Zupa grzybowa wigilijna – jak ją przygotować?
Zupa grzybowa to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole w Twoim domu? A może od wielu lat serwujesz gościom barszcz czerwony, jednak w tym roku chcesz spróbować czegoś nowego? Poznaj sprawdzony przepis na zupę grzybową wigilijną.
Zupa grzybowa to doskonała alternatywa dla wigilijnego barszczu
Zupa grzybowa, przygotowywana na bazie suszonych lub świeżych grzybów, jest wyjątkową propozycją, która doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnego barszczu wigilijnego. Jej wyrazisty smak, głęboki aromat oraz możliwość dostosowania smaku do indywidualnych preferencji kulinarnych czynią ją niezastąpionym elementem świątecznego menu.
Nawet jeśli w Twoim domu od lat króluje barszcz czerwony, który stał się nieodłącznym symbolem Świąt Bożego Narodzenia, w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich wigilijną zupą grzybową. Jej bogaty smak doskonale łączy się z wieloma dodatkami, takimi jak pierogi, uszka czy paszteciki.
Nawet jeśli w Twoim domu od lat króluje barszcz czerwony, który stał się nieodłącznym symbolem Świąt Bożego Narodzenia, w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich wigilijną zupą grzybową. Jej bogaty smak doskonale łączy się z wieloma dodatkami, takimi jak pierogi, uszka czy paszteciki.
Jak zrobić zupę grzybową wigilijną?
Choć wiele osób wychodzi z założenia, że przygotowanie zupy grzybowej jest niezwykle skomplikowane, nie jest to prawdą. Wystarczy, że kupisz odpowiednie składniki i skorzystasz ze sprawdzonego przepisu. W ten sposób zyskasz pewność, że przygotowana przez Ciebie zupa będzie miała doskonały smak.
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów,
- dwie marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- ząbek czosnku,
- niewielka cebula,
- dwa litry bulionu,
- 50 ml śmietany kremówki,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- przyprawy: dwa listki laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wypłukania i namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Najlepiej będzie, jeśli odstawisz je na noc, a przynajmniej na kilka godzin.
- Przygotuj bulion. Do gotującego się bulionu dodaj pokrojoną włoszczyznę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj przyprawy i gotuj całość przez 30 minut.
- Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone grzyby. Całość smaż przez kolejne kilka minut. Dodaj cebulę i grzyby do gotującej się zupy.
- Następnie na patelni zacznij delikatnie smażyć mąkę. Gdy zbrązowieje, dodaj do niej łyżkę masła i wymieszaj. Następnie zacznij dolewać odrobinę wywaru z zupy (około połowy szklanki), cały czas mieszając – w taki sposób, aby nie powstawały grudki. Przelej całość do garnka z zupą i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
- Kiedy zupa nieco przestygnie, możesz dodać do niej śmietanę. Innym rozwiązaniem jest dodanie śmietany bezpośrednio podczas serwowania zupy na talerzach.
Dodatkowe wskazówki:
Nie wylewaj wody, w której moczone były grzyby. Jeśli były one suszone prawidłowo, woda taka będzie brązowa, ale nie gorzka. Możesz dodać ją do gotującej się zupy na końcowym etapie, aby miała bardziej intensywny, grzybowy smak.
Możesz wybrać nie tylko borowiki, ale też inne grzyby. Każdy rodzaj grzybów ma nieco inny smak, dlatego możesz nieco poeksperymentować. Dobrym pomysłem może być także połączenie kilku typów grzybów – w ten sposób zupa nabierze głębszego smaku. Maślaki, kurki czy gąski to tylko niektóre z propozycji. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać grzyby wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.
Jeżeli chcesz, aby Twoja wigilijna zupa grzybowa była bardziej wyrazista, możesz dodać do niej kilka łyżek soku z cytryny. To ciekawy sposób na nadanie zupie nieco bardziej orzeźwiającego, a jednocześnie głębszego smaku. Zacznij od dwóch łyżek, a następnie dodawaj kolejne łyżki stopniowo i powoli, aby zupa nie stała się zbyt kwaśna.
Możesz wybrać nie tylko borowiki, ale też inne grzyby. Każdy rodzaj grzybów ma nieco inny smak, dlatego możesz nieco poeksperymentować. Dobrym pomysłem może być także połączenie kilku typów grzybów – w ten sposób zupa nabierze głębszego smaku. Maślaki, kurki czy gąski to tylko niektóre z propozycji. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać grzyby wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.
Jeżeli chcesz, aby Twoja wigilijna zupa grzybowa była bardziej wyrazista, możesz dodać do niej kilka łyżek soku z cytryny. To ciekawy sposób na nadanie zupie nieco bardziej orzeźwiającego, a jednocześnie głębszego smaku. Zacznij od dwóch łyżek, a następnie dodawaj kolejne łyżki stopniowo i powoli, aby zupa nie stała się zbyt kwaśna.
Nie zapomnij o smakowitych dodatkach
Zupa grzybowa wigilijna to dla wielu osób jeden z najważniejszych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Pamiętaj jednak, aby podawać ją w odpowiedni sposób. Do zupy grzybowej idealnie pasują między innymi uszka z grzybami czy paszteciki z kapustą i grzybami. Świetnym wyborem będą także pierogi z grzybami leśnymi, które dodatkowo podkreślą intensywny smak zupy wigilijnej. Jednocześnie takie dodatki sprawią, że danie będzie bardziej sycące.
Nie zapomnij o tym, aby podawać zupę w odpowiedni sposób. Wystarczy, że oprócz pierogów czy pasztecików dodasz do dania odrobinę śmietany i natki pietruszki, aby całość prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie. Smak zupy w ciekawy sposób podkreślą także inne zioła, jak rozmaryn czy tymianek. Już jedna gałązka sprawi, że zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
Nie zapomnij o tym, aby podawać zupę w odpowiedni sposób. Wystarczy, że oprócz pierogów czy pasztecików dodasz do dania odrobinę śmietany i natki pietruszki, aby całość prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie. Smak zupy w ciekawy sposób podkreślą także inne zioła, jak rozmaryn czy tymianek. Już jedna gałązka sprawi, że zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
Wigilijna zupa grzybowa – w tym roku zaskocz swoich bliskich
Dla wielu osób wigilijna zupa grzybowa to nieodłączny element świąt. Trudno się temu dziwić – jej głęboki smak i aromat sprawiają, że kolacja wigilijna staje się jeszcze bardziej wyjątkowa. Jak widzisz, przygotowanie zupę grzybowej nie musi być trudne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości składniki i poświęcisz nieco czasu na dopracowanie smaku dania – tak, aby było naprawdę wyjątkowe. W ten sposób zyskasz pewność, że wigilijna zupa grzybowa zyska uznanie Twoich gości, Co więcej, jest spora szansa na to, że nikt nie zapyta o to, dlaczego w tym roku na stole nie pojawił się barszcz czerwony!