Rolada szpinakowa – zaskocz swoich bliskich smakowitym daniem
Poszukujesz ciekawego przepisu na efektowne danie, którym zaskoczysz swoich bliskich podczas Świąt Bożego Narodzenia? Jedną z propozycji może być rolada szpinakowa. Intensywny kolor w połączeniu ze smakiem wędzonej ryby sprawi, że danie szybko zniknie z wigilijnego stołu. Warto przygotować się na taki scenariusz, przygotowując podwójną porcję rolady szpinakowej!
Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?
Rolada szpinakowa jest niezwykle efektownym i smacznym daniem, które doskonale prezentuje się na świątecznym stole. Jak się okazuje, jej przygotowanie – choć nieco czasochłonne – nie jest trudne. Wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu.
Składniki:
- 250 g szpinaku,
- 100 g wędzonego łososia,
- 100 g serka śmietankowego,
- 100 ml śmietany,
- łyżka tartego chrzanu,
- łyżka mąki,
- dwa jajka,
- trzy ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz,
- opcjonalnie: odrobina posiekanych ziół, takich jak koperek czy pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni umieść szpinak i podsmażaj go przez kilka minut, aż listki staną się miękkie. Jeśli korzystasz ze szpinaku mrożonego, zaczekaj, aż dokładnie się rozmrozi. Dodaj do niego gałkę muszkatołową, sól i pieprz, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie umieść szpinak w malakserze lub w rozdrabniaczu i zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ostudź szpinak.
- Oddziel żółtka od białek. Do szpinaku dodaj roztrzepane żółtka i ubite na sztywną pianę białka. Całość wymieszaj bardzo delikatnie, aby uzyskać puszystą masę.
- Do masy dodaj mąkę i ponownie wymieszaj całość.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj formę o rozmiarach 20x30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź masę szpinakową po całej powierzchni.
- Kiedy piekarnik będzie rozgrzany, włóż formę do środka. Piecz masę przez 10 minut.
- Po wyjęciu formy z piekarnika zwiń ją w roladę razem z papierem. Nie należy z tym czekać, ponieważ po wystudzeniu trudno będzie uzyskać odpowiedni kształt.
- Zaczekaj, aż masa całkowicie się wystudzi.
- Wymieszaj serek z chrzanem oraz ze świeżymi ziołami, jeśli z nich korzystasz. Bardzo delikatnie rozwiń roladę i wysmaruj ją uzyskaną masą z serka i chrzanu, a następnie ułóż na niej kawałki wędzonego łososia.
- Ponownie zwiń roladę.
- Roladę szpinakową przechowuj w lodówce. Owiń ją folią spożywczą, aby zachowała swój kształt.
Dodatkowe wskazówki
Najlepszym wyborem będzie szpinak typu baby. Możesz też wybrać szpinak mrożony. Nie wybieraj szpinaku o zbyt dużych liściach i grubych łodygach, ponieważ uzyskanie jednolitej, gładkiej konsystencji będzie utrudnione.
Wybierz serek o jednolitej, gładkiej konsystencji i neutralnym smaku. Wszelkie serki smakowe nie będą dobrym wyborem, ponieważ mogą one w istotny sposób wpłynąć na smak rolady.
Roladę możesz podać na kilka sposobów. Wystarczy, że pokroisz ją na kawałki o grubości 1-1,5 centymetra, a po ułożeniu ich na półmisku udekorujesz danie gałązkami ziół, takich jak rozmaryn. Danie będzie prezentowało się bardzo dobrze w połączeniu z pomidorkami cherry, a nawet w towarzystwie cienkich plasterków cytryny.
Wybierz serek o jednolitej, gładkiej konsystencji i neutralnym smaku. Wszelkie serki smakowe nie będą dobrym wyborem, ponieważ mogą one w istotny sposób wpłynąć na smak rolady.
Roladę możesz podać na kilka sposobów. Wystarczy, że pokroisz ją na kawałki o grubości 1-1,5 centymetra, a po ułożeniu ich na półmisku udekorujesz danie gałązkami ziół, takich jak rozmaryn. Danie będzie prezentowało się bardzo dobrze w połączeniu z pomidorkami cherry, a nawet w towarzystwie cienkich plasterków cytryny.
Co można dodać do rolady szpinakowej zamiast łososia?
Choć rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i bardzo popularnym daniem, możesz sięgnąć po wiele innych dodatków. Rolada doskonale łączy się także z innymi rybami, takimi jak wędzona makrela, pstrąg, jesiotr, halibut czy dorsz. Jeśli chcesz zaskoczysz swoich bliskich bardziej nietypowym smakiem, możesz również wybrać nieco mniej popularne ryby. Szczupak, zębacz czy karmazyn z pewnością sprawią, że każdy z zainteresowaniem sięgnie po kawałek rolady. Jeśli natomiast chcesz przygotować danie w wersji bezmięsnej, możesz wykorzystać suszone pomidory lub marynowaną marchew.
Rolada szpinakowa to ciekawa propozycja dania na Święta Bożego Narodzenia
Jak widzisz, przygotowanie rolady szpinakowej nie musi być trudne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości składniki i poświęcisz nieco czasu na uformowanie idealnej rolady, a Twoi goście z pewnością będą zachwyceni. Szpinak doskonale komponuje się ze smakiem kremowego serka, chrzanu i wędzonej ryby, a także suszonych pomidorów. Co więcej, takie danie prezentuje się znakomicie. Nie ma zatem żadnych wątpliwości co do tego, że przygotowanie rolady szpinakowej podczas Świąt Bożego Narodzenia jest naprawdę dobrym pomysłem.