Przepis na kotlety z kalafiora. Pyszny bezmięsny obiad krok po kroku

Nie jesz mięsa albo po prostu czasem masz ochotę na coś warzywnego? Kotlety z kalafiora to lekka, sycąca i uniwersalna potrawa, która bez wstydu może konkurować z klasycznym, polskim mielonym. Są proste do przygotowania, a w smaku – chrupiące i pyszne. Doskonale komponują się też z rozmaitymi dodatkami, będąc idealnym rozwiązaniem na produktywne zużycie tzw. resztek z lodówki.

Brzmi ciekawie i zachęcająco? Oto sprawdzony przepis na kotlety z kalafiora wraz z kilkoma pomysłami na to, z czym możesz je zaserwować. Do dzieła!

Przepis na kotlety z kalafiora – składniki:

Do przyrządzenia naszych kotletów będą Ci potrzebne:
  • 1 średni kalafior (ok. 600–700 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej (plus dodatkowo do panierowania)
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula (może być dymka)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kalafiora – sposób przygotowania:

Aby przygotować kotlety z kalafiora, nie musisz być kulinarnym wirtuozem. Od czego zacząć i jak postępować po kolei? Oto prosta instrukcja krok po kroku:
  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki.
  2. Ugotuj kalafiora na parze lub w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10–12 minut).
  3. Odcedź i odstaw do przestudzenia. Następnie dokładnie rozgnieć widelcem lub zblenduj — ale nie na papkę.
  4. Dodaj jajko, bułkę tartą, starty ser (jeśli używasz), posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  5. Wyrób masę, uformuj kotlety. Jeśli masa jest zbyt luźna — dosyp trochę więcej bułki tartej.
  6. Obtocz każdy kotlet w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym.
Pamiętaj, że do tak przygotowywanej masy możesz dodać coś, co lubisz, np. inne posiekane warzywa, które masz w lodówce, a nie chcesz, by się zmarnowały. Możesz też puścić wodze fantazji w kontekście przypraw. Kotlety z kalafiora to na tyle proste danie, że nawet bez doświadczenia w kuchni spokojnie sobie poradzisz!

Z czym podać kotlety z kalafiora?

Kotlety z kalafiora możesz zjeść solo — z jogurtem naturalnym, ulubionym sosem albo surówką. Wiele osób może jednak niedostatecznie najeść się takim posiłkiem. Jeśli chcesz stworzyć bardziej treściwy obiad, warto dodać do nich coś konkretnego, na przykład:

Burgery warzywne

Jeśli lubisz dania bezmięsne, sprawdź też gotowe burgery warzywne U Jędrusia. Możesz je podgrzać razem z kotletami i stworzyć talerz pełen roślinnych smaków. Wybierz np. burgera z burakami, z kaszą jaglaną albo z suszonymi pomidorami – wszystkie dobrze łączą się z delikatnym smakiem kalafiora.

Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane to dodatek, który świetnie kontrastuje z delikatną strukturą kotletów kalafiorowych. Można je podać z sosem pieczarkowym lub koperkowym, żeby uzyskać kompletne, smakowite danie.

Dania mączne

Dania mączne pasują tu równie dobrze. W ofercie U Jędrusia znajdziesz kopytka, kluski śląskie, kluski leniwe które wystarczy podgrzać i podać z odrobiną masła, ulubionym sosem lub koperkiem. To sycący dodatek, który nie przytłacza smaku głównego dania.

Sos na ciepło – pieczarkowy, koperkowy, pomidorowy

Kalafiorowe kotlety lubią sosy – i te cięższe, i te lekkie. Możesz przygotować szybki sos pieczarkowy na bazie podsmażonych grzybów i śmietany, klasyczny pomidorowy z przecieru i czosnku albo koperkowy na jogurcie. Wystarczy dodać łyżkę na wierzch i… gotowe!

Surówka

Do kotletów z kalafiora świetnie pasują świeże dodatki – szczególnie surówki. Możesz postawić na klasykę, jak surówka z kiszonej kapusty, marchewki z jabłkiem albo po prostu mix sałat z oliwą i cytryną. Dzięki temu obiad będzie lżejszy i bardziej urozmaicony. Surówka nie wymaga gotowania, więc to najprostszy sposób, by na talerzu pojawiło się coś chrupiącego i orzeźwiającego.

Bezmięsny obiad, który robi się sam

Kotlety kalafiorowe to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Sprawdzą się u osób ograniczających spożycie mięsa, lubią warzywa, ale i mięsożerców, którzy chcą zaskoczyć swój układ pokarmowy. Nie wymagają dużo pracy, nie potrzebują specjalnych składników, a po podaniu z odpowiednimi dodatkami z powodzeniem zastępują cały obiad.

Łącząc kotlety z kalafiora z gotowymi chłodzonymi daniami U Jędrusia, możesz je zaadaptować do codziennego menu bez stresu i bez stania długiego w kuchni. To sposób na szybki, domowy posiłek z warzyw w roli głównej.