Przepis na idealne ciasto na uszka wigilijne

Kiedy nadchodzi zima, powoli zaczynamy nastrajać się na świąteczny czas, myśląc o tym, jak musimy przygotować się na świętowanie Bożego Narodzenia. Ten wyjątkowy dzień (wraz z Wigilią) niezmiennie kojarzy nam się z ciepłem domowego ogniska, wieloletnimi tradycjami i pysznymi potrawami. Jedną z nich, która koniecznie musi znaleźć się na stole jest barszcz z uszkami wigilijnymi. To, czy będą smakować wyśmienicie, w dużej mierze zależy od ciasta.

Idealne ciasto na uszka

Podobnie jak w przypadku ciasta na pierogi, także ciasto na uszka zależy od tego, jakie składniki wybierzesz i jak je połączysz. Najlepsze jest elastycznie ciasto, miękkie i cienkie. Powinno dobrze się wałkować i z łatwością kleić. Przedstawiamy uniwersalne składniki, które sprawdzą się zarówno przy formowaniu ravioli, jak i uszek lub pierogów.

Składniki


Wszyscy możemy się zgodzić, że najlepsze ciasto na uszka to takie, jakie przygotowywało się przed laty. Oto sprawdzony przepis, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • ¾ szklanki wody
  • szczypta soli


Użyteczne wskazówki


Woda powinna być gorąca, aby dobrze sparzyć mąkę. Może być nawet wrząca - wtedy zacznij od wyrabiania drewnianą łyżką, żeby się nie poparzyć. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, a więc łatwiejsze w wyrabianiu i delikatniejsze w strukturze. W dodatku, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyraźny kolor, możesz dodać odrobinę kurkumy. Niektórzy zamiast niej dodają żółtko, co sprawia, że kolor ciasta na uszka i pierogi jest bardziej złocisty. Jajko także wzbogaca smak, ułatwia formowanie i gotowanie.

Przygotowanie idealnego ciasta

  1. Przesiej mąkę przez sitko do dużej miski, aby pozbyć się grudek i ją napowietrzyć, a następnie dodaj olej. Sprawia on, że ciasto jest elastyczne, dzięki czemu będzie łatwiej je formować. Wstępnie wszystko zagnieć, delikatnie łącząc składniki.
  2. Ostrożnie dodaj gorącej wody, najlepiej wrzącej, dzięki czemu mąka się zaparzy. Należy przy tym ciągle mieszać wszystko drewnianą łyżką i sprawdzać konsystencję ciasta, ponieważ nie chcemy, żeby było zbyt rozwodnione. Kontynuuj zagniatanie ręką, aż wszystkie składniki się połączą i zaczną nabierać odpowiedniej tekstury. Zagniatać powinniśmy tak długo, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Proces ten może zająć kilka minut, ale jest niezwykle ważny, aby uzyskać odpowiednie pierogi, które nie będą się rozrywać podczas formowania i gotowania.
  3. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie możesz sprawdzić, czy konieczne jest pozostawienie go jeszcze na chwilę. Odpoczynek sprawi, że będzie łatwiejsze do wałkowania i mniej podatne na kurczenie się.
  4. Weź połowę przygotowanego ciasta i rozwałkuj je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Staraj się uzyskać równą grubość w każdym miejscu, co ułatwi równomierne gotowanie pierożków. Za pomocą noża lub radełka wycinaj małe kwadraciki. Ich wielkość zależy od preferencji, ale zazwyczaj mają one około 4-5 cm. W międzyczasie druga połowa ciasta powinna czekać w misce, przykryta ściereczką, aby nie wyschła. Gdy pierwsza partia kwadracików jest gotowa, powtórz proces z pozostałą częścią.

Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu z suszonych grzybów, a następnie zlep brzegi, formując trójkąt. Sklej końce trójkąta razem, tworząc charakterystyczny kształt. Gotowe uszka wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez kilka minut. Odcedź i podawaj zgodnie z przepisem na danie wigilijne.

Teraz już wiesz, jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu, które jest łatwe do rozwałkowania, a przy tym gładkie i elastyczne. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć powodzenia i smacznego!

Świetna alternatywa – gotowe danie „U Jędrusia”

Jeśli nie jesteś fanem klejenia uszek wigilijnych lub chcesz zaoszczędzić czas podczas świątecznych przygotowań, skorzystaj ze świetnej alternatywy, jaką oferuje marka U Jędrusia!

Spróbuj naszych pysznych, gotowych uszek. Dorównują smakiem tym wykonanym w domowej kuchni i zaskakują idealnie wyrobionym ciastem. Możesz wybierać spośród dwóch wariantów: z kapustą i grzybami lub z samymi grzybami.