Smaki dzieciństwa w nowej odsłonie – co zjeść, by poczuć się jak kiedyś?

Dziś, w zabieganym świecie, często brakuje czasu na samodzielne przygotowanie takich potraw. Czy to znaczy, że musimy z nich rezygnować?

Absolutnie nie! Dzięki gotowym daniom chłodzonym U Jędrusia nawet w kilka minut możesz cieszyć się smakiem, który skojarzy Ci się z dziecięcą beztroską, a nawet podzielić się nim ze znajomymi albo bliskimi. Oto kilka propozycji wartych szczególnej uwagi.

Klasyka na talerzu – placki ziemniaczane

Złociste, chrupiące i pachnące. Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które od razu przywołują wspomnienia dzieciństwa. Ich smak kojarzy się z obiadem jak u babci, niedzielnym posiłkiem albo prostą przekąską po szkole.

Placki ziemniaczane U Jędrusia przygotowaliśmy tak, by zachowały swój charakterystyczny smak i konsystencję – są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Podgrzej je na patelni, w piekarniku albo w mikrofali, by już po kilku minutach cieszyć się wyjątkowym smakiem – bez konieczności tarcia ziemniaków czy czasochłonnego stania przy patelni. W zależności od preferencji kulinarnych możesz je zaserwować samodzielnie, ze śmietaną czy w towarzystwie mięsa i surówki – jeśli wybierasz ostatni wariant, to zadanie ułatwią Ci nasze placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym po węgiersku.

Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną – domowy obiad w kilka minut

Kolejna propozycja, która bez wątpienia wpisuje się w kulinarną klasykę, to kotlet schabowy z kapustą zasmażaną i puree ziemniaczanym. Soczyste mięso w chrupiącej panierce, podane z aromatyczną kapustą – to zestaw, który wielu z nas pamięta jako obowiązkowy punkt niedzielnego obiadu. Dzięki gotowemu zestawowi U Jędrusia możesz przywrócić do tych chwil w zaledwie kilka minut.

W zależności od preferencji – Twoich czy innych towarzyszy posiłku – pyszny kotlet schabowy możesz sprawnie zaserwować nie tylko w wariancie z kapustą zasmażaną, ale i w wariancie z buraczkami zasmażanymi. Każdy zestaw wygodnie podgrzejesz na patelni (przełóż zawartość i podgrzewaj 4-5 minut) lub w mikrofali (zdejmij banderolę, nakłuj folię i włóż do kuchenki zgodnie z instrukcją na etykiecie). Smacznego!

Naleśniki z jabłkami i cynamonem – deser, który budzi wspomnienia

Słodka przekąska, deser po obiedzie, a może po prostu coś na poprawę nastroju? Naleśniki z jabłkami i cynamonem U Jędrusia to klasyka przywodząca na myśl rodzinne ciepło. Delikatne ciasto, słodki farsz i aromat cynamonu – wszystko to składa się na smak, który towarzyszył nam od najmłodszych lat.

Dziś możesz sięgnąć po to danie bez konieczności smażenia i krojenia jabłek. Wybierz nasz gotowy zestaw, podgrzej na patelni albo w mikrofali, a potem delektuj smakiem – bez wzmacniaczy smaków, barwników czy substancji konserwujących. To świetna propozycja zarówno na obiad, jak i słodkie śniadanie lub przekąskę do kawy.

Kopytka – delikatny dodatek do tradycyjnych dań

Kopytka to kolejny przykład dania, które od pokoleń gości na polskich stołach. Miękkie, puszyste, przygotowane według sprawdzonych receptur – idealnie sprawdzą się jako dodatek do kotleta schabowego, gulaszu lub po prostu z podsmażoną cebulką czy masełkiem.

U Jędrusia pyszne, aromatyczne kopytka przygotowaliśmy za Ciebie. Nie musisz obierać ziemniaków, zagniatać ciasta i gotować – wystarczy kilka minut i gotowe. Kopytka świetnie smakują na słodko, z sosem pieczarkowym, koperkowym lub w innym preferowanym przez Ciebie wariancie, co czyni je uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.

Pierogi – klasyka polskiej kuchni w gotowej wersji

Przy okazji smaków dzieciństwa nie sposób nie wspomnieć o jeszcze jednej klasyce – pierogach. To flagowe polskie danie od pokoleń gości na rodzimych stołach, bezsprzecznie kojarząc się z kuchnią „jak u mamy” lub „jak u babci”. Nie mogło go zatem zabraknąć w ofercie U Jędrusia.

Warianty, które najbardziej przywodzą na myśl smaki dzieciństwa, to naszym zdaniem: pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, a także pierogi z serem. Wszystkie przygotowujemy według autorskich, sprawdzonych receptur, z dbałością o smak i konsystencję ciasta. Obok klasycznych odsłon U Jędrusia znajdziesz także warianty bardziej wyszukane, np. pierogi z dynią, pierogi z serem wędzonym i sosem żurawinowym, pierogi z boczniakiem, szpinakiem i serem mozzarella z dodatkiem masła czosnkowego czy pierogi na słodko – pierogi z serem i truskawkami lub pierogi z serem i jagodami (także w zestawach MIX). Do wyboru, do koloru! 

Powrót do smaków dzieciństwa – bez wysiłku

Gotowe dania chłodzone U Jędrusia mogą sprawić, że przypomnisz sobie smaki dobrze znane z dzieciństwa. Możesz je celebrować samodzielnie lub podzielić się radością z jedzenia ze znajomymi albo bliskimi – w wygodnej i pysznej formie, która doskonale wpisuje się w rytm współczesnego życia.