Łazanki, z czym podawać? Sprawdzone pomysły
Łazanki to rodzaj makaronu, który po ugotowaniu podaje się z różnymi dodatkami. To pyszne i sycące danie kuchni polskiej ma wielu fanów. Zebraliśmy po dwa sprawdzone przepisy w wersji na słono i na słodko.
Jak zrobić łazanki? Prosty przepis
Domowy makaron łazanki można przygotować w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz jedynie:
Przygotowanie:
Jeśli cenisz każdą wolną chwilę albo nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, warto rozważyć wypróbowanie gotowych łazanek. W tej opcji wystarczy dodać ulubione dodatki, aby móc cieszyć się smakiem wyjątkowego dania.
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 10 łyżek ciepłej wody
- szczyptę soli
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę na stolnicę i wymieszaj ze szczyptą soli.
- W mące utwórz wgłębienie i wbij do niego jajka.
- Wlej ciepłą wodę i zacznij zagniatać ciasto (jeśli stanie się zbyt twarde, dodaj jeszcze wody).
- Kiedy ciasto stanie się elastyczne i sprężyste, uformuj je w kulkę, przykryj ścierką i odstaw na około 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój w romby.
- Gotowe łazanki gotuj w osolonym wrzątku - od momentu wypłynięcia przez 2 minuty.
- Odcedź je i przelej zimną wodą.
Jeśli cenisz każdą wolną chwilę albo nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, warto rozważyć wypróbowanie gotowych łazanek. W tej opcji wystarczy dodać ulubione dodatki, aby móc cieszyć się smakiem wyjątkowego dania.
Łazanki na słono - z czym podawać?
Łazanki podawane na słono to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej można spotkać je w wersji z kiszoną kapustą urozmaiconą kiełbasą, pieczarkami lub innymi grzybami, jednak na tym nie kończą się możliwości. Poniżej znajdziesz przepis na podanie łazanek z mięsem mielonym oraz z młodą kapustą i boczkiem.
To łatwa w wykonaniu i sycąca propozycja. Kapustę kiszoną (300 g) zalej wrzątkiem i gotuj, aż będzie miękka. Mielone mięso wieprzowe (300 g) usmaż z cebulą i przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec wymieszaj kapustę i mięso z łazankami - przed podaniem można delikatnie podsmażyć całość na patelni.
W tej wersji kiszoną kapustę zastępuje młoda kapusta, którą pokrój w kostkę lub paski i gotuj aż do miękkości. Usmaż boczek z cebulą, a potem dodaj ugotowaną młodą kapustę i duś przez kilka minut. Kiedy woda wyparuje, dodaj łazanki i posyp koperkiem. To wyjątkowo łatwe w przygotowaniu danie, idealne na wiosenne i letnie obiady.
1. Łazanki z mięsem mielonym
To łatwa w wykonaniu i sycąca propozycja. Kapustę kiszoną (300 g) zalej wrzątkiem i gotuj, aż będzie miękka. Mielone mięso wieprzowe (300 g) usmaż z cebulą i przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec wymieszaj kapustę i mięso z łazankami - przed podaniem można delikatnie podsmażyć całość na patelni.
2. Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
W tej wersji kiszoną kapustę zastępuje młoda kapusta, którą pokrój w kostkę lub paski i gotuj aż do miękkości. Usmaż boczek z cebulą, a potem dodaj ugotowaną młodą kapustę i duś przez kilka minut. Kiedy woda wyparuje, dodaj łazanki i posyp koperkiem. To wyjątkowo łatwe w przygotowaniu danie, idealne na wiosenne i letnie obiady.
Łazanki na słodko - z czym podawać?
Łazanki można także przyrządzić w wersji na słodko. Oto dwie propozycje ich przygotowania.
Najlepiej dzień wcześniej, ugotuj mak (200 g) z mlekiem (200 ml). Czas gotowania to około godzina. Wystudź i dwukrotnie zmiel. W dniu przygotowywania dania: do rozgrzanego miodu (3 łyżki) dodaj rodzynki, migdały, orzechy i przyprawy korzenne. Na koniec wymieszaj całość z makiem i łazankami (200 g).
To najprostszy z proponowanych przepisów. Ugotowane łazanki (można wcześniej okrasić je roztopionym masłem) posyp białym serem, cynamonem i cukrem. To danie, które wiele osób kojarzy z dzieciństwa - zarówno w wersji obiadowej, jak i podwieczorku.
Z czym podawać łazanki? Jak widzisz, można je przygotować na wiele sposobów. Wszystko to kwestia indywidualnego smaku. Zachęcamy Cię do testowania naszych przepisów i odkrywania nowych połączeń, które mogą okazać się kulinarnym strzałem w dziesiątkę!
Jeśli cenisz sobie klasykę, sprawdź nasze gotowe łazanki z kapustą i grzybami. Zostały wykonane z najwyższej jakości składników, bez dodatku substancji konserwujących. Możesz dodać do nich kiełbasę lub boczek, aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie.
1. Łazanki z makiem i bakaliami
Najlepiej dzień wcześniej, ugotuj mak (200 g) z mlekiem (200 ml). Czas gotowania to około godzina. Wystudź i dwukrotnie zmiel. W dniu przygotowywania dania: do rozgrzanego miodu (3 łyżki) dodaj rodzynki, migdały, orzechy i przyprawy korzenne. Na koniec wymieszaj całość z makiem i łazankami (200 g).
2. Łazanki z białym serem i cynamonem - szybki przepis
To najprostszy z proponowanych przepisów. Ugotowane łazanki (można wcześniej okrasić je roztopionym masłem) posyp białym serem, cynamonem i cukrem. To danie, które wiele osób kojarzy z dzieciństwa - zarówno w wersji obiadowej, jak i podwieczorku.
Z czym podawać łazanki? Jak widzisz, można je przygotować na wiele sposobów. Wszystko to kwestia indywidualnego smaku. Zachęcamy Cię do testowania naszych przepisów i odkrywania nowych połączeń, które mogą okazać się kulinarnym strzałem w dziesiątkę!
Jeśli cenisz sobie klasykę, sprawdź nasze gotowe łazanki z kapustą i grzybami. Zostały wykonane z najwyższej jakości składników, bez dodatku substancji konserwujących. Możesz dodać do nich kiełbasę lub boczek, aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie.