Sprawdzony przepis na kotlety mielone – jak zrobić i z czym je podać?

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez niektórych dań. Jednym z nich są kotlety mielone – proste, smaczne i uniwersalne. Można je przygotowywać na wiele sposobów, z różnego rodzaju mięsa i urozmaicając o konkretne składniki. Przedstawiamy sprawdzony przepis na kotlety mielone wraz z propozycjami ich zaserwowania.

Kotlety mielone – przepis, składniki, przygotowanie

Kotlety mielone to nic innego jak masa mięsna połączona najczęściej i w klasycznym wydaniu z jajkiem, tartą bułką oraz przyprawami. W niektórych rejonach Małopolski nazywane są sznyclami. Potrawa ta kojarzy się większości z nas z tradycyjnym, polskim obiadem „jak u mamy” lub „jak u babci”.


Każdy przygotowuje to danie nieco inaczej. Wszystko zależy od składników, ich jakości, proporcji oraz preferencji kulinarnych. Poniżej podajemy sprawdzony i prosty przepis na kotlety mielone – smaczne, sycące i niewymagające wielkich kulinarnych zdolności.

Składniki na kotlety mielone (ok. 8–10 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, drobiowego lub mieszanego – zależnie od upodobań)
  • 1 średnia cebula
  • 1 kajzerka (lub inna biała bułka)
  • ok. 100 ml mleka lub wody (do namoczenia bułki)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone krok po kroku?

  1. Namocz bułkę w mleku lub wodzie, odciśnij i rozdrobnij w dłoniach lub blenderze.
  2. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na odrobinie oleju, aż stanie się szklista. Odstaw do przestudzenia.
  3. Mięso przełóż do miski, dodaj bułkę, jajko, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrób ręką lub mikserem z końcówką do mięsa.
  4. Uformuj kotlety wielkości średniej dłoni, obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż będą złociste i dobrze wypieczone w środku.
Kotlety najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, ale można je też odgrzać następnego dnia – w piekarniku, mikrofali lub na patelni z dodatkiem wody pod przykryciem.

Kotlety mielone – propozycja podania i dodatki

Kotlety mielone to danie dość uniwersalne, ponieważ można je swobodnie łączyć z różnymi dodatkami – warzywami, makaronem, kaszą czy ryżem. Nie bez znaczenia jest też odpowiednia surówka. Jeśli chcesz oszczędzić czas bez kompromisu pomiędzy wygodą a dobrym smakiem, doskonałym rozwiązaniem będą gotowe produkty U Jędrusia.

Ziemniaki

Kotlety mielone z ziemniakami i surówką to jeden z najpopularniejszych obiadów w polskich domach. Możesz ugotować je klasycznie lub ugnieść na puree z masłem i mlekiem.

Chcesz szybciej? Wybierz gotowy zestaw z oferty U Jędrusia – kotlet mielony z buraczkami zasmażanymi i puree ziemniaczanym. To dobra opcja na obiad w pracy, po pracy, po szkole lub po prostu w dniu wolnym, kiedy nie masz ochoty spędzać czasu przy kuchence.

Kluski albo kopytka

Preferujesz bardziej miękkie, ale treściwe i domowe dodatki? Wybierz kopytka albo kluski. To sycący zestaw, który dobrze komponuje się z mielonymi – szczególnie jeśli dodasz odrobinę sosu lub masła z koperkiem. Taki wariant jest doskonały dla dzieci czy seniorów, a niektórzy preferują go ponad klasyczne ziemniaki.

Kotlety mielone z kaszą

Nie pasują Ci ani dania mączne, ani ziemniaki? Dobrą opcją do mielonego okazują się kasze – gryczana albo jęczmienna. Ugotuj ją na sypko i dodaj podsmażoną cebulkę albo zioła, by zyskać sycący i pyszny obiad.

Jaka surówka do kotletów mielonych?

Uzupełnieniem skomponowanej przez Ciebie potrawy będzie oczywiście surówka. Z kotletami mielonymi najlepiej komponują się m.in.

  • buraczki – gotowane lub zasmażane,
  • marchewka gotowana z groszkiem,
  • ogórki – świeże, małosolne albo kiszone,
  • kapusta – czerwona lub biała kiszona,
  • mix sałat z oliwą,
  • surówka wiosenna.

Ostateczny wybór zależy jednak od indywidualnych preferencji, Twojej lub Twoich bliskich, ponieważ kotlety mielone to potrawa na tyle uniwersalna, że z powodzeniem połączysz ją z większością warzyw.

Obiad Podano

Pamiętaj – jeśli nie masz chęci ani czasu, aby samodzielnie gotować, lub po prostu chcesz mieć w lodówce coś, co możesz podać w kilka minut, możesz skorzystać z gotowych zestawów U Jędrusia – linii Obiad Podano. Znajdziesz w niej m.in.: U Jędrusia stawiamy przede wszystkim na wysoką jakość składników, najwyższe standardy i bezpieczeństwo produkcji oraz wierne odwzorowanie smaków, które dają radość z jedzenia.