Jak zrobić puszyste na naleśniki? Przepis
Nie znamy osoby, która by ich nie kochała. Mogą być słodkie i słone, przyrządzone w sposób zabawny lub wytrawny. To proste danie od lat uwielbiają miłośnicy wszystkich smaków.
Naleśniki, bo o nich tutaj oczywiście mowa, to międzynarodowa potrawa, która ma swoich zwolenników na niemalże całym świecie. Nie ma się czemu dziwić – smaczne ciasto, które można podać z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów, ulubionego dżemu, sera bądź kurczaka w sosie pomidorowym sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad i kolację. Są propozycją, której nie da się odrzucić.
Pomimo tego, że naleśniki to jedne z najbardziej podstawowych dań, wiele osób napotyka na problemy w trakcie gotowania. Dzisiaj pragniemy przekazać kilka rad, które pomogą stworzyć idealnie puszyste ciasto na naleśniki (w wersji na słodko). Gwarantujemy, że smakiem i konsystencją zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza kulinarnego.
Pomimo tego, że naleśniki to jedne z najbardziej podstawowych dań, wiele osób napotyka na problemy w trakcie gotowania. Dzisiaj pragniemy przekazać kilka rad, które pomogą stworzyć idealnie puszyste ciasto na naleśniki (w wersji na słodko). Gwarantujemy, że smakiem i konsystencją zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza kulinarnego.
Przepis na puszyste naleśniki
Każdy przepis na idealne naleśniki ma dwa podstawowe składniki - mąkę oraz wodę. Najlepiej postawić na mineralną, gazowaną. Ważne jest również mleko – tradycyjnie używane jest krowie, jednak w dzisiejszych czasach wiele osób stawia na odpowiedniki sojowe lub bez laktozy. Niektórzy dodają jajka, inni z nich rezygnują. Produkty, z którymi jeszcze można się spotkać, to proszek do pieczenia, soda oczyszczona, olej, masło czy, opcjonalnie, śmietana. Warto jednak na początek spróbować z całkowicie podstawowym przepisem.
Żółtka należy oddzielić od białek i wymieszać z mlekiem, następnie dodać wszystkie sypkie składniki. Mieszać tak aby nie było grudek - wszystko powinno zmiksować się w gładką masę. Wlewamy wodę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Kolejny krok to delikatne ale dokładne połączenie masy z ubitymi na sztywno białkami. Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i delikatnie smarujemy ją tłuszczem, wlewamy porcję ciasta i smażymy na lekko złoty kolor, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Kiedy już będą gotowe można podawać je z dowolnym nadzieniem lub udekorować cukrem pudrem i owocami - wedle uznania.
Pełna lista składników na 7 naleśników:
- 2 jajka
- 125ml mleka
- 100g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru waniliowego
- 125ml wody gazowanej
- 2 łyżki masła lub oleju
Żółtka należy oddzielić od białek i wymieszać z mlekiem, następnie dodać wszystkie sypkie składniki. Mieszać tak aby nie było grudek - wszystko powinno zmiksować się w gładką masę. Wlewamy wodę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Kolejny krok to delikatne ale dokładne połączenie masy z ubitymi na sztywno białkami. Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i delikatnie smarujemy ją tłuszczem, wlewamy porcję ciasta i smażymy na lekko złoty kolor, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Kiedy już będą gotowe można podawać je z dowolnym nadzieniem lub udekorować cukrem pudrem i owocami - wedle uznania.
Przydatne sprzęty
Aby zrobić domowe, pulchne naleśniki przyda się przede wszystkim mikser, który pozwoli uniknąć powstania grudek. Warto również zainwestować w dobrą patelnię, która ułatwi ich smażenie i sprawi, że ciasto nie będzie się przyklejać. Dodatkowo, na patelni można podgrzać niewielką ilość oleju - nie należy jednak przesadzać. Wystarczy dodać odrobinę na samym początku, by móc usmażyć wielką porcję naleśników dla całej rodziny.
Teraz, kiedy już znasz podstawy, nie pozostaje nic innego, jak spróbować swoich sił w kuchni. Nie rezygnuj, jeśli pierwszy naleśnik będzie pozostawiał wiele do życzenia – tak właśnie zazwyczaj się dzieje. Jak jednak zobaczysz, następne będą rozpływać się w ustach!
Teraz, kiedy już znasz podstawy, nie pozostaje nic innego, jak spróbować swoich sił w kuchni. Nie rezygnuj, jeśli pierwszy naleśnik będzie pozostawiał wiele do życzenia – tak właśnie zazwyczaj się dzieje. Jak jednak zobaczysz, następne będą rozpływać się w ustach!