Przepis na tradycyjne łazanki z kapustą i mięsem
Tradycyjne łazanki z kapustą i mięsem to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Szczególnie dobrze smakują jesienią i zimą – są sycące, aromatyczne; niektórym kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Jak przygotować idealny w smaku makaron z zasmażaną kapustą i mięsem? Sprawdź sposób, który nigdy Cię nie zawiedzie.
Czym są łazanki? Z czym można łączyć makaron łazanki?
Czym są łazanki? Wbrew powszechnemu przekonaniu to nie tylko nazwa lubianego jednogarnkowego dania (zdaniem niektórych – spolszczonej wersji włoskiego lasagne). Łazanki to rodzaj makaronu o charakterystycznym kształcie niewielkich kwadratów lub rombów, który przygotowuje się z różnymi dodatkami, m.in. kiszoną kapustą, mięsem, kiełbasą albo boczkiem. Popularnym dodatkiem są także pieczarki i grzyby leśne. Gotowe tradycyjne łazanki jako danie są podawane solo, czyli bez dodatków typu surówki albo ziemniaki.
Jak przygotować łazanki? Tradycyjny oraz szybki przepis na idealne danie
Jak przygotować tradycyjne łazanki z kapustą i mięsem? Możesz gotować od podstaw, przygotowując każdy ze składników dania samodzielnie, albo iść na skróty i skorzystać z oferty chłodzonych dań obiadowych U Jędrusia. Gotowe łazanki z kapustą to fantastyczny pomysł na smaczne samodzielne danie albo pyszną bazę.
Tradycyjne łazanki z kapustą i mięsem według domowej receptury
Tradycyjne łazanki z kapustą i mięsem szczególnym zainteresowaniem cieszą się jesienią i zimą. Nie ma w tym nic dziwnego – podane na ciepło sycą na długo i obłędnie pachną.
Kiedy mięso będzie już podsmażone, dolej odrobinę wody i zagotuj je do miękkości. Połącz je z ugotowaną kapustą i w razie potrzeby dopraw do smaku. Gotuj jeszcze przez 10 minut, często mieszając. Na koniec ugotuj makaron typu łazanki, najlepiej al dente. Odcedź go i połącz z kapustą i mięsem.
Składniki:
- 250 g makaronu typu łazanki
- 500 g surowego mięsa – najlepiej łopatki wieprzowej
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- przyprawy: słodka papryka mielona, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości i odcedź, a łopatkę wieprzową pokrój w średniej wielkości kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. Mięso smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Następnie posiekaj cebulę w piórka i dodaj do mięsa. Całość smaż przez kilka minut; dodaj pozostałe przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy oraz słodką paprykę mieloną.Kiedy mięso będzie już podsmażone, dolej odrobinę wody i zagotuj je do miękkości. Połącz je z ugotowaną kapustą i w razie potrzeby dopraw do smaku. Gotuj jeszcze przez 10 minut, często mieszając. Na koniec ugotuj makaron typu łazanki, najlepiej al dente. Odcedź go i połącz z kapustą i mięsem.
Gotowe łazanki z kapustą jako samodzielne danie albo pyszna baza
Tradycyjne łazanki z kapustą i mięsem przygotujesz z niedrogich i powszechnie dostępnych składników, jednak w kuchni będziesz musiał spędzić prawie godzinę. Dzięki ofercie dań gotowych U Jędrusia czas przygotowywania łazanek możesz wyraźnie skrócić.
Gotowe łazanki z kapustą to propozycja, która cieszy się szczególnym zainteresowaniem – perfekcyjna kompozycja składników i przypraw wybornie smakuje jako samodzielne danie, jednak równie dobrze sprawdza się jako pyszna baza obiadowa. Proponowane łazanki możesz przygotować w mikrofali (w zaledwie 4 minuty) lub w piekarniku (w 12 minut), a następnie – połączyć z doprawionym i usmażonym mięsem. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić smak dania, dodając suszone grzyby albo boczek.
Gotowe łazanki z kapustą to propozycja, która cieszy się szczególnym zainteresowaniem – perfekcyjna kompozycja składników i przypraw wybornie smakuje jako samodzielne danie, jednak równie dobrze sprawdza się jako pyszna baza obiadowa. Proponowane łazanki możesz przygotować w mikrofali (w zaledwie 4 minuty) lub w piekarniku (w 12 minut), a następnie – połączyć z doprawionym i usmażonym mięsem. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić smak dania, dodając suszone grzyby albo boczek.
Kiedy podawać łazanki?
Tradycyjne łazanki z kapustą i mięsem to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny: rewelacyjnie sprawdzają się na co dzień, jednak ze względu na perfekcyjną kompozycję składników oraz rodzimy charakter mogą być podawane w okresie świątecznym lub podczas szczególnych okazji. Łazankom może towarzyszyć filiżanka gorącego czerwonego barszczu, warto jednak wiedzieć, że makaron z dodatkami obłędnie smakuje także jako samodzielne danie. Tym bardziej że jego smak można podkręcać, dodając kolejne składniki, takie jak grzyby leśne, pieczarki, kiełbasę lub boczek.
Jak podawać łazanki z kapustą i mięsem? Zarówno w wersji codziennej, jak i eleganckiej dobrze będą prezentowały się w niewielkiej miseczce. Pamiętaj, żeby naczynia nie wypełniać po brzegi – łazanek powinno być nieco mniej. Dzięki temu będą prezentowały się atrakcyjnie i apetycznie.
Jak podawać łazanki z kapustą i mięsem? Zarówno w wersji codziennej, jak i eleganckiej dobrze będą prezentowały się w niewielkiej miseczce. Pamiętaj, żeby naczynia nie wypełniać po brzegi – łazanek powinno być nieco mniej. Dzięki temu będą prezentowały się atrakcyjnie i apetycznie.
Podsumowanie
Tradycyjne łazanki z kapustą i mięsem to uniwersalne danie, które łączy domowy smak z prostotą przygotowania. Dzięki wyjątkowej kompozycji składników i przypraw sprawdzają się jako sycący posiłek na co dzień, ale także jako część świątecznego stołu. Smakują świetnie zwłaszcza w towarzystwie barszczu. Można je przygotować w tradycyjny sposób lub, korzystając z gotowej oferty U Jędrusia, zaoszczędzić czas i nadal cieszyć się głębią smaku.