Domowe pampucho-burgery - przepis z hiszpańską nutą
W kuchni, niczym w miłości i na wojnie, wszystkie chwyty są dozwolone. Można bawić się smakiem według uznania i cały czas próbować nowych rzeczy, łącząc różne – nawet na pozór niepasujące do siebie – składniki w oryginalne kompozycje. Dzisiaj proponujemy przepis na coś wyjątkowego, co może być alternatywą dla powszechnie znanego dania typu fast-food. Pampucho-burger jest unikalnym połączeniem tradycyjnej kuchni polskiej i amerykańskiej… ale z nutą kuchni hiszpańskiej. To hamburger w nowym wydaniu, z dodatkiem chorizo, który świetnie sprawdzi się na grilla!
Jak zrobić oryginalne domowe burgery?
Jeśli zmartwiła Cię perspektywa przyrządzania pampuchów od zera, to możesz odetchnąć – „U Jędrusia” oferuje gotowe danie, które będzie stanowiło bazę do Twoich burgerów i dzięki niemu zaoszczędzisz sporo czasu. Znajdziesz je w naszej ofercie pod nazwą kluski na parze. Nazewnictwo tego dania różni się bowiem w zależności od regionu Polski. Na przykład w Poznaniu pampuchy znane są jako pyzy drożdżowe, a na Śląsku jako buchty.
Gotowe kluski na parze od „U Jędrusia” są przyrządzane według doskonalonych przez lata receptur, więc smakują prawie jak u mamy lub babci. Wystarczy je ugotować i w kilka minut możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem!
Gotowe kluski na parze od „U Jędrusia” są przyrządzane według doskonalonych przez lata receptur, więc smakują prawie jak u mamy lub babci. Wystarczy je ugotować i w kilka minut możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem!
Przepis na burgera z klusek na parze
Domowe hamburgery z klusek na parze to kulinarny hit, który łączy amerykańską potrawę z europejskim twistem. Połączenie tekstur i smaków zadowoli zarówno miłośników starodawnych przepisów, jak i tych, którzy lubią odkrywać nowe kulinarne horyzonty.
Podstawą naszego burgera może być soczysty, dobrze doprawiony kotlet z wołowiny lub mięsa mielonego, który można wzbogacić chrupiącym bekonem, wieprzowiną lub innym mięsem. Do tego proponujemy klasyczne dodatki, takie jak liście sałaty, plasterki świeżego pomidora oraz ogórka kiszonego, plasterek roztopionego sera cheddar, a na koniec sos barbecue lub ketchup. Można także dodać szczyptę ulubionych przypraw.
Dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, mamy parę ciekawych propozycji. W pierwszej kolejności zachęcamy do spróbowania śródziemnomorskiego chorizo, jednak możesz także zastąpić tradycyjne mięso kotletem z krewetek lub marynowanym tofu, co sprawi, że danie stanie się lżejsze i bardziej egzotyczne. Pasować tu będą także azjatyckie smaki – spróbuj dodać kapustę kimchi, ostrą pastę z chili, lub warzywa w tempurze. Sos hoisin lub japoński majonez również wprowadzą interesujące akcenty.
Podstawą naszego burgera może być soczysty, dobrze doprawiony kotlet z wołowiny lub mięsa mielonego, który można wzbogacić chrupiącym bekonem, wieprzowiną lub innym mięsem. Do tego proponujemy klasyczne dodatki, takie jak liście sałaty, plasterki świeżego pomidora oraz ogórka kiszonego, plasterek roztopionego sera cheddar, a na koniec sos barbecue lub ketchup. Można także dodać szczyptę ulubionych przypraw.
Dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, mamy parę ciekawych propozycji. W pierwszej kolejności zachęcamy do spróbowania śródziemnomorskiego chorizo, jednak możesz także zastąpić tradycyjne mięso kotletem z krewetek lub marynowanym tofu, co sprawi, że danie stanie się lżejsze i bardziej egzotyczne. Pasować tu będą także azjatyckie smaki – spróbuj dodać kapustę kimchi, ostrą pastę z chili, lub warzywa w tempurze. Sos hoisin lub japoński majonez również wprowadzą interesujące akcenty.
Składniki – burgery dla kilku osób:
- opakowanie klusek na parze U Jędrusia (6 sztuk)
- 12 plastrów chorizo
- 12 plastrów oscypka, który nada potrawie wędzonego aromatu
- 2 czerwone cebule pokrojone w plastry
- 2-3 pomidory pokrojone w plastry
- 12 liści sałaty
- sól i pieprz
- oliwa
- ulubione sosy
Proces przygotowania
- Pampuchy ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Podsmaż cebulę na oliwie. Kiedy się zeszkli, dodaj chorizo i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Podsmaż oscypek na osobnej patelni przewracając go, aż się zarumieni z każdej strony.
- Ugotowane bułki przekrój na pół i grilluj, upiecz w piekarniku lub pozwól im zarumienić się na suchej patelni.
- Ułóż na 6 połówkach chorizo z cebulą, ser oraz plastry pomidora i sałatę, dopraw solą oraz pieprzem, dla smaku dodaj ulubionego sosu.
Domowe burgery warzywne
Burgery warzywne to alternatywa dla tradycyjnych burgerów mięsnych, idealna dla osób pragnących wprowadzić do swojej diety więcej roślinnych składników. Ich smak i tekstura mogą być równie satysfakcjonujące, a różnorodność daje nieograniczone możliwości tworzenia pysznych kombinacji. To nie tylko ciekawa, ale też niezwykle smaczna opcja, która zadowoli każdego miłośnika kulinariów.
Na rynku dostępne są gotowe zamienniki, które doskonale wkomponują się w smak hamburgera. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie wszystkiego od podstaw, sięgnij po gotowe burgery warzywne. Polecamy trzy wyjątkowe produkty z oferty „U Jędrusia”:
Na rynku dostępne są gotowe zamienniki, które doskonale wkomponują się w smak hamburgera. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie wszystkiego od podstaw, sięgnij po gotowe burgery warzywne. Polecamy trzy wyjątkowe produkty z oferty „U Jędrusia”:
- Burgery warzywne - zawierają przepyszne ziemniaki, marchewkę, zielony groszek, pietruszkę, por, seler i szpinak, które smakowicie łączą się w idealną propozycję nie tylko dla wegetarian.
- Burgery buraczane - to połączenie soczystych buraków i wartościowych roślinnych składników. Mają wyrazisty, lekko słodkawy smak i są pełne błonnika oraz witamin.
- Burgery z suszonymi pomidorami - łączą w sobie aromat suszonych pomidorów z delikatnością warzyw, tworząc harmonijną i bogatą propozycję. Są świetnym wyborem dla fanów śródziemnomorskich akcentów w kuchni.