Przepis na idealne ciasto na uszka wigilijne
Kiedy nadchodzi zima, powoli zaczynamy nastrajać się na świąteczny czas, myśląc o tym, jak musimy przygotować się na świętowanie Bożego Narodzenia. Ten wyjątkowy dzień (wraz z Wigilią) niezmiennie kojarzy nam się z ciepłem domowego ogniska, wieloletnimi tradycjami i pysznymi potrawami. Jedną z nich, która koniecznie musi znaleźć się na stole jest barszcz z uszkami wigilijnymi. To, czy będą smakować wyśmienicie, w dużej mierze zależy od ciasta.
Idealne ciasto na uszka
Podobnie jak w przypadku ciasta na pierogi, także ciasto na uszka zależy od tego, jakie składniki wybierzesz i jak je połączysz. Najlepsze jest elastycznie ciasto, miękkie i cienkie. Powinno dobrze się wałkować i z łatwością kleić. Przedstawiamy uniwersalne składniki, które sprawdzą się zarówno przy formowaniu ravioli, jak i uszek lub pierogów.
Wszyscy możemy się zgodzić, że najlepsze ciasto na uszka to takie, jakie przygotowywało się przed laty. Oto sprawdzony przepis, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających:
Woda powinna być gorąca, aby dobrze sparzyć mąkę. Może być nawet wrząca - wtedy zacznij od wyrabiania drewnianą łyżką, żeby się nie poparzyć. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, a więc łatwiejsze w wyrabianiu i delikatniejsze w strukturze. W dodatku, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyraźny kolor, możesz dodać odrobinę kurkumy. Niektórzy zamiast niej dodają żółtko, co sprawia, że kolor ciasta na uszka i pierogi jest bardziej złocisty. Jajko także wzbogaca smak, ułatwia formowanie i gotowanie.
Składniki
Wszyscy możemy się zgodzić, że najlepsze ciasto na uszka to takie, jakie przygotowywało się przed laty. Oto sprawdzony przepis, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- ¾ szklanki wody
- szczypta soli
Użyteczne wskazówki
Woda powinna być gorąca, aby dobrze sparzyć mąkę. Może być nawet wrząca - wtedy zacznij od wyrabiania drewnianą łyżką, żeby się nie poparzyć. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, a więc łatwiejsze w wyrabianiu i delikatniejsze w strukturze. W dodatku, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyraźny kolor, możesz dodać odrobinę kurkumy. Niektórzy zamiast niej dodają żółtko, co sprawia, że kolor ciasta na uszka i pierogi jest bardziej złocisty. Jajko także wzbogaca smak, ułatwia formowanie i gotowanie.

Przygotowanie idealnego ciasta
- Przesiej mąkę przez sitko do dużej miski, aby pozbyć się grudek i ją napowietrzyć, a następnie dodaj olej. Sprawia on, że ciasto jest elastyczne, dzięki czemu będzie łatwiej je formować. Wstępnie wszystko zagnieć, delikatnie łącząc składniki.
- Ostrożnie dodaj gorącej wody, najlepiej wrzącej, dzięki czemu mąka się zaparzy. Należy przy tym ciągle mieszać wszystko drewnianą łyżką i sprawdzać konsystencję ciasta, ponieważ nie chcemy, żeby było zbyt rozwodnione. Kontynuuj zagniatanie ręką, aż wszystkie składniki się połączą i zaczną nabierać odpowiedniej tekstury. Zagniatać powinniśmy tak długo, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Proces ten może zająć kilka minut, ale jest niezwykle ważny, aby uzyskać odpowiednie pierogi, które nie będą się rozrywać podczas formowania i gotowania.
- Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie możesz sprawdzić, czy konieczne jest pozostawienie go jeszcze na chwilę. Odpoczynek sprawi, że będzie łatwiejsze do wałkowania i mniej podatne na kurczenie się.
- Weź połowę przygotowanego ciasta i rozwałkuj je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Staraj się uzyskać równą grubość w każdym miejscu, co ułatwi równomierne gotowanie pierożków. Za pomocą noża lub radełka wycinaj małe kwadraciki. Ich wielkość zależy od preferencji, ale zazwyczaj mają one około 4-5 cm. W międzyczasie druga połowa ciasta powinna czekać w misce, przykryta ściereczką, aby nie wyschła. Gdy pierwsza partia kwadracików jest gotowa, powtórz proces z pozostałą częścią.
Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu z suszonych grzybów, a następnie zlep brzegi, formując trójkąt. Sklej końce trójkąta razem, tworząc charakterystyczny kształt. Gotowe uszka wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez kilka minut. Odcedź i podawaj zgodnie z przepisem na danie wigilijne.
Teraz już wiesz, jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu, które jest łatwe do rozwałkowania, a przy tym gładkie i elastyczne. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć powodzenia i smacznego!

Świetna alternatywa – gotowe danie „U Jędrusia”
Jeśli nie jesteś fanem klejenia uszek wigilijnych lub chcesz zaoszczędzić czas podczas świątecznych przygotowań, skorzystaj ze świetnej alternatywy, jaką oferuje marka U Jędrusia!
Spróbuj naszych pysznych, gotowych uszek. Dorównują smakiem tym wykonanym w domowej kuchni i zaskakują idealnie wyrobionym ciastem. Możesz wybierać spośród dwóch wariantów: z kapustą i grzybami lub z samymi grzybami.
Spróbuj naszych pysznych, gotowych uszek. Dorównują smakiem tym wykonanym w domowej kuchni i zaskakują idealnie wyrobionym ciastem. Możesz wybierać spośród dwóch wariantów: z kapustą i grzybami lub z samymi grzybami.