Sprawdzony przepis na kotlety mielone – jak zrobić i z czym je podać?
Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez niektórych dań. Jednym z nich są kotlety mielone – proste, smaczne i uniwersalne. Można je przygotowywać na wiele sposobów, z różnego rodzaju mięsa i urozmaicając o konkretne składniki. Przedstawiamy sprawdzony przepis na kotlety mielone wraz z propozycjami ich zaserwowania.
Kotlety mielone – przepis, składniki, przygotowanie
Kotlety mielone to nic innego jak masa mięsna połączona najczęściej i w klasycznym wydaniu z jajkiem, tartą bułką oraz przyprawami. W niektórych rejonach Małopolski nazywane są sznyclami. Potrawa ta kojarzy się większości z nas z tradycyjnym, polskim obiadem „jak u mamy” lub „jak u babci”.
Każdy przygotowuje to danie nieco inaczej. Wszystko zależy od składników, ich jakości, proporcji oraz preferencji kulinarnych. Poniżej podajemy sprawdzony i prosty przepis na kotlety mielone – smaczne, sycące i niewymagające wielkich kulinarnych zdolności.
Każdy przygotowuje to danie nieco inaczej. Wszystko zależy od składników, ich jakości, proporcji oraz preferencji kulinarnych. Poniżej podajemy sprawdzony i prosty przepis na kotlety mielone – smaczne, sycące i niewymagające wielkich kulinarnych zdolności.
Składniki na kotlety mielone (ok. 8–10 sztuk):
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, drobiowego lub mieszanego – zależnie od upodobań)
- 1 średnia cebula
- 1 kajzerka (lub inna biała bułka)
- ok. 100 ml mleka lub wody (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone krok po kroku?
- Namocz bułkę w mleku lub wodzie, odciśnij i rozdrobnij w dłoniach lub blenderze.
- Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na odrobinie oleju, aż stanie się szklista. Odstaw do przestudzenia.
- Mięso przełóż do miski, dodaj bułkę, jajko, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrób ręką lub mikserem z końcówką do mięsa.
- Uformuj kotlety wielkości średniej dłoni, obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż będą złociste i dobrze wypieczone w środku.
Kotlety najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, ale można je też odgrzać następnego dnia – w piekarniku, mikrofali lub na patelni z dodatkiem wody pod przykryciem.
Kotlety mielone – propozycja podania i dodatki
Kotlety mielone to danie dość uniwersalne, ponieważ można je swobodnie łączyć z różnymi dodatkami – warzywami, makaronem, kaszą czy ryżem. Nie bez znaczenia jest też odpowiednia surówka. Jeśli chcesz oszczędzić czas bez kompromisu pomiędzy wygodą a dobrym smakiem, doskonałym rozwiązaniem będą gotowe produkty U Jędrusia.

Ziemniaki
Kotlety mielone z ziemniakami i surówką to jeden z najpopularniejszych obiadów w polskich domach. Możesz ugotować je klasycznie lub ugnieść na puree z masłem i mlekiem.
Chcesz szybciej? Wybierz gotowy zestaw z oferty U Jędrusia – kotlet mielony z buraczkami zasmażanymi i puree ziemniaczanym. To dobra opcja na obiad w pracy, po pracy, po szkole lub po prostu w dniu wolnym, kiedy nie masz ochoty spędzać czasu przy kuchence.
Chcesz szybciej? Wybierz gotowy zestaw z oferty U Jędrusia – kotlet mielony z buraczkami zasmażanymi i puree ziemniaczanym. To dobra opcja na obiad w pracy, po pracy, po szkole lub po prostu w dniu wolnym, kiedy nie masz ochoty spędzać czasu przy kuchence.

Kluski albo kopytka
Preferujesz bardziej miękkie, ale treściwe i domowe dodatki? Wybierz kopytka albo kluski. To sycący zestaw, który dobrze komponuje się z mielonymi – szczególnie jeśli dodasz odrobinę sosu lub masła z koperkiem. Taki wariant jest doskonały dla dzieci czy seniorów, a niektórzy preferują go ponad klasyczne ziemniaki.

Kotlety mielone z kaszą
Nie pasują Ci ani dania mączne, ani ziemniaki? Dobrą opcją do mielonego okazują się kasze – gryczana albo jęczmienna. Ugotuj ją na sypko i dodaj podsmażoną cebulkę albo zioła, by zyskać sycący i pyszny obiad.
Jaka surówka do kotletów mielonych?
Uzupełnieniem skomponowanej przez Ciebie potrawy będzie oczywiście surówka. Z kotletami mielonymi najlepiej komponują się m.in.
Ostateczny wybór zależy jednak od indywidualnych preferencji, Twojej lub Twoich bliskich, ponieważ kotlety mielone to potrawa na tyle uniwersalna, że z powodzeniem połączysz ją z większością warzyw.
- buraczki – gotowane lub zasmażane,
- marchewka gotowana z groszkiem,
- ogórki – świeże, małosolne albo kiszone,
- kapusta – czerwona lub biała kiszona,
- mix sałat z oliwą,
- surówka wiosenna.
Ostateczny wybór zależy jednak od indywidualnych preferencji, Twojej lub Twoich bliskich, ponieważ kotlety mielone to potrawa na tyle uniwersalna, że z powodzeniem połączysz ją z większością warzyw.
Obiad Podano
Pamiętaj – jeśli nie masz chęci ani czasu, aby samodzielnie gotować, lub po prostu chcesz mieć w lodówce coś, co możesz podać w kilka minut, możesz skorzystać z gotowych zestawów U Jędrusia – linii Obiad Podano. Znajdziesz w niej m.in.:
- Kotlet mielony z buraczkami zasmażanymi i puree ziemniaczanym
- Rumsztyk wieprzowy ze smażoną cebulką z buraczkami zasmażanymi i puree ziemniaczanym z koperkiem
- Kotlet de volaille z marchewką z groszkiem i puree ziemniaczanym
- Kotlet pożarski z kapustą modrą i puree koperkowym
- Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną i puree ziemniaczanym