Co zrobić z mięsa mielonego? 5 pomysłów na smaczne danie
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni – łatwe w przygotowaniu, obłędnie smaczne i uniwersalne (świetnie komponują się z wieloma dodatkami!), pojawiają się na naszych stołach naprawdę często. Warto, abyś miał świadomość, że mięso mielone przyda się nie tylko w przypadku pulpecików. Sprawdź 5 pomysłów na to, co można zrobić z mięsa mielonego i… daj się zaskoczyć!
Jakie mięso mielone wybrać?
Czym jest mięso mielone? To mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki. Oryginalne mięso mielone zawiera nie więcej niż 1% soli i świetnie sprawdza się jako baza codziennych obiadów. Zastanawiasz się, jakie mięso mielone wybrać? Poza popularnym w polskiej kuchni mięsem wieprzowym, do czynienia możesz mieć z mięsem wołowym oraz mięsem drobiowym. My pokażemy Ci, w jakich daniach wykorzystasz potencjał mięsa wieprzowego. Co ciekawe, niektórych z nich nie musisz gotować!
Co zrobić z mięsa mielonego?
Zastanawiasz się, co zrobić z mięsa mielonego? Klasyczne kotlety wydają Ci się nudne? Nic dziwnego – w ciągu zaledwie tygodnia pojawiają się w niemal każdym polskim domu. Co, zamiast kotletów możesz przyrządzić?
Lasagne to danie o włoskim rodowodzie, które na dobre zadomowiło się w kuchni polskiej. Potrawę przyrządza się z dużych prostokątnych płatów makaronu o tej samej nazwie, przełożonych warstwą gęstego sosu na bazie mięsa mielonego i pomidorów. Oryginalna lasagne może pochwalić się solidną porcją sera, umieszczonego zazwyczaj na górze (jako ostatnia warstwa) i przypraw. Całość musisz zapiec, umieszczając blaszkę lub naczynie żaroodporne w piekarniku. Lasagne powinieneś podawać na ciepło – wówczas jest najlepsza.
Makaron spaghetti z sosem bolognese to już przeszłość. Teraz klasyczny sos jest dostępny w nowej odświeżonej wersji – w naleśniku. Obawiasz się, że modnego połączenia nie uda Ci się odtworzyć we własnej kuchni? Sięgnij po ofertę dań gotowych i odkryj gęsty aromatyczny sos w delikatnym pszennym placku. Naleśnik bolognese jest pakowany próżniowo, co sprawia, że zachowuje oryginalny kształt, konsystencję i aromat. To rewelacyjny pomysł na obiad albo lunch.
Pierogi z mięsem i smażoną cebulką
Co zrobić z mięsa mielonego? Farsz do pierogów albo uszek! Aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto powinno móc pochwalić się doskonałym w smaku nadzieniem. A takie przygotujesz, sięgając po wysokiej jakości mięso wieprzowe.
Nie czujesz się na siłach, żeby przygotować odpowiednie ciasto i smaczny farsz? Pierogi z mięsem i smażoną cebulką są dostępne w ofercie dań chłodzonych U Jędrusia.
Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na obiad, ale nie tylko. Ponieważ jest wyrazista w smaku i bardzo treściwa, świetnie sprawdzi się jako obiadokolacja albo kolacja na ciepło. Potrawa jest bardzo prosta i obłędnie smaczna: wykorzystuje zaledwie dwie warstwy, mięsną i ziemniaczaną i może być dostosowana do indywidualnych potrzeb domowników albo gości. W czym tkwi sekret jej smaku? W starannie doprawionym sosie mięsnym oraz wyszukanych warzywnych dodatkach.
Rumsztyk to rodzaj kotleta przygotowanego mięsa wieprzowego grubo mielonego. Świetnie smakuje z porcją warzyw i dodatkami, jak chociażby ziemniaczane puree. Obawiasz się, że nie potrafisz samodzielnie przygotować idealnego rumsztyku? Sięgnij po danie gotowe. W ofercie dań chłodzonych U Jędrusia przygotowaliśmy zestaw, który zawiera sporej wielkości kotlet, ziemniaczane puree, a nawet – zasmażane buraczki.
Lasagne – danie kuchni włoskiej
Lasagne to danie o włoskim rodowodzie, które na dobre zadomowiło się w kuchni polskiej. Potrawę przyrządza się z dużych prostokątnych płatów makaronu o tej samej nazwie, przełożonych warstwą gęstego sosu na bazie mięsa mielonego i pomidorów. Oryginalna lasagne może pochwalić się solidną porcją sera, umieszczonego zazwyczaj na górze (jako ostatnia warstwa) i przypraw. Całość musisz zapiec, umieszczając blaszkę lub naczynie żaroodporne w piekarniku. Lasagne powinieneś podawać na ciepło – wówczas jest najlepsza.
Bolognese w naleśniku
Makaron spaghetti z sosem bolognese to już przeszłość. Teraz klasyczny sos jest dostępny w nowej odświeżonej wersji – w naleśniku. Obawiasz się, że modnego połączenia nie uda Ci się odtworzyć we własnej kuchni? Sięgnij po ofertę dań gotowych i odkryj gęsty aromatyczny sos w delikatnym pszennym placku. Naleśnik bolognese jest pakowany próżniowo, co sprawia, że zachowuje oryginalny kształt, konsystencję i aromat. To rewelacyjny pomysł na obiad albo lunch.
Pierogi z mięsem i smażoną cebulką
Co zrobić z mięsa mielonego? Farsz do pierogów albo uszek! Aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto powinno móc pochwalić się doskonałym w smaku nadzieniem. A takie przygotujesz, sięgając po wysokiej jakości mięso wieprzowe. Nie czujesz się na siłach, żeby przygotować odpowiednie ciasto i smaczny farsz? Pierogi z mięsem i smażoną cebulką są dostępne w ofercie dań chłodzonych U Jędrusia.
Zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na obiad, ale nie tylko. Ponieważ jest wyrazista w smaku i bardzo treściwa, świetnie sprawdzi się jako obiadokolacja albo kolacja na ciepło. Potrawa jest bardzo prosta i obłędnie smaczna: wykorzystuje zaledwie dwie warstwy, mięsną i ziemniaczaną i może być dostosowana do indywidualnych potrzeb domowników albo gości. W czym tkwi sekret jej smaku? W starannie doprawionym sosie mięsnym oraz wyszukanych warzywnych dodatkach.
Rumsztyk wieprzowy
Rumsztyk to rodzaj kotleta przygotowanego mięsa wieprzowego grubo mielonego. Świetnie smakuje z porcją warzyw i dodatkami, jak chociażby ziemniaczane puree. Obawiasz się, że nie potrafisz samodzielnie przygotować idealnego rumsztyku? Sięgnij po danie gotowe. W ofercie dań chłodzonych U Jędrusia przygotowaliśmy zestaw, który zawiera sporej wielkości kotlet, ziemniaczane puree, a nawet – zasmażane buraczki.
Dlaczego warto korzystać z dań chłodzonych?
Zastanawiasz się, dlaczego większość potraw z mięsa mielonego jest dostępnych w ofercie dań gotowych? Otóż mięso mielone wieprzowe cechuje się ogromną uniwersalnością – świetnie uzupełnia posiłki, w których dominują ziemniaki, ale także – obłędnie smakuje z makaronami. Dlaczego warto po nie sięgać? Taki wybór skraca czas przygotowywania posiłku do minimum i… pozwala szybciej cieszyć się smakiem! Poza tym – wraz z daniami gotowymi znika problem żmudnego sprzątania po posiłku. Proponowane zestawy można bowiem podgrzać w oryginalnym opakowaniu.
Podsumowanie
Podsumowując, mięso mielone to niezwykle wszechstronny składnik. Pozwala przygotować różnorodne, smaczne dania – od klasycznych kotletów, po bardziej kreatywne propozycje, takie jak lasagne, pierogi, czy zapiekanka pasterska. Dzięki ofercie dań gotowych, takich jak te od U Jędrusia, możesz cieszyć się ulubionymi smakami, oszczędzając czas i unikając czasochłonnego przygotowania oraz sprzątania. Gotowe potrawy to szybki i wygodny sposób na pełnowartościowy posiłek, który zadowoli podniebienia domowników i gości.