki w proszku, a nawet dyni, pasternaku czy selera.
Obierz i drobno posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Cukinię, paprykę, marchewki i ziemniaki (jeśli używasz) pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista. Następnie wrzuć czosnek i smaż jeszcze przez około minutę, aż uwolni się aromat.
Wszystkie składniki najlepiej przygotowywać na dnie dużego garnka. Na początku dodaj pieczarki i paprykę. Znów podsmażaj przez kilka minut, aż grzyby zmiękną i zaczną puszczać soki. Następnie wrzuć cukinię, paprykę, marchewki oraz ziemniaki. Mieszaj je przez kilka minut, aby nabrały koloru i zmiękły.
Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie warzywa się nim pokryły. Następnie wlej wodę i dosyp przyprawy do smaku. Najczęściej przepis na gulasz wegetariański zawiera sól, pieprz, oregano, tymianek, jednak możesz także wrzucić liść laurowy, ziele angielskie lub wlać trochę sosu sojowego. Doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dodaj pokrojone w kostkę tofu i ciecierzycę (odsączoną i przepłukaną). Gotuj jeszcze przez około 5-10 minut, aby tofu się podgrzało i dobrze wymieszało z resztą składników. Na koniec dodaj śmietanę sojową lub stałą część mleczka kokosowego i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać kremową konsystencję.
Jeśli używasz świeżego szpinaku, dodaj go do gulaszu tuż przed podaniem i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękł. Przed podaniem udekoruj talerz świeżymi ziołami, np. natką pietruszki. Serwuj wegetariański gulasz węgierski z ulubionym pieczywem lub kaszą gryczaną. Wybierając mleczko kokosowe zamiast śmietany i dodając na przykład curry oraz imbir w proszku możesz stworzyć orientalną wersję naszego gulaszu wegetariańskiego.
Składniki:
- 250g cukinii (1 sztuka, średnia)
- 500g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100g koncentratu pomidorowego
- 150g śmietany 18% lub wegańskiej śmietany sojowej lub stałej części mleczka kokosowego
- 650ml wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Przyprawy do smaku (sól, pieprz, oregano, tymianek)
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 puszka ciecierzycy (400g)
- 200g tofu, pokrojonego w kostkę
- Garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)
- 2 ziemniaki (opcjonalnie)
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Przygotowanie
Obierz i drobno posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Cukinię, paprykę, marchewki i ziemniaki (jeśli używasz) pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista. Następnie wrzuć czosnek i smaż jeszcze przez około minutę, aż uwolni się aromat.
Wszystkie składniki najlepiej przygotowywać na dnie dużego garnka. Na początku dodaj pieczarki i paprykę. Znów podsmażaj przez kilka minut, aż grzyby zmiękną i zaczną puszczać soki. Następnie wrzuć cukinię, paprykę, marchewki oraz ziemniaki. Mieszaj je przez kilka minut, aby nabrały koloru i zmiękły.
Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie warzywa się nim pokryły. Następnie wlej wodę i dosyp przyprawy do smaku. Najczęściej przepis na gulasz wegetariański zawiera sól, pieprz, oregano, tymianek, jednak możesz także wrzucić liść laurowy, ziele angielskie lub wlać trochę sosu sojowego. Doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dodaj pokrojone w kostkę tofu i ciecierzycę (odsączoną i przepłukaną). Gotuj jeszcze przez około 5-10 minut, aby tofu się podgrzało i dobrze wymieszało z resztą składników. Na koniec dodaj śmietanę sojową lub stałą część mleczka kokosowego i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać kremową konsystencję.
Jeśli używasz świeżego szpinaku, dodaj go do gulaszu tuż przed podaniem i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękł. Przed podaniem udekoruj talerz świeżymi ziołami, np. natką pietruszki. Serwuj wegetariański gulasz węgierski z ulubionym pieczywem lub kaszą gryczaną. Wybierając mleczko kokosowe zamiast śmietany i dodając na przykład curry oraz imbir w proszku możesz stworzyć orientalną wersję naszego gulaszu wegetariańskiego.
Placki ziemniaczane z gulaszem
Jeśli potrafisz docenić prawdziwy, polski obiad, dobrym wyjściem będzie zaserwowanie placków ziemniaczanych z gulaszem z ciecierzycą. Chociaż są one najczęściej jedzone z cukrem lub kwaśną śmietaną, świetnie smakują także z sosami czy gęstymi zupami.
Aby zaoszczędzić trochę czasu i wysiłku, polecamy zakup naszych gotowych placków ziemniaczanych “U Jędrusia”. Zamiast przygotowywać je samodzielnie i przeznaczać godzinę na obieranie, ścieranie, doprawianie i smażenie, wybierz gotowe rozwiązanie. Wystarczy podgrzać je przez kilka minut na patelni z każdej strony. Przekonasz się, że smakują prawie jak u mamy! Ich receptura jest tradycyjna, pozbawiona sztucznych wypełniaczy, barwników i aromatów. To gwarantuje ich wyśmienity smak, lekką chrupkość i naturalnie złoty kolor.
Podsumowując, jeśli marzysz o gulaszu jako sycącym dodatku, ale nie jadasz mięsa, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Nasz przepis na wegetariański gulasz warzywny, inspirowany tradycyjnym gulaszem węgierskim jest pełen aromatycznych, duszonych warzyw, które zachwycą każdego. To pyszna, zdrowa i sycąca propozycja na każdą okazję, idealna z pieczywem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego!
Aby zaoszczędzić trochę czasu i wysiłku, polecamy zakup naszych gotowych placków ziemniaczanych “U Jędrusia”. Zamiast przygotowywać je samodzielnie i przeznaczać godzinę na obieranie, ścieranie, doprawianie i smażenie, wybierz gotowe rozwiązanie. Wystarczy podgrzać je przez kilka minut na patelni z każdej strony. Przekonasz się, że smakują prawie jak u mamy! Ich receptura jest tradycyjna, pozbawiona sztucznych wypełniaczy, barwników i aromatów. To gwarantuje ich wyśmienity smak, lekką chrupkość i naturalnie złoty kolor.
Podsumowując, jeśli marzysz o gulaszu jako sycącym dodatku, ale nie jadasz mięsa, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Nasz przepis na wegetariański gulasz warzywny, inspirowany tradycyjnym gulaszem węgierskim jest pełen aromatycznych, duszonych warzyw, które zachwycą każdego. To pyszna, zdrowa i sycąca propozycja na każdą okazję, idealna z pieczywem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego!