Sprawdzony przepis na gulasz do klusek śląskich
Gulasz do klusek śląskich to jeden z ciekawszych pomysłów na wyszukany i bogaty w mięso tradycyjny obiad. Ponieważ sos jest gęsty, treściwy i aromatyczny, danie możesz podać również podczas szczególnych uroczystości. Jak przygotować kluski śląskie o idealnej konsystencji i co zrobić, żeby gulasz na pewno doskonale smakował? Sprawdzone wskazówki znajdziesz poniżej.
Idealne kluski śląskie – tajemnica doskonałej konsystencji
Czym są kluski śląskie? To rodzaj klusek przygotowywanych z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Oryginalne kluski śląskie mogą pochwalić się charakterystycznym kształtem niewielkiej mocno spłaszczonej kulki z widocznym wgnieceniem oraz nietypową konsystencją – gotowane w osolonym wrzątku, są miękkie i bardzo elastyczne. Przygotowanie idealnych klusek śląskich jest (wbrew pozorom) szalenie trudne. Jak poradzić sobie z tradycyjnym przepisem i mieć pewność, że podane danie będzie smaczne?
Gotowe kluski śląskie – pomysł na perfekcyjną bazę obiadową
Gotowe kluski śląskie to niezawodny pomysł na idealną bazę obiadową. Mogą pochwalić się idealnym kształtem i identycznym rozmiarem, choć kluczowa jest w tym przypadku konsystencja. W ofercie dań chłodzonych U Jędrusia proponujemy kluski śląskie w wygodnym opakowaniu – starannie ułożone, odpowiednio duże i przygotowane zgodnie z popularną i lubianą recepturą. Ponieważ przepis jest sprawdzony, nasze kluski śląskie po przygotowaniu (zgodnie ze wskazówkami producenta), są atrakcyjne wizualnie i bardzo smaczne. Nic dziwnego, że szukasz pomysłu na gulasz, który uwypukli i podkręci ich walory.
Jaki gulasz pasuje do klusek śląskich?
Kluski śląskie to jedna z bardziej popularnych baz obiadowych – o gotowym drugim daniu możesz bowiem powiedzieć, kiedy połączysz je z gęstym i aromatycznym sosem mięsnym. Jaki gulasz pasuje do klusek śląskich? Przede wszystkim wieprzowy i wołowy – po brzegi wypełniony warzywami i wyrazisty w smaku. Dlaczego? Ponieważ taka kompozycja składników sprawi, że łagodne kluski nabiorą wyrazu.
Kluski śląskie z gulaszem. Sprawdzony przepis na idealny wieprzowy sos mięsny
Polska kuchnia słynie z tradycyjnych smaków. Nic dziwnego, że w popularnych i lubianych przepisach dość często pojawia się wieprzowina: stwarza mnóstwo możliwości kulinarnych, m.in. rewelacyjnie sprawdza się jako mięso na gulasz. Jak przygotować idealne kluski śląskie z gulaszem? Wykorzystaj sprawdzony przepis.
Łopatkę wieprzową pokrój w niewielką, równą kostkę. Kawałki przełóż do miski, a następnie – dopraw solą, pieprzem, słodką papryką mieloną oraz chili. Do całości dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (lub czosnek w proszku). Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na rozgrzany na patelni smalec wieprzowy i smaż całość przez około 25 minut, często mieszając.
Cebulę posiekaj w piórka, marchewkę w pół plasterki, a paprykę – w drobną kostkę. Na rozgrzanym smalcu zeszklij cebulę, następnie dodaj marchewkę i paprykę. Warzywa smaż przez około 25 minut lub do miękkości. Podsmażone i zarumienione przełóż na patelnię z mięsem, a całość zalej bulionem. Zamieszaj gulasz i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, a jeśli chcesz zagęścić sos, również mąkę pszenną.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 g papryki (czerwonej, żółtej i/lub pomarańczowej)
- 250-300 g marchewki
- 250-300 g białej cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- smalec wieprzowy
- 500 ml bulionu mięsnego
- mały koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, chili i słodka papryka mielona
Wykonanie:
Łopatkę wieprzową pokrój w niewielką, równą kostkę. Kawałki przełóż do miski, a następnie – dopraw solą, pieprzem, słodką papryką mieloną oraz chili. Do całości dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (lub czosnek w proszku). Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na rozgrzany na patelni smalec wieprzowy i smaż całość przez około 25 minut, często mieszając.
Cebulę posiekaj w piórka, marchewkę w pół plasterki, a paprykę – w drobną kostkę. Na rozgrzanym smalcu zeszklij cebulę, następnie dodaj marchewkę i paprykę. Warzywa smaż przez około 25 minut lub do miękkości. Podsmażone i zarumienione przełóż na patelnię z mięsem, a całość zalej bulionem. Zamieszaj gulasz i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, a jeśli chcesz zagęścić sos, również mąkę pszenną.
Jak podawać kluski śląskie z gulaszem?
Gulasz do klusek śląskich jest bardzo popularny – sprawdza się również podczas szczególnych uroczystości. Jak podawać niewielkie kluseczki i gęsty sos mięsny, żeby gotowe danie prezentowało się naprawdę apetycznie?
Kluski śląskie z gulaszem to klasyczny obiad, który zachwyci każdego smakosza. Miękkie kluski, przygotowane według tradycyjnej receptury, doskonale komponują się z gęstym, aromatycznym sosem. Dzięki starannie dobranym składnikom oraz naszym wskazówkom, masz pewność, że Twój gulasz do klusek śląskich będzie smakował rewelacyjnie. Zapraszamy, aby sięgnąć po kluski śląskie z naszej oferty! Niezależnie od okazji, ten przepis sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i bardziej uroczystych spotkań.
- na dużym talerzu obiadowym. Kluski śląskie powinieneś polać niewielką ilością sosu, a kawałki mięsa i warzyw ułożyć obok. Dobrze jeśli znajdziesz miejsce także dla surówek, np. z czerwonej lub białej kapusty.
- w miseczce. W tym przypadku kluski śląskie zalej gęstym sosem. Bukiet surówek podaj na osobnym talerzu (deserowym).
Kluski śląskie z gulaszem to klasyczny obiad, który zachwyci każdego smakosza. Miękkie kluski, przygotowane według tradycyjnej receptury, doskonale komponują się z gęstym, aromatycznym sosem. Dzięki starannie dobranym składnikom oraz naszym wskazówkom, masz pewność, że Twój gulasz do klusek śląskich będzie smakował rewelacyjnie. Zapraszamy, aby sięgnąć po kluski śląskie z naszej oferty! Niezależnie od okazji, ten przepis sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i bardziej uroczystych spotkań.