Kompot z suszu na Wigilię – jak go przygotować?
Święta
Kompot z suszu na Wigilię to wyjątkowy, pełen aromatu napój, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. To także bardzo ciekawa propozycja dla osób, które chcą rozgrzać się w długie, zimowe wieczory. Sprawdź, w jaki sposób możesz przygotować kompot z suszu. Okazuje się, że nie ma w tym nic trudnego!

Aromatyczny kompot z suszu – niezbędny na wigilijnym stole
Przygotowywany na bazie suszonych owoców kompot z suszu to tradycyjny polski napój, który na stołach pojawia się przede wszystkim przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Co ciekawe, kompot z suszu na Wigilię to nie tylko słodki napój, ale też prawdziwe bogactwo cennych witamin i minerałów. Napój zawiera sporo potasu i żelaza, a także witaminy A. Dodatkowo jest on źródłem błonnika.
Warto również wiedzieć, że kompot z suszu doskonale gasi pragnienie. A to tylko kilka powodów, dla których napoju tego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Należy jednak uważać na kompoty z dużą zawartością cukru. Samodzielnie przygotowany kompot z suszu na Wigilię zawsze będzie o wiele lepszym wyborem niż gotowe napoje – przede wszystkim dlatego, że możesz samodzielnie dobrać różnorodne dodatki.
Warto również wiedzieć, że kompot z suszu doskonale gasi pragnienie. A to tylko kilka powodów, dla których napoju tego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Należy jednak uważać na kompoty z dużą zawartością cukru. Samodzielnie przygotowany kompot z suszu na Wigilię zawsze będzie o wiele lepszym wyborem niż gotowe napoje – przede wszystkim dlatego, że możesz samodzielnie dobrać różnorodne dodatki.

Jak zrobić kompot z suszu na Wigilię?
Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować doskonały kompot z suszu? Zależy Ci na tym, aby zaskoczyć gości podczas Wigilii? A może szukasz pomysłu na napój, dzięki któremu jesienny lub zimowy wieczór stanie się bardziej przyjemny? Poniżej znajdziesz szczegółową instrukcję, jak przygotować kompot z suszu na Wigilię – i nie tylko.
Pamiętaj, że podane wyżej składniki są opcjonalne. Możesz samodzielnie poeksperymentować ze smakiem kompotu. Podstawą są suszone owoce i woda. Inne składniki, takie jak cynamon, anyż, cukier, miód, goździki czy pomarańcza, to propozycje dodatków. Wszystko zależy od Twoich upodobań!
Składniki:
- 500 gramów suszonych owoców,
- cztery litry zimnej wody,
- dwie łyżki miodu lub brązowego cukru,
- kilka łyżek soku z cytryny lub pomarańczy,
- laska cynamonu,
- kilka goździków,
- jedna lub dwie gwiazdki anyżu,
- kilka plasterków cytryny lub pomarańczy.
Pamiętaj, że podane wyżej składniki są opcjonalne. Możesz samodzielnie poeksperymentować ze smakiem kompotu. Podstawą są suszone owoce i woda. Inne składniki, takie jak cynamon, anyż, cukier, miód, goździki czy pomarańcza, to propozycje dodatków. Wszystko zależy od Twoich upodobań!
Przygotowanie:
- Zacznij od dokładnego wypłukania suszonych owoców pod zimną wodą. Zrób to przynajmniej dwa razy.
- Następnie namocz owoce w wodzie przez kilka godzin.
- Owoce włóż do dużego garnka i zalej wodą. Na tym etapie możesz dodać wybrane przez Ciebie składniki, między innymi laskę cynamonu, goździki czy skórę pomarańczy.
- Gotuj kompot przez ok. 20-30 minut. Na koniec dodaj do niego sok z cytryny lub z pomarańczy, a także cukier lub miód – w zależności od tego, czego używasz.
- Gotowy kompot przelej do dzbanków.
Dodatkowe wskazówki
Przygotowując kompot z suszu na Wigilię, możesz skorzystać z gotowej mieszanki suszonych owoców. Jeśli jednak chcesz, by napój był wyjątkowy, skomponuj ją samodzielnie. Możesz wybrać suszone śliwki, gruszki, jabłka, a nawet figi czy morele. Ciekawym dodatkiem może być również kwaśna żurawina lub słodkie rodzynki.
Inną propozycją możesz być dodanie do kompotu suszonych, wędzonych jabłek lub śliwek. Owoce wędzone mają bardzo specyficzny aromat, jednak z pewnością jest to ciekawy sposób na urozmaicenie kompotu.
Pamiętaj, aby kompot gotować w dużym garnku. Owoce napęcznieją, więc niewielki garnek może okazać się niewystarczający.
Kiedy kompot będzie gotowy, możesz odcedzić znajdujące się w nim owoce. Nie musisz jednak ich wyrzucać. Warto podać je jako przekąskę, również na wigilijnym stole. Innym rozwiązaniem może być wrzucenie części owoców do dzbanków z kompotem. Dzięki temu napój będzie prezentował się bardzo efektownie. Możesz również umieścić w dzbanku plasterki pomarańczy lub cytryny.
Nie masz laski cynamonu? Skorzystaj z cynamonu mielonego - pamiętaj, aby dodać go na samym końcu. Nie gotuj mielonej przyprawy, ponieważ taki cynamon może sprawić, że kompot stanie się gorzki.
Inną propozycją możesz być dodanie do kompotu suszonych, wędzonych jabłek lub śliwek. Owoce wędzone mają bardzo specyficzny aromat, jednak z pewnością jest to ciekawy sposób na urozmaicenie kompotu.
Pamiętaj, aby kompot gotować w dużym garnku. Owoce napęcznieją, więc niewielki garnek może okazać się niewystarczający.
Kiedy kompot będzie gotowy, możesz odcedzić znajdujące się w nim owoce. Nie musisz jednak ich wyrzucać. Warto podać je jako przekąskę, również na wigilijnym stole. Innym rozwiązaniem może być wrzucenie części owoców do dzbanków z kompotem. Dzięki temu napój będzie prezentował się bardzo efektownie. Możesz również umieścić w dzbanku plasterki pomarańczy lub cytryny.
Nie masz laski cynamonu? Skorzystaj z cynamonu mielonego - pamiętaj, aby dodać go na samym końcu. Nie gotuj mielonej przyprawy, ponieważ taki cynamon może sprawić, że kompot stanie się gorzki.
Rozgrzewający kompot z suszonych warzyw to idealna propozycja na zimowe wieczory
Choć wielu osobom kompot z suszu kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, warto wiedzieć, że przez wiele lat napój ten serwowany był przez całą zimę, zarówno do obiadu, jak i do kolacji. Niezwykły aromat owoców w połączeniu z rozgrzewającymi właściwościami suszu sprawia, że kompot stanowi świetną propozycją przez całą jesień i zimę.